Διαψεύδει Ραγκούση ο Ζώης

zois

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O κ. Πρωθυπουργός επισκέφτηκε, χθες, το Εθνικό Τυπογραφείο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για να του παρουσιαστεί η εφαρμογή του προγράμματος ”Διαύγεια”.
Ο κ. Ραγκούσης ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια ιδέα  του πρωθυπουργού – ”νέα” μάλιστα- με την οποία διασφαλίζεται η διαφάνεια.
Η Ν.Δ., από θέση αρχής, στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει τη δημόσια λογοδοσία και αντιμετωπίζει τη διαφθορά.
Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα αναληθέστερο από τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι πρόκειται για κάτι νέο και συνεπώς, άγνωστο έως χθες για το Δημόσιο. Διότι γνωρίζει, όποιος έχει ελάχιστη σχέση  με την πραγματικότητα, ότι τα μεγάλα βήματα είχαν γίνει από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το Πρόγραμμα με τη βαρύγδουπη ονομασία «Διαύγεια» δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτονόητες ρυθμίσεις, χωρίς έννομες συνέπειες, για πράγματα που ήδη έχουν προβλεφθεί από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, άλλοτε με νόμο και άλλοτε με εγκυκλίους και αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προέβλεψε την έκδοση του τεύχους Υπαλλήλων Ειδικών θέσεων και Οργάνων Διοίκησης Φορέων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Υ.Ο.Δ.Δ.) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με το οποίο οι πολίτες μπορούσαν να ενημερώνονται ευχερώς και συστηματικά από ειδικό τεύχος σχετικά με τους απευθείας διορισμούς, τις αμοιβές, τις επιτροπές κλπ. όλων των διοικητικών οργάνων, συμβούλων και οργάνων διοίκησης, θέτοντας τέρμα σε πρακτικές εν κρυπτώ διορισμών και υπέρογκων κρυφών αμοιβών, που ακολουθούνταν συχνά στο παρελθόν.
Επίσης καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση όλων των Υπουργείων, καθώς και των εποπτευόμενων από αυτά Ν.Π.Δ.Δ. να δημοσιοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα -και συγκεκριμένα να αναρτούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας τους- όλες τις συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, ενώ δημιούργησε την “Εφημερίδα της Υπηρεσίας”, μια ηλεκτρονική εφημερίδα στην ιστοσελίδα κάθε φορέα του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί  ποια έγγραφα παράγονται καθημερινά από τη Διοίκηση.

Η Ελλάδα  δεν ήταν  μία πολιτεία ανοχύρωτη θεσμικά, έως την ημέρα που εξελέγη πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου.
Η δημοσιότητα όλων των πράξεων της διοίκησης είναι συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ας σταματήσει, λοιπόν, η φθηνή εκμετάλλευση και η προπαγάνδα, εν όψει μάλιστα αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχει ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Ας σταματήσει λοιπόν η αξιοποίηση των πάντων, όλα έχουν ένα όριο.