Menu

A+ A A-

Η Ρένα υποκύπτει στην πραγματικότητα των Social Media

Την απόφασή της να λειτουργήσει και πολιτικά σύμφωνα με την θεσμική της θέση δημοσιοποίησε στο facebook η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου. Οπως λέει είχε την αντίληψη ότι το προφίλ της στο facebbook έπρεπε να έχει ιδιωτική μορφή και να μην εμπλέκει την θεσμική της ιδιότητα, πράγμα βέβαια που το έχει παραβιάσει επιλεκτικά αρκετές φορές. Σήμερα όμως η πραγματικότητα και οι επιθέσεις που δέχτηκε από τα ΜΜΕ και από τα Social Media την υποχρεώνουν όπως λέει να αλλάξει στάση.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι αλλά και οι πολίτες έψαξαν χιλιάδες φορές να βρουν την δική της άποψη ή απάντηση σε όλα αυτά που τις καταλόγιζαν κατά καιρούς τα ΜΜΕ αλλά εκείνη σιωπούσε.
Διαβάστε το  post της.    
ΥΓ: Δειλά αλλά συνειδητά, λέω πλέον να ποστάρω πιο συχνά, και να αντιδρώ στις πολιτικές, που δυστυχώς πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες αυτά τα 3 χρόνια, ξέφευγαν και γίνονταν πολιτικές επιθέσεις και ... σε αυτό εδώ το προφίλ.
Μέχρι σήμερα είχα προσπαθήσει να διαφυλάξω έναν "ιδιωτικό" , "προσωπικό" χώρο.
Από τότε που απέκτησα τη θεσμική ιδιότητα της Περιφερειάρχη Αττικής, επιχείρησα να διατηρήσω μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του προσωπικού μου λογαριασμού στο fb, που υπάρχει εδώ και χρόνια, και της σελίδας της περιφερειάρχη.
Ήθελα ο προσωπικός λογαριασμός να μην
μπαίνει στην αντιπαράθεση της καθημερινής πολιτικής ατζέντας – ο Θεός να την κάνει-,
να είναι ένα πεδίο πιο προσωπικής έκφρασης και διαλόγου με τους ανθρώπους (μου), τους οποίους βλέπω πλέον σπάνια.
Επιχείρησα πολλές φορές με διάφορες αναρτήσεις, άλλοτε χιουμοριστικές άλλοτε επεξηγηματικές,
να θυμίσω ότι αυτή η διάκριση δεν είναι από καπρίτσιο, ούτε από παραξενιά.
Έρχεται από την πολύ παλιά διάκριση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας.
Μια διάκριση που, ούτως ή άλλως, είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη σφαίρα των μέσων
κοινωνικής δικτύωσης-μια άλλη μεγάλη κουβέντα...Ήδη είναι αρκετές οι διδακτορικές διατριβές που έχουν κριθεί.
Προσπάθησα να εξηγήσω αρκετές φορές ότι η περιφερειάρχης είναι όλων των κατοίκων της Αττικής.
Δεν σχολιάζει ως κολλητή, δεν εργάζεται για κάποιους έναντι άλλων, δεν αποφασίζει για όσους έχει μοιραστεί από το 2009 εδώ στο Φβ ίδιες ιδέες, προτιμήσεις, ομάδα.
Δεν έγινε αντιληπτό και για αυτό δεν βρίσκω εύκολα την αιτία.
Μπορεί να έχει να κάνει με το πιο πάνω: τα δυσδιάκριτα όρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ας σκεφτούμε ότι ακόμη και τα παραδοσιακά μέσα φτιάχνουν την σκαλέτα της εκπομπής ή την ρουμπρίκα με βάσει τα ποστ των αιρετών και όχι τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ας είναι λοιπόν. Η πραγματικότητα επιβάλλει... προσαρμογή σε αυτά, τα νέα δεδομένα ενός “σοσιαλ-μιντιακού” τοπίου που φαίνεται να απορρίπτει διακρίσεις μεταξύ “προσωπικού” και “δημόσιου”.

Επιπλέον, αυτό που επικρατεί - δυστυχώς - είναι εύκολες κρίσεις, ύβρεις και όχι επιχειρήματα, εύκολοι χαρακτηρισμοί και ταγκαρίσματα, αναξιοπρεπείς συμπεριφορές καλυμμένες πίσω από την ( εντελώς "επώνυμη" πολλές φορές) ανωνυμία ενισχυμένες από την «ανάγκη για likes”.
Για καιρό οι συνομιλίες στο inbox τελείωναν με ένα « έτσι είναι η χρήση, εάν έτσι νομίζετε» και με επίκληση στο συνομιλητή μου για άλλου είδους παρουσία και ύφος.
Φεύ.
Χώρις εκπτώσεις, λοιπόν, χωρίς μασκαρέματα με κοστούμια αλλονών, γιατί θα μας «πέσουν μεγάλα», ο τόνος αλλάζει.
Με σεβασμό στην αλήθεια, αλλά και σεβασμό στο αίτημα όλων των φίλων, επιτέλους να τα πούμε έξω απο τα δόντια σε εκείνους που δεν σεβάστηκαν αυτήν ακριβώς τη διάκριση του "ιδιωτικού", από το πολιτικό.
Σε εκείνους που θεωρούσαν ότι η απουσία καυστικών σχολίων, η απόσταση από την ατζέντα των fake news ήταν αδυναμία αντεπιχειρηματολογίας.
Πάμε λοιπόν, σε νέα ρότα και από εδώ ώστε να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Είχε προηγηθεί άλλο post στις 13 Αυγούστου

Για αρχή…
Εκείνοι που προτάσσουν την παρουσία ή την απουσία από την τηλεόραση, επιχειρούν στρεψοδικία. Επιχειρούν να αλλάξουν το κέντρο βάρους της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Να την κάνουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων που «κερδίζεται» ή «χάνεται» με όρους επικοινωνίας και με φόντο τα θύματα και τα αποκαΐδια. Αντί να θέτουν τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε – «πατάνε» πάνω σε μια καταστροφή για να αποσπάσουν κομματικά οφέλη. Θεωρούν την τραγική συγκυρία χρυσή ευκαιρία για να κάνουν αντιπολίτευση.
Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, έχουμε επιλέξει άλλη ρότα. Γυρίσαμε την πλάτη σε στημένα απευθείας ρεπορτάζ, με αιρετούς να… σβήνουν τις φωτιές ή να… υποδεικνύουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής τη δουλειά τους.
Το τίμημα που συνειδητά έχουμε επιλέξει να πληρώσουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προωθώντας ένα διαφορετικό πρότυπο άσκησης πολιτικής, χωρίς τηλεοπτική προβολή, στημένα ρεπορτάζ και πορτρέτα – αγιογραφίες στα ΜΜΕ, είναι ακριβώς η παρακαταθήκη που θέτουμε για το μέλλον.
Ας καταλάβουν όλοι ότι η σιωπή, η ευπρέπεια, δεν είναι αδυναμία.
Τα ψέματα τέλος λοιπόν.
Παρουσία δεν είναι αυτή που επιβάλλουν οι κάμερες. Παρουσία είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παρουσία είναι η έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους. Παρουσία είναι το «ρεύμα για όλους». Παρουσία είναι η ανάπλαση του Φαληρικού. Παρουσία είναι οι αξονικοί τομογράφοι και ο σύγχρονος εξοπλισμός στα νοσοκομεία της Αττικής. Παρουσία είναι τα οικολογικά λεωφορεία. Παρουσία είναι η αποκατάσταση των ιστορικών Στρατιωτικών Παραπηγμάτων. Παρουσία είναι η Ηετώνεια Πύλη. Παρουσία είναι οι αποφάσεις για να δώσουμε στην Πυροσβεστική τα μέσα που χρειάζεται στη μάχη κατά της φωτιάς. Παρουσία είναι η πρόληψη, η σοβαρή κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης κατά την εξέλιξη, η αποκατάσταση, η στήριξη των πολιτών.
Αυτά κάνουμε.
Δεν κρυβόμαστε.
Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που γράφουν.
Άλλοι θα πρέπει να κρύβονται για αυτά που δεν κάνουν.
Αλλά και για αυτά που κάνουν… ηθικοί αυτουργοί, όχι της εξόντωσης μόνο προσώπων αλλά της ελπίδας για να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά.
Θα επανέλθω.

Share

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Νέες προσκλήσεις από τα ΠΕΠ για τους δήμους
 2. Διακόπτει συνεργασία με την ALPHA BANK η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
 3. Συνεργασία Αστεροσκοπείου Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών
 4. Αυτοδιοικητικός πόλεμος στις όχθες του Δυτικού Νείλου
 5. Προώθηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων
 6. 1 εκατ. € χρηματοδοτείται το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά
 7. Η Δούρου με τους νεκρούς φαίνεται να την πάτησε
 8. 3 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για τις κουνουποκτονίες
 9. Δούρου: Δεν δόθηκε προς την Περιφέρεια καμία εντολή εκκένωσης
 10. Ενημέρωση σχετικά με δειγματοληψίες για την ποιότητα νερού
 11. H περιφέρεια Αττικής ανοίγει τον δρόμο των Smart Cities
 12. Ενημέρωση για τα πλημμυρικά φαινόμενα σε Χαλάνδρι και Φιλοθέη
 13. Ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων
 14. Την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στα ρέματα των πληγεισών περιοχών ζητά η Περιφερειάρχης
 15. Ξεκινάει η καταγραφή των κατεστραμμένων οχημάτων στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου της Ανατολικής Αττικής
 16. Ενημέρωση για είδη προς το Κέντρο Logistics
 17. Ενημέρωση για τις ζημιές των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές
 18. Αναβάλλεται η εθελοντική αιμοδοσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 19. Στοχευμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
 20. Ενημέρωση για τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές