Ασυλο για να φύγουν

kaminhsbiblio

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που το δικαιούται, να μπορέσει να κατευθυνθεί στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμεί». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την διάρκεια προεκλογικής συζήτησης στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να διευκολυνθούν για μετεγκατάσταση στις χώρες προορισμού, «τη στιγμή μάλιστα», είπε ο Γ. Καμίνης, «που η Ε.Ε χρηματοδοτεί τη σχετική διαδικασία με 200 εκατ. ευρώ. Σας υπενθυμίζω ότι μόλις προχτές βρέθηκε στην Αθήνα η αρμόδια επίτροπος Cecilia Malmström, ακριβώς για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας».
«Όταν ήμουν Συνήγορος του Πολίτη πίεζα την κυβέρνηση επανειλημμένα να προχωρήσει τη διαδικασία ασύλου, να την εκσυγχρονίσει, να φέρει διερμηνείς, να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. (…) Λοιπόν, σας πληροφορώ, εάν είχε προχωρήσει όπως έπρεπε να έχει προχωρήσει όταν εγώ τα έλεγα στην κυβέρνηση, της οποίας μέλος επίλεκτο ήταν ο παρακαθήμενος κ. Κακλαμάνης…».
Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι η δύναμη του συνδυασμού “δικαίωμα στην πόλη” είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αρχής γενομένης από το δήμο της Αθήνας. «Ο Δήμος έχει ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο. Έχει πάνω από 10.000 εργαζομένους. Είναι ένας γίγαντας που κοιμάται. Και αυτός ο γίγαντας πρέπει να αφυπνιστεί, πρέπει να κινητοποιηθεί. Δε συγχωρείται να έχει τόσους υπαλλήλους ο Δήμος και να μην έχουμε καθαριότητα, να μη φροντίζουν τα πάρκα, να μη φροντίζουν τις παιδικές χαρές. Και όλα αυτά ξέρετε γιατί συμβαίνουν; Γιατί δεν βγαίνουν οι άνθρωποι να δουλέψουν στην πραγματικότητα; Γιατί επί 25 χρόνια βρίσκεται στο Δήμο η ίδια πολιτική παράταξη. Θα έλεγα το ίδιο αν ήταν και το ΠΑΣΟΚ. Και έχουν δημιουργηθεί τέτοιες σχέσεις πελατειακές μεταξύ των επικεφαλής, των εκάστοτε επικεφαλής και των εργαζομένων, ούτως ώστε δε μπορεί πλέον να λειτουργήσει αυτό το πράγμα. Ο Δήμος χρειάζεται για να λειτουργήσει, μια πραγματική μεταπολίτευση. Αυτή η κρούστα που υπάρχει πια, της ακινησίας, πρέπει να σπάσει. Ο γίγαντας αυτός που κοιμάται, πρέπει ν’ αφυπνιστεί.
(…)Το πρώτο που θα κάνω θα είναι αυτό. Κι εγώ μπορώ να το κάνω. Ο κ. Κακλαμάνης δε μπορεί να το κάνει, γιατί ο κ. Κακλαμάνης έχει ζήσει μέσα σ’ αυτό το σύστημα. Είναι προϊόν αυτού του συστήματος και δε μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο. Υπάρχουν τέτοιες σχέσεις πλέον μέσα στο Δήμο ούτως ώστε επικρατεί απόλυτη ακινησία. Πρέπει να μπει νέο αίμα».