Εβδομάδα χωρίς Ι.Χ.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης (16-22 Σεπτεμβρίου 2010) οργανώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.
Στην Ευρώπη οι πόλεις που συμμετέχουν περιορίζουν την κίνηση στα αυτοκίνητα. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν.
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να μετακινούνται με τα πόδια ή να  χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές.
Σύνθημα της εβδομάδας αυτής : «Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα».  Η κίνηση αυτή προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να δράσουν ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της εκστρατείας είναι η  προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εκτός του αυτοκινήτου, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη μόλυνση και η προβολή της πόλης σε διαφορετικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1468 πόλεις. Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα….
Η Τσιμισκή θα είναι η οδός της μουσικής, η Προξένου Κορομηλά ο δρόμος των παιχνιδιών, ποδήλατα και πατίνια θα κυκλοφορούν μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα λεωφορεία θα μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες.

www.mobilityweek.eu