Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Την υποψηφιότητα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη από συμφέροντα και σκοπιμότητες και εκτίμησε ότι μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά. Επισήμανε την ανάγκη να δοθούν «πράσινες» λύσεις στην κρίση και να ηττηθεί το μοντέλο της πολιτικής που δηλητηριάζει την αισθητική.

Παράλληλα, οργανώνεται εκδήλωση για τη διαφάνεια στις περιφερειακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο ευρωκοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση έρχεται ως συνέχεια της «Εκθεσης Τρεμόπουλου» που αφορούσε το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και είχε υιοθετηθεί με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο.

Στη συζήτηση συμμετέχουν κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα διαφάνειας. Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν μέσο πίεσης προς την Κομισιόν, για να προχωρήσει σε βελτιώσεις στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα έχουν αυτονόητη σημασία για χώρες όπως η Ελλάδα, και ιδιαίτερα για περιφέρειες και δήμους που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως βασική πηγή βιώσιμων δημόσιων επενδύσεων. Στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκονται:

Η Jana Mittermaier, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ε.Ε., με θέμα «Καλές προθέσεις και σκληρή πραγματικότητα στα ευρωπαϊκά κονδύλια σήμερα».

Ο Jack Thurston, συνιδρυτής των “διαδικτυακών παρατηρητηρίων” για τις αγροτικές επιδοτήσεις www.farmsubsidy.org και www.fishsubsidy.org , με θέμα «Όταν τεχνολογία και διαφάνεια συνεργάζονται: η περίπτωση των www.farmsubsidy.org και www.fishsubsidy.org ».

Ο Markus Thrilling, συντονιστής για θέματα ευρωπαϊκών κονδυλίων των «Φίλων της Γης» Ευρώπης και του CEE Bankwatch Network, με θέμα «Βιωσιμότητα στα ευρωπαϊκά προγράμματα: Για μια τρίτη γενιά συνεργασιών στον προγραμματισμό, υλοποίηση και παρακολούθηση των συστημάτων ελέγχου».