Απάντηση Παπαρήγα στον πρωθυπουργό

papariga

Στο άρθρο του πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής απαντησε σε ομιλίατης στο Γκίζη η Γ.Γ. του ΚΚΕ κα Παπαρήγα ανα φέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Να συμφωνήσουμε με ένα θέμα που θέτει ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στο ΒΗΜΑ, να συμφωνήσουμε στον τίτλο, όχι στο περιεχόμενο, που λέει το εξής ότι στις εκλογές στις 7 και 14 Νοέμβρη το κριτήριο ψήφου είναι προς τα πού πρέπει να πάνε τα πολιτικά πράγματα στον τόπο. Επιτέλους έβγαλε τη μάσκα και αποκαλύφθηκε. Γιατί πριν λίγους μήνες έλεγαν το εξής: Πέρυσι κάναμε εκλογές, βγήκε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, κυβέρνηση έχουμε η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι δεδομένη και τώρα ψηφίζουμε για έναν καινούργιο θεσμό για να εκλεγούν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Εμείς λέγαμε βεβαίως ψηφίζεις για δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά το κριτήριο και το περιεχόμενο της ψήφου είναι γενικό πολιτικό. Η διαφορά είναι ότι δεν βγάζεις κυβέρνηση, δεν διαμορφώνεις κοινοβούλιο, αλλά περιφερειακά και τοπικά συμβούλια, το κριτήριο όμως είναι γενικό πολιτικό, πολύ περισσότερο που είμαστε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης οικονομικής, μνημονίου και που η κρίση θα κρατήσει.
Θα μου πείτε και τι θα γίνει την επόμενη μέρα αν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ έχουν πάει πολύ ψηλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν πέσει πολύ; Θα υπάρχει μεγάλη δυναμική. Απελευθερώνονται δυνάμεις από τη μοιρολατρία. Δυναμώνει το κίνημα. Είναι ένα δυνατό χαστούκι, να το πούμε έτσι, που η σημασία του φεύγει από την Ελλάδα και πάει στις Βρυξέλες, πάει στην Ουάσιγκτον. Πολύ σωστά ο κ. Παπανδρέου λέει ότι όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της στις εκλογές. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί στα διάφορα ταξίδια του και συνεχώς λέει «ευχαριστώ τον ελληνικό λαό που παρά τα σκληρά μέτρα που έχω πάρει με κατανοεί». Αυτό είναι ένα πιστοποιητικό που δίνει στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, στην ΕΕ, και τους λέει: Κοιτάξτε, τον ελληνικό λαό τον έχω στην τσέπη. Αυτό πρέπει να διαψευστεί. Και όχι για πείσμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στον πρωθυπουργό αλλά γιατί πρέπει να υπάρχει ένα ακόμα πιο δυνατό και δυναμικό μήνυμα και προς αυτά τα κέντρα τα οποία έχουν διαμορφώσει ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο, διαμορφώνουν πανευρωπαϊκές κατευθύνσεις στο πεδίο της οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική και στο στρατιωτικό πεδίο, των πολεμικών αναμετρήσεων.
Οι εκλογές δεν είναι γενικά η μάχη των μαχών αλλά για το επόμενο διάστημα είναι και πρέπει να δοθεί σωστά για να μπορούν να ακολουθήσουν όσο γίνεται περισσότερο θετικές εξελίξεις .

Για τα αναχώματα 
Όμως πίσω από τον κ. Δημαρά και πίσω από τους άλλους υπάρχουν συγκεκριμένα σχεδιασμένα πολιτικά, κομματικά, ταξικά συμφέροντα. Και να το πούμε καθαρά. Μας λένε: Σας κόβει ψήφους ο Δημαράς; Κοιτάξτε, ούτε μία, ούτε δύο φόρες, πάντα υπήρχαν αναχώματα. Εμείς εδώ θα είμαστε και την άλλη μέρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Ότι κάθε φορά που η λαϊκή συνείδηση πάει να κάνει ένα βήμα μπρος, δημιουργούνται και λειτουργούν μηχανισμοί για να την πάνε δέκα μέτρα πίσω. Αυτό βεβαίως μας ανησυχεί».