Menu
A+ A A-

Με άγνοια ψηφίζουν οι σύμβουλοι μελέτες και χρηματοδοτήσεις

Ενα πολύ σημαντικό θέμα, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, έφερε στην επικαιρότητα η παράταξη της περιφέρειας Αττικής Αντικαπιταλιστική Συμμαχία.

Η Παράταξη με ανακοίνωσή της αναφέρει δύο θέματα που αφορούσαν παιδικές χαρές: η ανάπλαση 9 παιδικών χαρών στην Αγία Βαρβάρα (θέμα 3) και η περίφραξη σε 11 παιδικές χαρές στην Κηφισιά και την Εκάλη (θέμα 7) που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (17/3/2016).

Διαβάζοντας τις εισηγήσεις αναφέρει η ανακοίνωση (αυτές που έχουν δοθεί στους περιφερειακούς συμβούλους που καλούνται να ψηφίσουν για τα θέματα αυτά), βλέπει κανείς μια προφανή αντίφαση:

-Στην Αγία Βαρβάρα  κοστολογείται 155.000 ευρώ (συμ. ΦΠΑ) η ανάπλαση –δηλ. αντικατάσταση παιχνιδιών, δαπέδων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και όλα τα σχετικά– για 9 παιδικές χαρές

-Στην Κηφισιά-Εκάλη κοστολογείται 300.000 ευρώ (συμ. ΦΠΑ) η αλλαγή περίφραξης (μόνο περίφραξης) σε 8 παιδικές χαρές και η επιδιόρθωση περίφραξης σε 3 παιδικές χαρές.

Σημειωτέον ότι τα ποσά αυτά –όπως και το ποιες παιδικές χαρές πρέπει να φτιαχτούν- τα χουν εισηγηθεί οι ίδιοι οι Δήμοι, και είναι τα ποσά έως τα οποία θα δημοπρατηθούν τα έργα.  Το επόμενο ερώτημα που σας έρχεται λογικά στο νου δεν είναι πώς δικαιολογείται αυτή η διαφορά στα ποσά; Από την έκταση των παιδικών χαρών; Από το είδος της περίφραξης; Από το είδος των παιχνιδιών; Κάπως δεν θα πρεπε να φαίνεται αυτό στις εισηγήσεις;

Πηγαίνοντας στις εισηγήσεις όμως, και ακόμη χειρότερα στις προτεινόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις, βλέπει κανείς ότι τα μόνα στοιχεία που περιλαμβάνονται είναι το ποιες παιδικές χαρές αφορά το έργο. Κανονικά θα πρεπε να αναφέρονται τα τετραγωνικά μέτρα, το μήκος των περιφράξεων, αλλά… τίποτα. Να επισημάνουμε ότι παρόμοιο πρόβλημα με τελείως διαφορετικές κοστολογήσεις, με διαφορές 200-300.000 ευρώ έχει προκύψει και για την αντικατάσταση χλοοταπήτων σε δημοτικά γήπεδα-γυμναστήρια  Μιας και δεν είναι η πρώτη φορά, εγείρεται το θέμα ότι, ανεξαρτήτως των εισηγήσεων των Δήμων, δεν θα πρέπει η Περιφέρεια Αττικής να έχει και το δικό της έλεγχο στα ποσά που ξοδεύει και στο πώς μοιράζονται τα κονδύλια; Δεν θα πρεπε να μασταν σε θέση να προτείνουμε, αν περισσεύουν χρήματα από την περίφραξη της Κηφισιάς, να δοθούν στην Αγία Βαρβάρα, όπου υπάρχουν κι άλλες παιδικές χαρές σε χάλια κατάσταση;

Εντάξει, θα πείτε, υπάρχει η διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου μπορεί ο σύμβουλος να ρωτήσει και να πάρει απαντήσεις. Ε, αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς, ως οφείλαμε. Για μαντέψτε όμως: αντιμετωπιστήκαμε ως «εχθροί»!

 Ο εισηγητής κος Καραμέρος μας πληροφόρησε μεν ότι οι παιδικές χαρές της Κηφισιάς και της Εκάλης έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση, όταν όμως ζητήσαμε να μας πουν τα μέτρα από το μήκος της περίφραξης (ή τις προδιαγραφές) για να δούμε πόσο περίπου πάει το μέτρο, προκειμένου να ξέρουμε αν πρέπει να ψηφίσουμε ή όχι, η απάντηση ήταν ότι ο διαγωνισμός θα είναι μειοδοτικός, άρα μπορεί να μην φτάσει τα 300.000 ευρώ (προσφιλής συνήθεια: άλλα ρωτάς, άλλα σου απαντάνε…). Δεν πρέπει να χει αυτά τα στοιχεία (μέτρα, τετραγωνικά μέτρα) η Περιφέρεια και δη ο εισηγητής; Προφανώς και πρέπει, αλλιώς πώς θα εγκρίνει την κοστολόγηση; Δεν πρέπει να τα λέει στους περιφερειακούς συμβούλους όταν τον ρωτάνε; Υπάρχει κάποιος λόγος να τα κρατάει για τον εαυτό του; Ποιος ξέρει… καταλήγει η ανακοίνωση.

 Και εδώ αναδεικνύεται ένα μείζον ζήτημα. Ο νόμος ορίζει έτσι ώστε ουσιαστικά οι περιφερειακοί αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ξέρουν τι ψηφίζουν στην πραγματικότητα όταν εγκρίνουν χρηματοδοτήσεις έργων.

 Ακόμη περισσότερο ο νόμος ορίζει ότι όταν οι μελέτες γίνονται από τις τεχνικές υπηρεσίες, δεν χρειάζονται ούτε καν έγκριση από τα δημοτικά ή τα περιφερειακά συμβούλια.

Share