Και πάλι το σύστημα SRT

eklogesypes

Θα εφαρμοστεί και πάλι το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων – SRT (Secure Result Transmission), για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Οπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Εσ.
To SRT αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο μετάδοσης αποτελεσμάτων που λειτουργεί παράλληλα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία αποστολής των τηλεγραφημάτων στις εκλογές.
Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις: Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο σύνολο των τμημάτων της εκλογικής περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης (496 τμήματα), με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η συλλογή των αποτελεσμάτων για τη συγκεκριμένη περιφέρεια 4 ώρες νωρίτερα από την κανονική διαδικασία. Στις Εθνικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2009, εφαρμόστηκε πανελλαδικά στο 20% του συνόλου των τμημάτων (περίπου 4.500 εκλογικά τμήματα) και τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν έδωσαν τη δυνατότητα να γίνει ακριβής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από τις 9:00 μμ, 2 μόνο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στις επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, σε δείγμα τμημάτων όλων των Περιφερειών, καθώς και σε μεγάλους Δήμους, με σκοπό να διαμορφωθεί έγκαιρα εικόνα του αποτελέσματος.
Με το σύστημα SRT οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ανά πέντε τμήματα παίρνουν ένα ειδικό κινητό τηλέφωνο και έναν ειδικό φάκελο κα όταν ολοκληρώσουν την διαδικασία της καταμέτρησης στέλνουν ένα μύνημα με τα δεδομένα στο Υπ. Εσωτερικών όπου υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής για την επεξεργασία τους Αμέσως τα αποτελέσματα παιρνάνε στα τερματικά του Υπουργείου και προβάλονται.
Όταν θα καθοριστούν τα τμήματα που θα συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές, θα υπάρξει αντοίστιχη πληροφόρηση συνοδευόμενη από σχετικό υποστηρικτικό υλικό.