Παπαρήγα: Αδύναμη κυβέρνηση, δυνατός λαός

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η κα Παπαρήγα Γ.Γ, του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους μετά τη διακαλαναλική του πρωθυπουργού. Στην συνέντευξη συμμετείχαν πολλοί δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα μέσα και τέθηκαν επίσης πολλές ερωτήσεις. Εμείς όμως απομονώσαμε και δημοσιεύουμε τις πιο αυτοδιοίκητικες και σχετικές με τις προσεχείς δημτικές εκλογές και δημοσιεύουμε. 

κα ΤΑΣΟΥΛΗ («MEGA»): Κυρία Παπαρήγα, ο Πρωθυπουργός χθες έθεσε ένα δίλημμα και είπε επί της ουσίας στο λαό ότι αν επιλέξετε τη διαμαρτυρία στο μνημόνιο στις κάλπες των δημοτικών εκλογών, θα με καταστήσετε ανήμπορο να διαπραγματευθώ τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός να εφαρμόσω την πολιτική μου. Γιατί εσείς μιλήσατε πριν από λίγο για ωμό τρομοκρατικό εκβιασμό, όταν για σας, αν γίνουν οι εθνικές εκλογές πολύ σύντομα, θα είναι μια ευκαιρία να δείξει στην πράξη, να μιλήσει στην πράξη και να εκφράσει στην πράξη την αντίθεσή του στο μνημόνιο; 
A. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς αυτό που καλούμε τον ελληνικό λαό να κάνει είναι να αδυνατίσει το κύρος της κυβέρνησης και τη δύναμή της διότι όταν πάει και διαπραγματεύεται, διαπραγματεύεται σε βάρος του ελληνικού λαού. Δηλαδή τι να κάνουμε; Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ για να του δώσουμε τη δύναμη, τι, να σκάψει το λάκκο για το λαό; Δεν κατάλαβα.
Γιατί έχει διαπραγματευθεί υπέρ του λαού; Τώρα κοροϊδευόμαστε; Αφού πάει και λέει «ευχαριστώ το λαό που δέχεται τα μέτρα». Έτσι διαπραγματεύεται; Δηλαδή πάει και λέει «έχω το λαό στο χέρι, ρίχτε κι άλλο».     Δεν πρέπει να έχει δύναμη αυτή η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση και δεν πρέπει να έχει δύναμη και η Νέα Δημοκρατία, η οποία λέει ότι θα σεβαστεί το μνημόνιο γιατί υπάρχει διαδοχικότητα και συνέχεια στη διακυβέρνηση. Αυτό θέλουμε και το λέμε καθαρά.
Ίσα ίσα δεν πρέπει να έχει δύναμη, διότι δύναμη της κυβέρνησης σημαίνει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνημένη χρεοκοπία. Θα διαπραγματευθεί τι θα φορτώσει στο λαό. Εμείς θέλουμε να πάει αδύναμη και να φοβηθεί να πάρει άλλα μέτρα το λιγότερο. Δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε την κυβέρνηση τώρα, αλλά τουλάχιστον να μην μπορεί να πάρει άλλα μέτρα.

κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» – «ΕΡΑ»): Κυρία Παπαρήγα είναι γεγονός πλέον πως κανένας δεν αμφισβητεί το χαρακτήρα των πολιτικών εκλογών που έχουν πάρει οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Και επίσης είναι δεδομένο πως η περιφέρεια της Αττικής είναι η μητέρα όλων των μαχών, είτε με την έννοια του πολιτικού μηνύματος, είτε με την έννοια του μεγάλου πληθυσμού. Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις και ο κ. Δημαράς διεκδικήσει επί ίσοις όροις με όποιον αντίπαλο την περιφέρεια Αττικής και με το δεδομένο κιόλας ότι ο κ. Δημαράς δεν αρνείται ότι είναι ΠΑΣΟΚ, αυτό ως ερμηνεία ισοδυναμεί ότι ο λαός στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι είμαι ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω το Δημαρά και σου στέλνω ένα μήνυμα ότι πρόσεξέ με λίγο. Αυτό είναι;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσεις όλο τον κόσμο. Καταρχήν αντανακλά τους ελιγμούς του συστήματος και του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Παπανδρέου είχε μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον κομματικό υποψήφιο και δεν το έκανε. Ενώ για το Δήμαρχο της Αθήνας το είπε, δεν άνοιξε κουβέντα για τον κ. Σγουρό, που σημαίνει κόλπο γκρόσο.
Όταν υπάρχει ένας κόσμος μπερδεμένος που σου λέει ότι στο κάτω-κάτω έχω να διαλέξω ανάμεσα σε δύο-τρία ΠΑΣΟΚ και διαλέγω με ένα κριτήριο τάδε, ότι είναι εναντίον του μνημονίου, γιατί δημιουργούνται τώρα και οι μύθοι ότι είναι εναντίον του μνημονίου. Είναι μύθος.
Άρα, η ψήφος αντανακλά επιλογή μεν, αλλά και σε ένα βαθμό επιλογή πάνω σε μια παραπληροφόρηση, πάνω σε εκβιασμό και σε φόβο να κάνω το άλμα. Και δεν το λέμε υποτιμητικά για τον κόσμο. Υπάρχει ο φόβος, αυτό που λέμε να «απογαλακτιστεί» απ’ το ΠΑΣΟΚ, ο δισταγμός. Και εμείς του λέμε να το κάνει.
Διότι ήδη ο κ. Δημαράς λέει, εγώ λογίζομαι ΠΑΣΟΚ και θα τον αφήσουν ΠΑΣΟΚ. Πού θα τον αθροίσουν; Δεν μπορούν να τον αθροίσουν σε άλλο κόμμα. Και ο κ. Μητρόπουλος λέει το εξής: Ότι εγώ θέλω ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο και θέλω το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να είσαι πολιτικός και επιστήμονας και να λες ότι θέλω να γυρίσω το ΠΑΣΟΚ στο 1974. Δε γίνεται.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και να πει κάποιος εγώ θέλω το ΚΚΕ του ’30 ή του ’40. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Άρα, σπέρνει την αυταπάτη. Ή να λέει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καλούς συμβούλους όταν έκανε τη διαπραγμάτευση.
Αυτό δείχνει σε ένα βαθμό αυτό που λέμε τις διαθέσεις του κόσμου και τις διεργασίες που όμως συναντάει αναχώματα και ακόμα δεν έχει αποφασίσει να τα ξεπεράσει. Έτσι θα τα εκτιμήσουμε.

κα ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Καλείται τον κόσμο να ψηφίσει στον α’ γύρο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές Λαϊκή Συσπείρωση. Το ίδιο λέτε Λαϊκή Συσπείρωση και στο β’ γύρο. Πολιτικά εννοείτε δε θα στηρίξετε στο δεύτερο γύρο κανέναν. Πρακτικά όμως τι σημαίνει, λευκό; Πάνω στο λευκό να γράφουν Λαϊκή Συσπείρωση;
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ας το κάνουν όπως νομίζουν. Καταρχήν εμείς είμαστε εναντίον της αποχής. Δηλαδή το να απέχεις θεωρούμε ότι πρέπει να πας να ψηφίσεις να συμμετέχεις. Από εκεί και πέρα τώρα θέλουν να κρατήσουν ένα ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης να το ρίξουν, θέλουν να ρίξουν λευκό ή άκυρο. Τη μορφή δεν θα τους την υποδείξουμε.
Εμείς όμως δεν μπορεί άλλα να λέμε τη μια Κυριακή και άλλα την άλλη. Και ούτε θα σας πω τώρα, είναι μια ευκαιρία, ξέρετε τι ετερόκλιτα ψηφοδέλτια έχουν γίνει; Να δείτε ΠΑΣΟΚ επικεφαλής και μέσα γεμάτα με Νέα Δημοκρατία. Ή Νεοδημοκράτης επικεφαλής και μέσα ΠΑΣΟΚ. Άνθρωποι που έχουν σχέση με έργα. Άνθρωποι που έχουν σχέση με επιχειρήσεις της νύχτας. Τώρα πια φεύγουν και απ’ τη μέση αυτό που λέμε οι πολιτικοί παράγοντες ή οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και μπαίνουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είναι κάτι ψηφοδέλτια που εκ πρώτης όψεως φαίνονται τρελά και αυτοί καλλιεργούν το ότι «εμείς δεν ανήκουμε σε κόμματα». Αλλά είναι συνδυασμοί συμφέροντος.
Και με την ευκαιρία, επειδή ο κ. πρωθυπουργός δηλώνει πολύ ευαίσθητος στη διαφθορά και στη ρουσφετολογία, δεν πάει να κάνει καμία βόλτα να δει τι γίνεται από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, γόνα πάει η υπόσχεση: Θα σε βάλω στη δημοτική αστυνομία. Θα σε προσλάβω. Θα, θα, θα.
Ξέρετε ότι πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια εκβίαζαν κόσμο και βγήκε στο παρά πέντε και είπε: «μας είπε το ΠΑΣΟΚ να μη μπούμε»; Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που βγήκαν από ψηφοδέλτια μετά την ανακήρυξη γιατί τους πίεσε το ΠΑΣΟΚ; Φυσικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς αυτά τα ονόματα. Γόνα η ρουσφετολογία πάει.
Τώρα έχει γίνει το ΑΣΕΠ. Με τις επιτροπές αξιολόγησης. Αυτά είναι για τους επιστήμονες, αυτούς που έχουν τελειώσει διάφορα ξένα Πανεπιστήμια και έχουν πολλούς, θα κοιτάξουν να τους αξιολογήσουν. Για το λαό τώρα θα τον βάλουν, θα του υποσχεθούν και δεν θα του κάνουν και τίποτα.