Να βάλουμε stop στη διαφθορά

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε λοιπόν την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσια Δοίκησης κ. Ρακιντζή για την διαφθορά πού ήρθε και πάλι να ταράξει λίγο τα νερά του δημόσιου τομέα. Η διαφθορά που στοιχίζει όπως λέει στη χώρα μας 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η έκθεση βάζει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδίκως. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόλις το 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού και είναι ελέγξιμη σε μεγάλο βαθμό. Το μεγάλο φαγοπότι γίνεται αλλού. Και το ζήτημα είναι τι ακριβώς σημαίνει διαφθορά και πως μετριέται. Οταν προσλαμβάνεις με νόμιμο τρόπο, άτομα που δεν χρειάζεσαι, μόνο και μόνο για να κάνεις ρουσφέτια είναι διαφθορά; Οταν κάνεις απ’ ευθείας αναθέσεις με νόμιμο τρόπο και χάνεις εκπτώσεις της τάξης του 40% για να τα δώσεις σε δικούς σου, είναι διαφθορά; Οταν δεν ακολουθείς το διπλογραφικό σύστημα και μετά δανείζεσαι νόμιμα για να αντεπεξέλθεις των υποχρεώσεων επιβαρύνοντας το δήμο με 50% για τους τόκους είναι διαφθορά; Οταν προσλαμβάνεις στα ΚΕΠ υπαλλήλους με νόμιμο τρόπο, χωρίς γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών γιατί απλά οι δικοί σου δεν έχουν, μήπως είναι διαφθορά; Μήπως τελικά υπάρχει η παράνομη διαφθορά και η νόμιμη; Και μήπως η νόμιμη διαφθορά είναι δεκαπλάσια της παράνομη και στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα;

Με την έκθεση λοιπόν του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κου Ρακιντζή και με την δημοσιοποίηση της λίστας των ελεγμένων και παράνομων δήμων βγήκαν όλα τα λαμόγια που δεν ήταν στην λίστα σε προεκλογικό χρόνο και πανηγύριζαν για την εντιμότητά τους. Παρέλειψαν όμως να πουν ό τι η λίστα αναφερότανε σε υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί από το 2.000 περίπου διότι οι υπόλοιπες εκκρεμούν ακόμη. Η έκθεση Ρακιντζή πα’ όλες τις αντίθετες προθέσεις της έδωσε ένα μεγάλο συγχωροχάρτι, τόσο στους παράνομους που οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει, όσο και σε νόμιμα διεφθαρμένους.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρακιντζής λέει κάποιες μεγάλες αλήθειες. Ελλειψη στελεχικού δυναμικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες. Μη εκπαιδευμένοι ελεγκτές. Ελλειψη κοινωνικού ελέγχου. Ελλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απαλλακτικά βουλεύματα στους επόμενους. Ολα αυτά δηλαδή που αντιμετωπίσαμε εμείς στις δικές μας πρωτοβουλίες και που συντείνουν στο μεγάλο πόρισμα. «Στην Ελλάδα κανείς δεν πάει φυλακή».

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους ενώ με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας, τα άτομα άνω των 100 ετών είναι 1.742. Σε ορισμένες περιφέρειες της Ελλάδας 1 στους 4 παίρνει αναπηρική σύνταξη και αντί να αρχίσουμε από εκεί, κόβουμε το 14ο μισθό. Ποιός θα πληρώσει για όλα αυτά; Ποιός θα τιμωρηθεί για όλα αυτά; Κανείς. Και με ποιό τρόπο θα επιστραφούν όλ αυτά τα λεφτά που χάθηκαν; Με κανέναν. Θα την πληρώσουμε όλοι εμείς οι αθώοι που δεν κλέψαμε και δεν ζημιώσαμε ποτέ τον δημόσιο τομέα. Οι ευθύνες και το κόστος θα επιμεριστούν σε όλους.

Που και που βέβαια θα τιμωρούν και κάποιον όπως πρόσφατα το δήμαρχο Ζαχάρως, για να δείχνουν ότι κάτι κάνουν. Οτι κάτι παλεύουν. Και αυτό είναι το χειρότερο. Η δήθεν πάταξη της διαφθοράς. Η πάταξη της δήθεν διαφθοράς.

Πολλοί με ρωτάνε αν πιστεύω ότι ο Νικολάου έφαγε χρήματα. Οχι δεν πιστεύω ότι ο Νικολάου έφαγε χρήματα για να τα βάλει στην τσέπη. Κι αν έφαγε θα έφαγε ελάχιστα μπροστά σ’ αυτά που σπατάλησε νόμιμα για πολιτικούς καθαρά λόγους. Οταν πληρωνόντουσαν 22 άτομα στην φιλαρμονική του δήμου και παρουσιαζόντουσαν 11 δεν τα έπαιρνε ο Νικολάου. Οταν η οικιακή του βοηθός παρουσιαζότανε νόμιμα στην μισθοδοσία του ΚΑΠΗ δεν τα έβαζε στην τσέπη. Οταν κάθε μέρα αυτοκίνητο του δήμου έπαιρνε αντιδήμαρχο από του Ζωγράφου μέχρι το Χολαργό και πίσω δεν έπαιρνε χρήματα. Οταν έχει τέσσερις συμβούλους που δεν κάνουν απολύτως τίποτα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο δήμο Χολαργού δεν παίρνει τίποτα. Οταν βάζει 1900 κολωνάκια στην 17 Νοέμβρη με κόστος 120 ευρώ το ένα ενώ στην αγορά κάνουν 22 ευρώ δεν ξέρω ούτε ποιος τα πήρε, ούτε αν τα πήρε. Οταν χτίζει ένα άχρηστο κτίριο δήθεν ΙΚΑ – ΚΑΠΗ και σπαταλάει 3 εκατομμύρια ευρώ σύν 400.000 ευρώ τόκους δανείου, με μελέτη κατασκευή δεν ξέρω ούτε αν τα πήρε, ούτε ποιος τα πήρε. Οταν κάνει 1.000.000 απευθείας αναθέσεις το χρόνο και χάνει 400.000 ετησίως δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε αν τα πήρε, ούτε ποιος τα πήρε. Οταν κάνει γεύμα 5.000 ευρώ σε μια ταβέρνα ένα βράδυ και τα πληρώνει ο δήμος, δεν μπορώ να γνωρίζω ούτε αν τα πήρε, ούτε ποιος τα πήρε. Οταν αντιπρόεδρος του ΚΑΠΗ δημοτικός σύμβουλος παίρνει μισθό, ενώ δεν έχει πατήσει σχεδόν ούτε μια φορά σε συνεδρίαση, σίγουρα αυτό δεν έχει οικονομικά κίνητρα. Οταν οι δημοτικοί σύμβουλοι διορίζουν τα παιδιά τους στο δήμο, ούτε αυτό έχει οικονομικά κίνητρα για τον ίδιο.

Το ζήτημα δεν είναι πόσα και αν τα πήρε ο Νικολάου. Το ζήτημα είναι η τεράστια οικονομική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ που επέφερε στο δήμο με σχεδόν νόμιμο τρόπο.

Πριν από δύο χρόνια ο κ. Νικολάου έκανε απ’ ευθείας ανάθεση 110.000 ευρώ για την κατασκευή δεξαμενής στον Υμηττό. Την έκανε τον Ιούλιο με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος γιατί δήθεν θα έπιανε πυρκαγιά τον Αύγουστο. Λες και δεν ήξερε από τον Ιανουάριο ότι τον Αύγουστο είναι περίοδος πυρκαγιών. Ο κ. Νικολάου όμως δεν απάντησε ποτέ και δεν έδωσε ποτέ πειστικές απαντήσεις γιατί χάρισε στον εργολάβο 40.000 ευρώ.

Ο κ. Νικολάου έκανε χωρίς διαγωνισμό προμήθεια ηλεκτρικών κοντέινερ απορριμμάτων 100.000 ευρώ που δεν λειτούργησαν ποτέ. Δεν έδωσε ποτέ όμως απάντηση γιατί χρέωσε το δήμο με αυτό το ποσό χωρίς κανένα λόγο. Το ίδιο έκανε με τα καλαθάκια του δήμου. Δε απάντησε ποτέ. Τι ίδιο έκανε με την πλατεία δημοκρατίας. Το ίδιο έκανε με την πλατεία Κωστή Παλαμά. Το ίδιο έκανε με την ανάπλαση του Αλσους. Το ίδιο έκανε με την Περικλέους. Κατατμήσεις έργων με απ’ ευθείας αναθέσεις και με κόστος εκατομμυρίων για το δήμο Χολαργού. Μετά δανεισμός και επιπλέον χρεώσεις τόκων. Ολες αυτές οι περιπτώσεις βρίσκονται στον εισαγγελέα και εξετάζονται. Θα εξετάζονται για πολλά χρόνια ακόμη. Οπως θα εξετάζεται και η περίπτωση της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης. Κανείς δεν γνωρίζει που και πόσα χρήματα πάνε σε ποιόν, κανείς δεν έχει εγκρίνει δαπάνες και έσοδα. Και κανείς βέβαια δεν παίρνει απάντηση για όλα αυτά.

Δεν το αποκλείω καθόλου και ειλικρινά το γράφω όλα αυτά τα σκανδαλώδη να οφείλονται σε μια απλή ανικανότητα διοίκησης και διαχείρισης. Οι δημότες του Χολαργού και τώρα και του Παπάγου θα πληρώνουν επί χρόνια εκατομμύρια ευρώ ανικανότητας. Εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε δεκάδες σημαντικά και απαραίτητα έργα.

O έντιμος όμως και καθαρός πολιτικός δεν αποφεύγει τους ελέγχους, ούτε αφήνει να πάει με τόσες κατηγορίες και αναπάντητα ερωτήματα στις εκλογές. Με το παραμικρό προκαλεί ο ίδιος τους ελέγχους και απαιτεί να βγουν αμέσως τα πορίσματα που θα τον δικαιώσουν. Δεν αφήνει να εκκρεμούν δύο και τρία χρόνια ανακριτικές διαδικασίες στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και δεν αναβάλει επί δύο χρόνια τον απολογισμό των οικονομικών της Δημοτικής Επιχείρησης με μια κοινωνία να βοά από τις φήμες διαφθοράς και κακοδιαχείρησης.

Ο κ. Νικολάου είναι ένοχος ηθικά και πολιτικά γιατί αντιστάθηκε σθεναρώς στην διαφάνεια και σε κάθε έλεγχο επί χρόνια. Είναι ηθικά και πολιτικά ένοχος γιατί δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την υποχρέωση να λογοδοτήσει στην κοινωνία για το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζεται. Και αυτόν τον έλεγχο δεν τον αναλαμβάνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Αυτόν τον ηθικό έλεγχο πρέπει να τον αναλάβει η κοινωνία.