Νικητας Κακλαμανης: Τρομοκρατηθηκα απο τον Υπουργο

kaklamanis-athina 1

 

«Φεύγουμε τρομοκρατημένοι για το τι θα συμβεί στους δήμους από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τους άκουσε μεν με κατανόηση, δεν έδωσε όμως καμία απολύτως απάντηση ή λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με την απόδοση της φετινής – ήδη μειωμένης κατά 35% με βάση τον προϋπολογισμό – τακτικής επιχορήγησης των δήμων, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους. Ήδη, αρκετοί δήμοι της χώρας, όπως σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, δεν έχουν καταβάλει τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα και ακόμη περισσότεροι δυσκολεύονται να καταβάλλουν το πετσοκομμένο δώρο, για να καταλήξει: «Πολύ φοβούμαι ότι οι σκηνές που είδατε με τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ πριν δύο τρεις μέρες, τον Σεπτέμβριο θα τις δείτε από το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους και το σύνολο των δημάρχων της χώρας να επαναλαμβάνονται».

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και με τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ο οποίος έκανε λόγο για δημάρχους «βαρώνους» και «φεουδάρχες» και για «μεγάλο φαγοπότι στις δημοτικές επιχειρήσεις». Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον κ. Ρακιντζή «ή να μιλήσει με ονοματεπώνυμα, ή διαφορετικά στη Δικαιοσύνη θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τα όσα είπε».

Ακολουθούν ολόκληρες οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ.

N. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ήρθαμε ανήσυχοι, όχι για το μέλλον του «Καλλικράτη», αλλά για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, από αυτήν τη στιγμή που μιλάμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010. Και φεύγουμε τρομοκρατημένοι για το τι θα συμβεί από σήμερα μέχρις τις 31 Δεκεμβρίου του 2010. Όλα τα θέματα που θίξαμε τα άκουσε με κατανόηση ο υπουργός, απάντηση δεν πήραμε σε κανένα απολύτως. Ούτε για τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που σημαίνει μισθοδοσία, ούτε για τη ΣΑΤΑ, ούτε για την πρόταση που κάναμε, της ένταξης δηλαδή έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ. Απλά εκεί μας είπε πως θα συνηγορήσει στην αρμόδια υπουργό που είναι η κυρία Κατσέλη. Με αυτές τις προϋποθέσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, πολύ φοβούμαι ότι, οι σκηνές που είδατε με τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ πριν δύο τρεις μέρες, τον Σεπτέμβριο θα τις δείτε από το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους και το σύνολο των δημάρχων της χώρας να επαναλαμβάνονται.

Ερώτηση: Η διάταξη που υπάρχει στο καινούργιο νομοσχέδιο για την παρακράτηση του 10% των αποδιδόμενων αφορά και εσάς;

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως τους πάντες. Σας υπενθυμίζω ότι είχαμε «αποδεχθεί», υπό την έννοια ότι είπαμε πως θα βάλουμε και εμείς πλάτη ως Αυτοδιοίκηση, και το μείον 11,5% στο προϋπολογισμό, συν το 10% που αναφέρεστε. Όμως δε σταματάμε εδώ. Βρισκόμαστε στο μήνα Ιούλιο, πρωτοφανές για την ιστορία της Αυτοδιοίκησης, δεν έχει βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ. Υπάρχει μία ανυπόγραφη επιστολή του υπουργού που μας είχε στείλει το μήνα Απρίλιο, όπου μας διαβεβαίωνε ότι το δωδεκατημόριο θα είναι 201 εκ. ευρώ, αντ΄ αυτού παίρνουμε 161 εκ.ευρώ. ¶ρα στην όποια μείωση (11,5% συν 10% είναι 21%) υπολογίστε συν 480 εκ.ευρώ. Περίπου 35% των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Και μιλάμε για ανελαστικές δαπάνες, για μισθοδοσία, υπερωρίες, βραδινά, αργίες. Αυτά τα ποσά δεν έχουν να κάνουν με καμία άλλη δαπάνη των δήμων. Με απολύτως καμία άλλη δαπάνη των δήμων. Να δείξουμε τη συμπάθεια. Ναι. Αλλά λύση; Ποια είναι η λύση; Το μόνο που αποφασίστηκε είναι καθαρά διαδικαστικό και ίσως φανεί χρήσιμο. Να γίνει δηλαδή μια επιτροπή ΚΕΔΚΕ και Γενικού Λογιστηρίου, να καθίσει να τα δει όλα αυτά εντός δέκα πέντε ημερών το αργότερο και να επαναληφθεί η συνάντηση στο τέλος Ιουλίου. Εάν πρόκειται να επαναληφθεί για να ακούσουμε ότι έχετε δίκιο αλλά δεν έχω χρήματα να σας δώσω, δεν ξέρω αν έχει κανένα νόημα.

Ερώτηση: Πρακτικά, η μισθοδοσία του Αυγούστου είναι εν αμφιβόλω;

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για αρκετούς δήμους είναι βεβαίως. Ήδη υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν καταβάλει τη μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα. Ήδη υπάρχουν δήμοι που έχουν πρόβλημα να καταβάλουν το πετσοκομμένο δώρο.

Ερώτηση: Ωστόσο κύριε Κακλαμάνη, εχθές ο κύριος Ρακιντζής παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το 2009, είπε ότι το μεγάλο φαγοπότι έχει γίνει στις δημοτικές επιχειρήσεις. Που σημαίνει ότι κάποια λεφτά τοποθετήθηκαν εκεί που δεν έπρεπε.

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο κ. Ρακιντζής οφείλει, διότι αν δεν το πράξει θα τον αναγκάσουμε εμείς να το κάνει, να μιλήσει με ονοματεπώνυμα. Υπάρχουν χίλιοι δήμοι και να πει: Δήμος Αθηναίων, είσαι διεφθαρμένος κύριε Κακλαμάνη, για αυτό και για αυτόν το λόγο. Δήμος τάδε, είσαι διεφθαρμένος κύριε δήμαρχε για αυτόν και για αυτόν το λόγο. Αντ’ αυτού εγώ ξέρω να σας πω, ότι από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι δήμοι της Ελλάδος στο σύνολό τους, το χρέος τους, είναι 0,7% του ΑΕΠ. Είναι το μικρότερο χρέος που υπάρχει σε ολόκληρη την Ε.Ε. Πώς λοιπόν συμβιβάζεται αυτή η τεράστια διαφθορά σε μία χώρα που οι δήμοι της έχουν το μικρότερο χρέος από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ερώτηση: Με τις εγγυήσεις του Δημοσίου κύριε δήμαρχε τι γίνεται;

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις του Δημοσίου. Ταυτόχρονα ο κύριος Ρακιντζής μας χαρακτήρισε «φεουδάρχες», «βαρώνους», καταχάρηκε που άλλαξε η διάταξη για τη δανειοδότηση των δήμων. Φυσικά ο κύριος Ρακιντζής όφειλε να γνωρίζει, γιατί υπάλληλος είναι, ότι αυτή η διάταξη έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ. Η ΚΕΔΚΕ την πρότεινε και συμπεριελήφθη στον «Καλλικράτη». Δεν την έφτιαξε το κράτος, είναι από αυτά που είχαμε συμφωνήσει με τον κύριο Ραγκούση. Λοιπόν, ο κύριος Ρακιντζής θα αναγκαστεί ή να μιλήσει με ονοματεπώνυμα ή διαφορετικά στη Δικαιοσύνη θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τα όσα είπε. Και σας υπενθυμίζω, γιατί μπορεί να μην είστε οι αρμόδιοι επί δημοτικών θεμάτων δημοσιογράφοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε. Ότι, τρεις περιπτώσεις που επί των ημερών αυτής της ΚΕΔΚΕ, πιθανότατα και του προκατόχου μου, δημάρχων που αποδεδειγμένα υπήρχε πρόβλημα διαφθοράς, όχι μόνο δεν τους καλύψαμε, αλλά σπεύσαμε πρώτοι να τους καταδικάσουμε για να πάμε και μάρτυρες κατηγορίας. Και απεπέμφθησαν αυτοί οι δήμαρχοι. Λοιπόν οι γενικεύσεις, για να παριστάνουμε τα αλα Ντι Πιέτρο «καθαρά χέρια», δεν σηκώνονται από εμάς. Να μιλήσει με ονοματεπώνυμα ο κύριος Ρακιντζής.