Menu
A+ A A-

Πόλεμος ανακοινώσεων για τις δημόσιες συμβάσεις

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με μίγμα ΚΕΔΕ προκάλεσε η δήλωση της Συντονίστριας Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Α’ Αθηνών, κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του Υπεύθυνου του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κώστα Καραμανλή, για το θέμα του μπλοκαρίσματος των τεχνικών υπηρεσιών στη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων.
 Η κα Κεφαλογιάννη και ο κ. Καραμανλής έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Ενώ ο κ. Σπίρτζης και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περηφανεύονται για τον Νόμο 4412/2016 σχετικά με την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, ήδη από την εφαρμογή του, στις αρχές Αυγούστου, οι Αναθέτουσες Αρχές της χώρας διαπίστωσαν στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να “παγώσουν” οι δημοπρατήσεις.
            Ακολούθησε, ένα μήνα μετά, απόφαση του Υπουργού, με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζε ότι ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και συγκροτούσε Επιτροπές για να υλοποιήσουν τις Υπουργικές Αποφάσεις.
            Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όλες οι Αναθέτουσες Αρχές – Αναθέτοντες Φορείς δεν γνωρίζουν τι πραγματικά ισχύει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να σταματήσουν οι διαδικασίες δημοπρατήσεων, να εκκρεμεί πλήθος ερωτημάτων προς το αρμόδιο Υπουργείο και να βλάπτεται από τις καθυστερήσεις το δημόσιο συμφέρον.
            Χθες, ο κ. Υπουργός επανήλθε με νέα Εγκύκλιο “παροχής διευκρινίσεων ως προς την εφαρμογή του Νόμου”, απαντώντας – όπως ο ίδιος αναφέρει – σε επανειλημμένα ερωτήματα Υπηρεσιών, Φορέων και Αρχών του Δημόσιου, που δεν ξέρουν με “ποιες διατάξεις” να δημοπρατήσουν έργα και μελέτες.
            Παρ’ όλ’ αυτά, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως όλα λειτουργούν καλώς και ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν “προσκόμματα”, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.
Καλούμε, για άλλη μια φορά, την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τα προβλήματα, που η ίδια έχει δημιουργήσει, στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.
            Στην σημερινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται και να βλέπει με απάθεια τα “παγωμένα” – εξαιτίας των δικών της χειρισμών – έργα».

Αμέσως απάντησε ο Υπ. Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης:

υπερψήφισε στη Βουλή

Η πολιτική  υποκρισία της ΝΔ δεν έχει όριο. Με τη σημερινή ανακοίνωση για «δήθεν πάγωμα» των δημοσίων έργων διαψεύδουν και τον εαυτό τους. Ξέχασαν φαίνεται ότι είναι οι ίδιοι μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν επί της αρχής τον περασμένο Αύγουστο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Νόμο 4412/2016  για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Τον ίδιο Νόμο που σήμερα κατηγορούν.
Καταλαβαίνουμε την αγωνία τους για την πελατεία των «υμετέρων» δημάρχων και  Περιφερειαρχών του παλαιοκομματισμού, του δικτύου των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά και μεγαλοεργολάβων  που επί χρόνια είχαν συνηθίσει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, απευθείας αναθέσεις, κατατμήσεις δημοσίων έργων, κάνοντας πάρτι για τους ολίγους και εκλεκτούς, με τα χρήματα του ελληνικού λαού.
 Η χώρα γυρίζει σελίδα, με όρους διαφάνειας, ισονομίας και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.
Ο Νόμος 4412/2016  εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά, όσο κι αν αυτό χαλάει τη βολή ορισμένων. Φαίνεται ότι, μετά τον ρόλο του συνηγόρου των καναλαρχών, η ΝΔ αναλαμβάνει επαξίως και το ρόλο του συνηγόρου υμετέρων παλαιοκομματαρχών.
Σας ευχόμαστε και εις ανώτερα.
Θα συνηθίσετε…

Η φράση όμως υμετέρων» δημάρχων και  Περιφερειαρχών του παλαιοκομματισμού” φαίνεται ότι ενόχλησε ΚΕΔΕ που μπήκε στη συζήτηση με τη ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και ενόχλησή της για την ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη στην οποία γίνεται αναφορά, με αφορμή τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των Δήμων η εφαρμογή του Ν. 4412/2016, σε «ημέτερους δημάρχους του παλαιοκομματισμού, του δικτύου των απευθείας αναθέσεων … αλλά και των μεγαλοεργολάβων που είχαν συνηθίσει σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς».
Η έμμεση αυτή αναφορά θεωρούμε ότι προσβάλλει αδικαιολόγητα την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η οποία δια του ανωτάτου συλλογικού οργάνου της, δηλαδή της ΚΕΔΕ, συμμετείχε με Επιτροπή της σε σύσκεψη με το Υπουργείο Υποδομών.
Στη σύσκεψη αυτή εκφράσαμε με επιχειρήματα τις ενστάσεις μας όσον αφορά την εφαρμογή του Νόμου. Αλλά παράλληλα και την  άποψη ότι συγκεκριμένες διατάξεις του είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα διατυπώσαμε αντιρρήσεις όσον αφορά στην άμεση εφαρμογή του Νόμου, από τις 8/8/2016, για το λόγο ότι δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το  Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Κληρώσεων που προβλέπεται στο άρθρο 118 του νέου νόμου.
Μέχρι να δημιουργηθεί το σύστημα αυτό, ζητήθηκε η αναστολή εφαρμογής διατάξεων του νομοθετήματος, καθ’ όσον δεν είναι δυνατή ακόμα από τεχνικής απόψεως η λειτουργία των καινοτομιών που εισάγονται.
Το αίτημά μας θεώρησε δίκαιο και εύλογο και ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος όμως μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να αποστεί από την άμεση εφαρμογή του νόμου καθώς αποτελεί απαίτηση των Θεσμών και του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά μας είπε ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε αυτό το δίκιο. Και μερικούς μήνες μετά, μας κατηγορεί για παλαιοκομματισμό και αδιαφάνεια. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός, πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση του Υπουργού;

Οι ενέργειες της Κ.Ε.Δ.Ε.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η άμεση εφαρμογή του Νόμου ,
•    η ΚΕΔΕ συνέστησε ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από εμπειρογνώμονες, η οποία συναντήθηκε επανειλημμένα με εκπροσώπους του Υπουργείου, με σκοπό την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που τίθενται από την άμεση εφαρμογή του (όπως για παράδειγμα το ζήτημα των αποφαινόμενων οργάνων), για τα οποία δεν έχει ακόμα δοθεί συγκεκριμένη έγγραφη απάντηση (υπό μορφή εγκυκλίου ή άλλου εγγράφου) από το Υπουργείο.
•    ζήτησε την άμεση εφαρμογή και δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος που προβλέπει το άρθρο 118 του νέου νόμου. Διαφορετικά δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των διατάξεων που αφορούν τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης.
Με βάση τα παραπάνω, που αποδεικνύουν τη θετική στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε και στην ειλικρινή προσπάθειά της να καταστεί αυτό λειτουργικό, θεωρούμε απαράδεκτο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Σπίρτζη.
Αφενός γιατί δεν αποτυπώνουν την αλήθεια.
Αφετέρου, γιατί εστιάζουν σε θεσμούς όπως η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, αμφισβητώντας την προσπάθεια  που καταβάλλουν οι δήμοι της Χώρας, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα, για την εμπέδωση της νομιμότητας με διαφανείς διαδικασίες σε όλες τις συμβάσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, που προϋποθέτουν όμως πραγματική υλοποίηση των διατάξεων του νόμου.

Διαβάστε εδώ και την εγκύκλιο Σπτίρτζη

Share