Γ. Ραγκούσης: Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές

ragkoysispress

Έτοιμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα κοντά μας, καθώς μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα πριν τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές στη νέα εποχή που ανοίγει το πρόγραμμα Καλλικράτης. Σε 15 ημέρες θα κληθούμε όλοι να εκλέξουμε για πρώτη φορά στη θέση των 54 νομαρχών, των 3 προέδρων των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, τους 13 περιφερειάρχες, οι οποίοι θα έχουν σημαντικές εξουσίες αλλά και ευθύνες. Μαζί τους, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, στα όρια κατά βάση του σημερινού νομού θα εκλεγούν και οι αντιπεριφερειάρχες και, βέβαια, οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στην Αττική ειδικά, στην Αθήνα, οι περιφερειακές ενότητες και οι αντίστοιχοι αντιπεριφερειάρχες ορίζονται στα όρια των σημερινών τομέων της νομαρχίας. Όπως γνωρίζετε, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει κρίσιμες αρμοδιότητες: από την αναπτυξιακή πολιτική και την διαχείριση των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ και το σχεδιασμό στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, έως τις Δημόσιες Υγειονομικές Περιφέρειες. Και εδώ στην Αττική, επιπλέον, όπως και στη Θεσσαλονίκη, τις μητροπολιτικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα, εκλέγονται 325 νέοι δήμαρχοι, στη θέση των σημερινών 1034 δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων. Παίρνουν τις τύχες του τόπου τους στα χέρια τους.

Με νέες αρμοδιότητες και πόρους, με νέο τρόπο διακυβέρνησης, με θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής. Με μείωση του ηλικιακού ορίου του εκλέγεσθαι στα 18 έτη. Με ένα νέο εκλογικό σύστημα για αμεσότερη σχέση δημότη- συμβούλου. Με νέους ανεξάρτητους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς, με πλήρη διαφάνεια σε κάθε απόφαση και απόλυτη αντικειμενικότητα σε κάθε πρόσληψη Όλα αυτά τα φέρνει ο Καλλικράτης, μια προοδευτική μεταρρύθμιση που εισάγει μια Νέα Αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης, η οποία όχι μονο την αναμορφώνει θεσμικά, αλλά την επαναθεμελιώνει λειτουργικά και ηθικά στη συνείδηση των πολιτών. Και ταυτόχρονα αλλάζει το ίδιο το κράτος. Είναι πάνω απ΄ όλα μια πράξη εμπιστοσύνης της πολιτείας στις τοπικές κοινωνίες, στον κάθε πολίτη. Γι΄ αυτό οι πρώτες εκλογές στο νέο θεσμικό περιβάλλον του Καλλικράτη αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη προετοιμασία των εκλογών.

Έχει εκδοθεί το σύνολο των κανονιστικών πράξεων, ενώ έχουν εκδοθεί και όλες οι αποφάσεις των νομαρχών για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων. Είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες εκλογές του Καλλικράτη. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογή των 13 πρώτων περιφερειαρχών στην ιστορία της χώρας. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογή των 325 όσο ποτέ άλλοτε ισχυρών Δημάρχων. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν για την διασφάλιση μιας εύρυθμης εκλογικής διαδικασίας. Στη προσπάθεια αυτή, να τονίσω, εμπλέκονται άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, εκτός από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΣΑΗΔ, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των νομαρχιών, των δήμων, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, στελέχη του ΥΠΕΘΑ ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συμβολή τους και να υπογραμμίσω την κρισιμότητα της ευθύνης που αναλαμβάνουν, υποστηρίζοντας την κορυφαία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα διαδικασία των εκλογών. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα για τη συνεργασία τους στην άτυπη Διακομματική Επιτροπή.

Στις δυο συνεδριάσεις που ήδη κάναμε είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα σχετικά θέματα και να δοθούν έτσι λύσεις σε ό,τι επισημάνθηκε. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1981 και μετά, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με την εταιρεία Singular Logic για την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Φέτος, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν αυξημένο το ενδιαφέρον των πολιτών, συνδυάζουμε την έναρξη του Καλλικράτη με νέες δυνατότητες ενημέρωσης για όλους. Για τα θέματα αυτά θα ενημερωθείτε στη συνέχεια από τους αρμόδιους εκπροσώπους της εταιρείας. Να υπενθυμίσω ότι χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το εγχείρημα σκοπεύει στη πλήρη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών. Σας ευχαριστώ