Να προετοιμαστούν οι δήμοι για τις εκλογές

Εγκύκλιο έστειλε το Υπ. Εσωτερικών στους δήμους για την προετοιμασία για τη διενέργεια των διπλών εκλογών ανάδειξης των περιφερειακών, και δημοτικών αρχών της 7ης Νοεμβρίου 2010 και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για την εξεύρεση του απαιτούμενου συνολικού αριθμού καταστημάτων ψηφοφορίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι τετρακόσιοι πενήντα (450) γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς.
Στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Περιστερίου, Καλλιθέας, Ηρακλείου και Λάρισας, στους οποίους θα εκλεγούν ταυτόχρονα και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (δηλαδή των πρώην δημοτικών διαμερισμάτων) και που ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, οι οικείοι Νομάρχες μπορούν, κατά τη κρίση τους, να καθορίσουν και μικρότερο αριθμό εκλογέων για κάθε ένα εκλογικό τμήμα, όχι όμως λιγότερους από τετρακόσιους (400).
Οι προσεχείς διπλές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στα ίδια εκλογικά τμήματα με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους και εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.
Για την εξεύρεση των εκλογικών καταστημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν να ψηφίσουν, μαζί με τους λοιπούς εκλογείς και οι κοινοτικοί εκλογείς καθώς και οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και μόνο για τις δημοτικές εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί αισθητά, κάτω του προβλεπόμενου από την εκλογική νομοθεσία, ο αριθμός των εκλογέων που θα ενταχθούν για να ψηφίσουν σε κάθε εκλογικό τμήμα, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων.
Τέλος επισημαίνεται ότι επειδή κατά το παρελθόν διατυπώθηκαν παράπονα από άτομα με αναπηρία, παρακαλούμε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα επιλεχθέντα οικήματα να είναι ισόγεια ή να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να διευκολυνθούν τα εν λόγω άτομα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.