Στον αέρα ο θεσμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα της ακραίας γραφειοκρατίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που με την ασάφεια και την υπερβολή των νόμων διυλίζει την κάμηλο και καταπίνει τον κώνωπα των δαπανών των δήμων.  Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίζονται στα γραφεία των παρέδρων και πολλές φορές καταλήγουν σε διαπληκτισμούς με τους δημάρχους ή τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, αφού οι πράξεις τους δεν έχουν καμία αλληλουχία μεταξύ τους. Καταλογίζουν σε δημάρχους δαπάνες που εκτελούνται με δικαστικές αποφάσεις υποχρεωτικά, αρνούνται να υπογράψουν εντάλματα μισθοδοσίας που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια, αρνούνται να υπογράψουν εντάλματα πληρωμών για δαπάνες που οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές εγκρίνουν.
Την ίδια στιγμή εγκρίνουν κατατμήσεις έργων, ενώ κάνουν ελλιπείς ελέγχους ουσίας χωρίς να συμβουλεύονται τα Τεχνικά Προγράμματα και τους Προϋπολογισμούς των δήμων, ενώ εγκρίνουν επίσης και απ’ ευθείας αναθέσεις χωρίς επαρκή αιτιολογία και όρους δημοσιότητας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έγκρισης δαπάνης για ανακατασκευή κτιρίου που δεν ανήκει στο δήμο (βλέπε τη δίκη των 110) http://www.otanews.gr/thesmika/genika/447-anavlithike-i-diki-toy-aiona και από την άλλη την άρνηση του παρέδρου να υπογράψει δαπάνη για τη ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου στη Αγία Παρασκευή γιατί δεν είχε προσκομιστεί απόδειξη ότι η κεντρική οδός της πόλη αποτελεί ιστορικό κέντρο.
Μπροστά σ’ αυτό το αλαλούμ σχετική απόφαση δράσεων είχε πάρει και η ΤΕΔΚΝΑ χωρίς καμιά όμως κατάληξη και τώρα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Πατούλη στάλθηκε σχετικό υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εσωτερικών  και τη Διοίκηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία  ζητάει να δοθεί νομοθετική λύση στο ζήτημα της μη θεώρησης από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των ενταλμάτων πληρωμών για τις λειτουργικές δαπάνες  κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων.
Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Πατούλη, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με Δημάρχους όμορων Δήμων για το ζήτημα που έχει οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο,
απειλώντας τη λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων των Δήμων και την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων προς τους πολίτες.
Η άρνηση του Επιτρόπου να θεωρήσει τα εντάλματα πληρωμών εδράζεται στην παγιωθείσα πλέον νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση των κοινωφελών επιχειρήσεων από τους Δήμους δεν μπορεί να καλύπτει λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, ούτε να αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων της.          
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα η διαμορφωθείσα αυτή νομολογία στηρίζεται σε παρερμηνεία και διαστρέβλωση του νομικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων. 
Είναι απολύτως παράλογο και αντιφατικό  από τη μία ο νομοθέτης να θελήσει να οργανώσει την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά το Ελεγκτικό Συνέδριο να αρνείται να εγκρίνει δαπάνες που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης, αναιρώντας ουσιαστικά τον κοινωφελή τους χαρακτήρα.
Τέλος στο υπόμνημα παρατίθεται πρόταση για νομοθετική τροποποίηση του άρθρου 259 του ΚΔΚ, και ζητείται η πλήρης αποδοχή της, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος στο οποίο αναφέρεται το υπόμνημα έχει   ήδη ζητηθεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο και τη Διοίκηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.           
Ομως το Υπουργείο αδυνατεί όπως φαίνεται να δώσει λύση, εδώ και πολλά χρόνια καθώς κάθε παράθυρο που ανοίγει κάθε φορά γίνεται αντικείμενο σπατάλης και ρουσφετιών από τους δημάρχους.