Φωτοβολταϊκά

Ξεκινά εντός των επομένων ημερών η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη ΔΕΗ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), όπου προσδιορίζονται τα βήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας για φωτοβολταϊκά έργα έως 100KW από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, για την έναρξη της υποβολής αιτήσεων.

Τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθούν τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:
0.    Σε κτίρια ή στέγαστρα έως 1.000KW.
0.    Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ό.Π.Ε,Κ,Ε,Π.Ε.) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το έτος 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη ιστοσελίδα http://www.opekepe.gr/ape.asp.
0.    Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο.
0.    Υποβολή φακέλου αιτήματος στο Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού – Δ.Ε.Η.) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης
0.    Υποβολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
1.     αιτήματος για το χαρακτηρισμό του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Υ.Π.),
2.     αιτήματος για τη χορήγηση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας
0.    Αίτημα στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας
0.    Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στο Διαχειριστή του Δικτύου (Δ.Ε.Η.)
0.    Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή το Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.
Σημειώνεται ότι ήδη προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στη ΔΕΗ
0.    Σε κτίρια ή στέγαστρα έως 1.000KW.
0.    Σε γήπεδα έως 500KW.
Οι αιτήσεις στα γήπεδα θα αρχίζουν να εξετάζονται μετά την 4/9/2010 και μετά την εξέταση των αιτήσεων στα στέγαστρα και των αιτήσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ν.3851/2010, τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματίες αγρότες στην ιδιοκτησία τους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα αιτήματα. Η προτεραιότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών στην εξέταση των υποβαλλόμενων αιτημάτων κατοχυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ΔΕΗ. Καθώς οι αιτήσεις όλων των κατηγοριών θα εξεταστούν με τήρηση της χρονικής σειράς υποβολής τους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν αν θέλουν να έχουν σημαντικές πιθανότητες έγκρισης.

Παράλληλα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων απλουστεύεται, καθώς δεν απαιτείται αίτηση στη ΡΑΕ για έργα έως 1.000 KW, ενώ δεν απαιτείται και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για έργα ανεξαρτήτως ισχύος σε κτίρια και για έργα έως 500KW σε οικόπεδα. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία και προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, η οποία καθίσταται δεσμευτική μετά τη βεβαίωση απαλλαγής από ΕΠΟ από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.

Σημειώνεται ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές δραστηριότητες, που απολαμβάνουν ιδιαίτερα ελκυστικές, σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις, με πολύ περιορισμένη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξαρτάται από την προβλέψιμη ηλιοφάνεια της περιοχής εγκατάστασής τους, ενώ έχουν πολύ μικρό λειτουργικά κόστος και εξασφαλισμένη τιμή πώλησης για 20 χρόνια. Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τα φωτοβ! ολταϊκά έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος. Οι ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις των φωτοβολταϊκών οδήγησαν χιλιάδες επενδυτές στην υποβολή αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2007, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων τα 2,5 τελευταία έτη.

Η MERITUS., αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία που απέκτησε τα τελευταία 4 έτη στο χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων και έχοντας προχωρήσει έως σήμερα σε διαδικασίες αδειοδότησης και μελετών σε περισσότερα από 250 έργα από 20 KW έως 6MW, έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει την αδειοδοτική διαδικασία, αλλά και να προσφέρει μία υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης των φωτοβολταϊκών έργων, για όσους ενδιαφέρονται για αξιόπιστες λύσεις με το κλειδί στο χέρι.