Τοπική Οικονομία-Κοινωνική Οικονομία και Πράσινη Ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα « Τοπική Οικονομία-Κοινωνική Οικονομία και Πράσινη Ανάπτυξη», διοργάνωσε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής και πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2010( από 7:00 μμ έως 11:30 μμ) στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου.
Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη συνεργασία του Κρατικού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό “ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ”.
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας σε σύντομο χαιρετισμό του αναφερόμενος στη σημασία που δίνει ο Δήμος σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Οικονομίας, Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Πράσινης Ανάπτυξης στον εθελοντισμό και στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τόνισε: « Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας  Περιβάλλοντος και του Αντιδημάρχου Μιχάλη Γριβέα να γίνει αυτή η ημερίδα διότι τα θέματα που θα συζητηθούν ολοένα και περισσότερο αγγίζουν και απασχολούν την κοινωνία των πολιτών. Από αυτή τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού με τον Οργανισμό “ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ” θα ανοίξουν και θα προκύψουν θέματα τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες και  με τη συνεργασία και την ένωση όλων των συλλογικών δυνάμεων της πόλης θα προωθηθούν λύσεις για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Είμαστε από τους πρώτους Δήμους, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, που συνεργαζόμαστε με τις οργανώσεις που ασχολούνται και ερευνούν τα θέματα αυτά και είμαι σίγουρος ότι και από τις εργασίες της σημερινής ημερίδας θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα». Ακολούθως αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες και έργα τα οποία ο Δήμος προωθεί, όπως τη βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου, την ανάπλαση των κάθετων δρόμων, τη δημιουργία του ιστορικού κέντρου της πόλης και την ενοποίηση της πλατείας του Αϊ Γιάννη με την κεντρική πλατεία, τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κοντοπεύκου με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους κ.λ.π. που ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής τα οποία χρησιμοποιούνται δείχνουν πόσο ο Δήμος σέβεται το περιβάλλον και την καθημερινότητα των δημοτών».
Αναφέρθηκε επίσης, ο κ. Δήμαρχος στην υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος για την προστασία του Υμηττού και την «άψογη συνεργασία που έχουμε με όλες τις οικολογικές οργανώσεις, τους εθελοντές καθώς και στην προμήθεια μηχανημάτων, πυροσβεστικών οχημάτων κ.λ.π.».
Δεν παρέλειψε ο κ. Γιαννακόπουλος να αναφερθεί σε δημοσιεύματα , τα οποία παραπληροφορούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος στη Β ζώνη Υμηττού « που ορισμένοι κύκλοι για λόγους μικροπολιτικούς μιλάνε για δήθεν οικοπεδοποίηση του Υμηττού».  Τίποτα δεν συμβαίνει από αυτά που ισχυρίζονται, σκόπιμα ,είπε ο κύριος Γιαννακόπουλος οι κύκλοι αυτοί και τους πληροφορώ ότι την προστασία του Υμηττού δεν την παραχωρούμε σε κανέναν. Αυτό το έχουμε αποδείξει με τους αγώνες μας για να διατηρείται σήμερα ο Υμηττός, στην έκταση που ανήκει στην πόλη μας, ανέπαφος, από πυρκαγιές και οικοπεδοποιήσεις».
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού κ. Μιχάλης Γριβέας, συντόνισε τις εργασίες της ημερίδας και παρουσιάζοντας τους ομιλητές επεσήμανε: «Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον και συγκεκριμένα: “ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”, που είναι σήμερα, αδράξαμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την ημερίδα κα να συζητήσουμε με τη σοβαρότητα που αρμόζει θέματα που απασχολούν τους πολίτες και όσους απασχολούν με τα κοινά για το πώς θα πάμε την πόλη στο αύριο. Ο Δήμος έχει δείξει με τις μελέτες και με τον τρόπο κατασκευής των έργων που εκτελεί την μεγάλη του ευαισθησία για το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα πρέπει εδώ να ευχαριστήσω τον Κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό “ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ”, που μας στήριξε και μας βοήθησε για να οργανώσουμε αυτή την ημερίδα, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων που ο καθένας με τη δική του ειδικότητα έχουν ασχοληθεί με τα θέματα που θα συζητήσουμε σήμερα.
Εμείς από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουμε ξεκινήσει, με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον πεζό και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης».
Αναφέρθηκε ακολούθως στα έργα της βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Αγίου Ιωάννου που γίνονται με ψυχρά υλικά, την ανάπλαση πεζοδρομίων, το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κοντοπεύκου, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έργα είπε, που γι α πρώτη φορά γίνονται στην πόλη και δείχνουν ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, σε αυτή την τετραετία μπήκε στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης και μιας άλλης πορείας φιλικής στον άνθρωπο και στη φύση.
«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, συνέχισε ο κ. Γριβέας και έγινε αγώνας. Θα θέλαμε να είναι σήμερα έτοιμα όλα. Ωστόσο η μάχη συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν γιατί τα θέλουν οι πολίτες.
Με τη σημερινή διαδικασία θέλουμε, την έξοδο από την οικονομική κρίση που περνάει σήμερα η χώρα μας και την κοινωνική οικονομία, να τη συνδέσουμε με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι “Ο Καλλικράτης”, και ενοποιήσαμε όλο το πακέτο των επιμέρους παρεμβάσεων, που δεν είναι νομίζω τεχνοκρατικό ζήτημα αλλά ένα βήμα προς το μέλλον».
Οι εργασίες της ημερίδας, μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, του εκπροσώπου του “ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ” κ. Μιχάλη Πουλάκη και του Αναπληρωτή Νομάρχη Νομαρχίας Αθηνών κ. Κόκκαλη εξελίχθηκαν σε τρεις κύκλους:
Στον πρώτο κύκλο σε πάνελ Ειδικών Επιστημόνων, μίλησαν:
–    Ο Αρχιτέκτων, επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών του             “ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ”,κ. Μιχάλης Πουλάκης, μίλησε με θέμα: ΟΤΑ και Κοινωνία Πολιτών στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης μεταρρύθμισης “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”.
–    Ο δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Oikopress κ. Βασίλης Τακτικός με θέμα :
Κοινωνική Οικονομία και Πράσινη Ανάπτυξη εν μέσω οικονομικής κρίσης.
–    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Βλιάμος με θέμα: Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.
–    Ο Πολεοδόμος Αρχιτέκτων, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας με θέμα :Πράσινη Ανάπλαση στα Αστικά Κέντρα.
–    Η Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος, Ειδική Σύμβουλος ΥΠ.Ε.Κ.Α κα. Φούλη Κοσμόγλου με θέμα :Πεζόδρομοι-Ποδηλατόδρομοι.
Στο δεύτερο κύκλο σε πάνελ δημοτικών παρατάξεων που προήδρευσε ο Συντονιστής της “Τοπικής Δημοκρατίας” κ. Γιώργος Κόκκας μίλησαν:
-Από την παράταξη “Συνεργασία Πολιτών” ο κ. Σπύρος Σγούρος
-Από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης
-Από την παράταξη “ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή” ο κ. Μιχάλης Γαβράς

Στο τρίτο μέρος των εργασιών ακολούθησαν τοποθετήσεις φορέων και πολιτών.
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν επίσης: Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Κώστας Κρητικίδης, Γιάννης Γουργούλης, Καίτη Μοσχονά και Πωλέττα Πολίτη, ο Πρόεδρος της ΚΟΙΠΕΔΑΠ κ. Χρήστος Μαντζανάς, η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα. Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση, ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ( Δημοτικός Σύμβουλος), ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Τσακού κ. Βασίλης Σαββίδης και το μέλος του Συλλόγου Τάσος Μίχας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί δημότες.