Αδελφοποίηση του Αμαρουσίου με το Σμιθτάουν της Νέας Υόρκης

Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Δήμων Αμαρουσίου και Σμίθταουν της κομητείας Σάφολκ του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, υπέγραψαν την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου οι επικεφαλής των δύο Δήμων, Γιώργος Πατούλης και Πάτρικ Βέκιο.

«Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο με στόχο την ανάπτυξη πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και τουριστικών δράσεων», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «βασικός στόχος μας είναι να αισθανθούν οι πολλοί ομογενείς του Σμίθταουν ότι είμαστε κοντά τους, αλλά και παράλληλα να μάθουν όλοι οι Αμερικανοί της περιοχής την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, διαθέτει το Σπαθάρειο Μουσείο και είναι γενέτειρα του Σπύρου Λούη που δόξασε την Ελλάδα. Την ιστορία μιας πόλης με σύγχρονες υποδομές, εντυπωσιακό δίκτυο συγκοινωνίας, σημαντικά μουσεία, που πρωταγωνιστεί και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα».

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, συμφωνήθηκε να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας γύρω από θέματα ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, ενώ αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από τις δύο πόλεις, ώστε οι Έλληνες της Αμερικής να μάθουν από κοντά την ιστορία του τόπου καταγωγής τους αλλά και οι συμπολίτες μας να πάρουν μια «γεύση» από τα όσα συμβαίνουν στην αμερικάνικη πόλη.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Σμίθταουν υπάρχουν δυο ελληνορθόδοξες κοινότητες και ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 120,000 κατοίκους.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αμερικάνικη πόλη, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης το απόγευμα της Τρίτης, 30 Νοεμβρίου επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», όπου και παραχώρησε συνέντευξη.

Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για την κρίση που βιώνει η Ελλάδα, ο κ. Πατούλης είπε: «Πρέπει να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές και παραταξιακές αγκυλώσεις και αντιπαραθέσεις και να σκεφτούμε εθνικά. Οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες του παρελθόντος αλλά κυρίως του παρόντος  και να μπορέσουν να συστρατεύσουν όλες τις δυνάμεις. Εμείς είμαστε και θα είμαστε κοντά στους ομογενείς. Γιατί προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις απαιτείται ενότητα του απανταχού ελληνισμού».

Επίσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ήταν καλεσμένος στην τρίωρη εκπομπή «Λες και ήταν χθες» του National Greek Television, όπου αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια κρίση,  τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την κατάσταση της χώρας αλλά και το πολύπλευρο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στον Δήμο Αμαρουσίου τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, με την ιδιότητα και του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και επί τη ευκαιρία της παρουσίας του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Ελληνικού Ιατρικού Συνεδρίου στη Νέα Υόρκη, παραχώρησε συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Kosmos 91.6 «Υγεία και Ζωή», μιλώντας κυρίως για θέματα ιατρικής αλλά και για την επιτυχία που σημειώνουν οι δράσεις που αναλαμβάνει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας ΟΤΑ, στο οποίο είναι Πρόεδρος.