Συνάντηση Τσίπρα με ΚΕΔΚΕ

tsipraskedke

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της Νικήτας Κακλαμάνης, στο πλαίσιο των επαφών της Αυτοδιοίκησης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με μοναδική ατζέντα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Δήμων πριν και μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Κακλαμάνη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος οι θεσμοθετημένοι πόροι των Δήμων μειώνονται κατά 1,4 δις ευρώ (40% ) εκ των οποίων το 80% είναι ανελαστικές δαπάνες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση δεν θα υπάρχει δήμος την 1η Γενάρη που να μπορεί να καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του.
Σε ό,τι αφορά την μετά «Καλλικράτη» εποχή, εκτός του γεγονότος ότι εκκρεμεί η έκδοση πάνω από εκατό προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων, στον αέρα είναι και το πρόγραμμα στήριξης του «Καλλικράτη», «ΕΛΛΑΔΑ»,που έχει υπολογιστεί στα 3,8 δις ευρώ και που όπως ανακαλύπτει η ΚΕΔΚΕ, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να το χρηματοδοτήσει η ίδια η Αυτοδιοίκηση.
Στα μείον πρέπει να υπολογιστεί 1,5 δις επιπλέον, λόγω της 10% οριζόντιας μείωσης των δαπανών του προγράμματος σταθερότητας.
Ενώ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, υπάρχει πρόβλεψη για  εξοικονομήσεις ύψους 3 δις ευρώ για την τριετία 2011-13 από τον περιορισμό των μεταβιβάσεων πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με δυο λόγια δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά την εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης μείον τους μισούς, ίσως και παραπάνω, πόρους, δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από πού για παράδειγμα θα καλυφθεί το κόστος εφαρμογής όλων των νέων αρμοδιοτήτων, ύψους 3 δις ευρώ, ή ποιος θα πληρώσει το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων που θα μεταταχθούν στους δήμους. Και βέβαια παραμένει αναπάντητο πόση ακριβώς θα είναι η επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι τα ποσοστά του ΦΠΑ (12%), του ΦΑΠ (50%) και του Φ.E.Φ.Ν.Π. (20%), που αποτελούν το «καλάθι» της Αυτοδιοίκησης πλέον θα υπολογίζεται επί των εισπραχθέντων.
Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε επίσης πως και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει χρεοκοπήσει, αφού η προβλεπόμενη εισφορά του κράτους είναι μηδενική, ενώ σημείωσε, ως το μοναδικό αισιόδοξο που συνέβη, το γεγονός ότι όσα έργα του «ΘΗΣΕΑ» είχαν δημοπρατηθεί, ή είναι σε εξέλιξη θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Επίσης η Αυτοδιοίκηση κατέθεσε πρόταση προς την Κυβέρνηση ώστε όσα έργα των δήμων που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον «ΘΗΣΕΑ» και που κρίνονται από το υπουργείο Οικονομικών επιλέξιμα να ενταχθούν επίσης στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργα από όλες τις περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ.
Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε και έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας πολύ σύντομα το κόμμα του θα καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για τα οικονομικά των δήμων.