Κοινή συνέντευξη τύπου για τον Εθνικό Κήπο

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου στις 12:00 το μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο της Νομαρχίας Αθηνών (Λ. Συγγρού 15-17 – 6ος όροφος – αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου) ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εθνικού Κήπου κ. Ιωάννης Κωστόπουλος και ο εκπρόσωπος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γ. Παρμενίδης . Αναφέρθηκαν στην πορεία των διαδικασιών για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το είδος των παρεμβάσεων που απαιτούνται στα θέματα των υποδομών. Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα της παραχώρησης για 2 χρόνια μέρους του κτιρίου της Ιεράς Οδού (πρώην Λυσσιατρείο) από την Νομαρχία Αθηνών στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί για την σίτιση αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων. Οι κ. κ. Σγουρός και Κακλαμάνης  υπέγραψαν τις προγραμματικές συμβάσεις ύψους 5 εκατ.ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες στις ράμπες Α.Μ.Ε.Α., πεζόδρομων της περιοχής Ψυρρή και της τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο του ΡΟΥΦ, ενώ αναφέρθηκαν  και στις προγραμματικές συμβάσεις που ενέκρινε πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας και αφορούν την ανέγερση τριών πρότυπων βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών.

 

Ο Νομάρχης Αθηνών Ιωάννης Σγουρός, για το θέμα του Εθνικού Κήπου ανέφερε:

«Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μαζί με τον Δήμαρχο της Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου Ιωάννη Κωστόπουλο, την προώθηση προς το ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά στην υλοποίηση έργου συνολικού προϋπολογισμού 6.450.000 Ευρώ, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από την Νομαρχία της Αθήνας.

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένα σύγχρονο ιστορικό μνημείο και ένα τοπόσημο της ελληνικής Ιστορίας. Όταν λοιπόν μας εκφράστηκε από το Δήμο της Αθήνας το πρόβλημα της απαξίωσης των υποδομών και του κινδύνου κατάρρευσης του Εθνικού Κήπου, η Νομαρχία της Αθήνας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά δεν διστάσαμε καθόλου. Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να διατεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για να σωθεί ο Εθνικός Κήπος.

Το έργο όπως το έχουμε σχεδιάσει θα γίνει σε δυο φάσεις.

Α) Η πρώτη φάση θα προβλέπει την δημοπράτηση του έργου από το Δήμο της Αθήνας, προϋπολογισμού 2.900.000  Ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών. Έτσι:

το νερό θα τρέχει πάλι κελαριστό στα ρυάκια

οι λίμνες θα καθαριστούν και θα μονωθούν

τα μηχανήματα για την ροή του νερού θα αντικατασταθούν

τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού θα αναβαθμιστούν

και η παιδική χαρά θα γίνει πάλι καινούρια

Παράλληλα θα προκηρυχθεί μελέτη προϋπολογισμού 370.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου, του χώρου που βρίσκεται το ρωμαϊκό μωσαϊκό και την αποκατάσταση του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού.

Β) Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει:

το έργο που θα παραχθεί από την παραπάνω μελέτη, που υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 3.000.000 Ευρώ και η δημοπράτηση του θα γίνει σε επόμενο στάδιο

καθώς επίσης και μια μικρή αυτεπιστασία της τάξεως των 200.000 Ευρώ για την αποκατάσταση της χλωρίδας και την απομάκρυνση της ξερής βλάστησης.

Για τη μελέτη και τα έργα του Εθνικού Κήπου η Νομαρχία της Αθήνας έχει διαθέσει συνολικά 7.500.000 Ευρώ. Να μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκε η διάθεση ποσού 1.050.000 Ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και ιστορικής μελέτης στον Κήπο, τα αποτελέσματα της οποίας ελπίζω εντός του Οκτωβρίου να είναι σε θέση το Πολυτεχνείο να ανακοινώσει.

Ένα σημαντικό θέμα επίσης που μελετάμε έχει να κάνει με τη διαδρομή του νερού, από τον Υμηττό μέχρι τη θάλασσα. Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε κάτι, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για την Αττική ολόκληρη αλλά και την Αθήνα ειδικά.

Η καταγραφή της υπόγειας πορείας του νερού θα διασφαλίσει όχι μόνο τη βιωσιμότητα του Κήπου, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα αξιοποίησης και όλων των άλλων υπόγειων διαδρομών του νερού, ώστε να πρασινίσουν και άλλες περιοχές.

Το σύνθημα θα είναι «ούτε μια σταγόνα νερού χαμένη στη θάλασσα». Ελπίζουμε και η Περιφέρεια Αττικής να υιοθετήσει αυτή τη θέση, σε μια περίοδο που οι ειδικοί θεωρούν ότι το νερό θα αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στη λειτουργία των κοινωνιών».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Θέλω να αφήσω κατά μέρος τον συναισθηματισμό μου γιατί με το Νομάρχη Αθηνών   Γιάννη Σγουρό είμαι φίλος και να μιλήσω πολιτικά, λέγοντας ότι η συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια πρέπει να θεωρηθεί πρότυπο από όλους για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.

Τόσο στο θέμα του Εθνικού Κήπου όσο και στις υπόλοιπες δράσεις που χρηματοδοτεί η Νομαρχία Αθηνών, η συνεργασία μας ήταν άριστη. Ο Εθνικός Κήπος είναι μετά την Ακρόπολη ένα από τα πέντε πιο σημαντικά σημεία ταυτότητας αυτής της πόλης, και όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που θα κάνουμε δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα πάρκο οποιασδήποτε Ευρωπαϊκής χώρας».

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στη σημασία και των άλλων τεσσάρων έργων που θα γίνουν με τη χρηματοδότηση της Νομαρχίας, τονίζοντας ότι «στη συγκεκριμένη συγκυρία,  η παραχώρηση του Λυσσιατρείου για τη σίτιση και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των τριών νέων παιδικών σταθμών είναι ίσως τα σημαντικότερα, λόγω της αύξησης της ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον, λόγω της οικονομικής κρίσης». Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι σε παρόμοια συνέντευξη τύπου μέχρι τις εκλογές με τον κ. Σγουρό. Είναι αυτονόητο το τι εύχομαι για τον εαυτό μου, αλλά για τους πολλούς ίσως να μην είναι αυτονόητο τι εύχομαι για τον Γιάννη Σγουρό. Εύχομαι λοιπόν να ξαναβρεθούμε για τέτοια εποικοδομητικά θέματα και μετά τις εκλογές».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Εθνικού Κήπου κ. Ιωάννης Κωστόπουλος μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Αυτή η διακομματική συνεργασία του Νομάρχη Αθηνών και του Δημάρχου Αθηναίων για να σωθεί ο Εθνικός Κήπος, έχει γίνει πράξη και στο Διοικητικό Συμβούλιο μας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων.

Επιμένω στον όρο αποκατάσταση, γιατί στο παρελθόν υπήρξαν παρεξηγήσεις για το τι πάμε να κάνουμε στον Εθνικό Κήπο. Δεν πάμε να τον ξαναφτιάξουμε από την αρχή, αλλά  να γίνουν όλες αυτές οι απαραίτητες εργασίες ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο για το ενδιαφέρον και την συνεργασία που έχουν όλοι για αυτό το κοινό σκοπό».

Ο εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου κ. Παρμενίδης, έκανε μία σύντομη αναφορά στην μελέτη που ετοιμάζει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τις παρεμβάσεις που τελικώς θα επιλεγούν, ώστε να διατηρηθεί όπως είπε η αρχική αρχιτεκτονική φιλοσοφία του Εθνικού Κήπου.

Στην συνέχεια απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το αν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και τι θα κάνει εάν δεν πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Σγουρός απάντησε: «Κατ’ αρχήν δεν έχω διαμηνύσει τίποτα και σε κανέναν. Γνωρίζετε, ότι έχω να πω το λέω δημοσίως και με παρρησία.

Τα 8 χρόνια ως Νομάρχης Αθηνών, το μοναδικό μου μέλημα ήταν να στείλω ένα και μοναδικό μήνυμα στους πολίτες: Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες με έργα ουσίας και όχι έργα βιτρίνας διανθισμένα με επικοινωνιακά τρυκ.

Όσοι διαδίδουν διάφορα για μένα είναι οι «γνωστοί άγνωστοι» τους οποίους εσείς γνωρίζετε και εγώ γνωρίζω από την αντίστοιχη περίοδο των εκλογών του 2006. Δεν ακολούθησα τότε και δεν θα το κάνω και σήμερα, την παθολογική τους υστερία για την καρέκλα. Όταν έρθει η ώρα της προεκλογικής περιόδου λοιπόν θα απαντήσω ευθέως στο αρχικό σας υποθετικό ερώτημα».

Δημοσιογράφος: Εάν δεν είστε υποψήφιος περιφερειάρχης θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος  Γλυφάδας;

Σγουρός: Περιμένω την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Αττικής· αυτό με ενδιαφέρει και τίποτα άλλο.