Ερώτηση Ζώη για τις μελετοκατασκευές Σγουρού

zois

Ερώτηση με θέμα την κατάθεση στοιχείων για έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα μελέτη –κατασκευή κατέθεσε στην βουλή ο υπεύθυνος τομέα Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στην ερώτησή του ο κ. Ζώης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, βρήκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης. Με προγραμματισμένη σειρά οικονομικών και θεσμικών μέτρων, δρομολόγησε την οικονομική της ανόρθωσή. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Πρόγραμμα «Θησέας», στο οποίο εντάχθηκαν περισσότερα από 20.000 έργα. Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ένα από τα συστήματα δημοπράτησης δημοσίων έργων είναι και το σύστημα προσφοράς μελέτης – κατασκευής, το οποίο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έργων που επιδέχονται ειδικούς τρόπους κατασκευής ή μεθόδους που καλύπτονται από τεχνογνωσίες ή στα έργα με ιδιαιτερότητες ως προς τον τρόπο κατασκευής τους. H επιλογή όμως του συστήματος μελέτη – κατασκευή ως συστήματος δημοπράτησης, πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. H μέχρι σήμερα εφαρμογή του συστήματος αυτού, χωρίς να συντρέχουν αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις, έχει πολύ συχνά οδηγήσει σε πρόωρη και άστοχη δημοπράτηση των έργων, με το αιτιολογικό της δήθεν επίσπευσης των δημοπρατήσεων και απορρόφησης κονδυλίων μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός, πόσα έργα δημοπρατήθηκαν από την Νομαρχία Αθηνών την προηγούμενη τετραετία με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», ποιος ο προϋπολογισμός τους και ποιο το φυσικό αντικείμενό τους;
Θέμα πάντως υπάρχει και με τις διαδικασίες δημοσιότητας που ακολουθήθηκαν στους διαγωνισμούς των μελετοκατασκευών. Εργα που γινόντουσαν στο Πέραμα δημοσιεύονταν σε τοπικές εφημερίδες της Κηφισιάς ή σε εφημερίδες που δεν κυκλοφορούσαν. Υπεύθυνη για την υπόθεση των έργων ήταν τότε η σημερινή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Χαρά Κεφαλίδου.