Menu
A+ A A-

Warning: getimagesize(http://www.myota.gr/images/downloads/erga ota.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /home3/myota/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 1191

Οι διαδικασίες των έργων στην Διαύγεια


Την δημιουργία δημόσιας πλατφόρμας από την οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία όλων των μελετών και των δημοσίων έργων των υπουργείων, των φορέων, των περιφερειών και των δήμων, εξήγγειλε την Παρασκευή στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Η πλατφόρμα αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα ριζικής αλλαγής του πλαισίου Δημοσίων Συμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και για το οποίο δόθηκε αναβολή του Ηλεκτρονικού Μητρώου από τους υπουργούς Σταθάκη και Μάδρα.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι η μείωση των ορίων ελέγχου και αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των διαδικασιών στο διαδίκτυο.

Μιλώντας κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τη σύμβαση του «Ολοκλήρωση κατασκευής της οδού Αγία Βαρβάρα - Απομαρμά», ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία δομή στο ελληνικό δημόσιο για τον επιτελικό σχεδιασμό και την συνολική παρακολούθηση των έργων της χώρας, υπογράμμισε ότι απουσιάζει η διαφάνεια και τόνισε ότι υπάρχουν πιέσεις τρίτων, αλλά και δομές που επιδιώκουν συσκότιση στην παραγωγή έργων και μελετών.

Εάν υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα επίβλεψης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, τότε θα γνωρίζαμε με ακρίβεια πόσες φορές και σε ποιούς έχει δοθεί μία μελέτη ή ένα έργο ή εάν έχουν υπάρξει κατατμήσεις έργων και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι δεν υπάρχει αξιοπιστία στο σύστημα προϋπολογισμών των έργων, καθώς κάποια τιμολόγια υποτιμολογούν εργασίες και υλικά, άλλα υπερτιμολογούν και άλλα αφορούν υλικά τα οποία σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι, δεσμεύθηκε ότι θα φέρει σύντομα ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές και τα τιμολόγια των έργων, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι τρέλα» να υπάρχει διαχωρισμός των προδιαγραφών μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι είναι λάθος να αποκόπτεται από την εξέλιξη ενός έργου ο μελετητής του, ενώ ομολόγησε ότι λόγω ευκολίας ή οικονομίας υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα των μελετών. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι η απουσία της έννοιας της συντήρησης και της λειτουργίας των έργων από πολλούς φορείς έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται συντηρήσεις και να μην δεσμεύονται πόροι για αυτόν τον σκοπό.

Ο κ. Σπίρτζης όμως αναφέρθηκε στην Βουλή και στο θέμα των διοδίων που απασχολεί δεκάδες δήμους της Ελλάδας και για το οποίο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών,, επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων στην κατεύθυνση της μείωσης των διοδίων για μόνιμους κατοίκους και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και ένταξης «ρήτρας ανάπτυξης» στις αποδόσεις των παραχωρησιούχων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι “στο πλαίσιο ενός δήμου δεν θα μπορούν να υπάρχουν διόδια για μόνιμους κατοίκους”.

Οπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές θα πρέπει οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν διελεύσεων για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Η απόδοση των κεφαλαίων των παραχωρησιούχων (IRR) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα.

Θα γίνει «πραγματικός έλεγχος προϋπολογισμού και ποιότητας έργου», είπε.

«Έχουμε ξεκινήσει μία τέτοια επεξεργασία για να πάμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και τόνισε ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν σε λίγους μήνες.

Για το σπάσιμο των μεγάλων έργων σε μικρότερες εργολαβίες, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι«η επιλογή μας είναι πολιτικά η διάχυση των έργων σε όλη την κλίμακα του τεχνικού κόσμου και όχι η συγκέντρωση στις μεγάλες εταιρίες», ενώ συμπλήρωσε ότι καλό θα είναι το κοινοβούλιο «να αναζητήσει τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος που είναι κρίσιμος συντελεστής που βαρύνει το κόστος των έργων».

Share