Στα κόκκινα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής

Με διπλάσιες βάρδιες, με υποδιπλάσιο προσωπικό και εκτός προδιαγραφών λειτουργεί προσωρινά ο ΧΥΤΑ της Φυλής για να καλύψει την πρόσφατη απομάκρυνση των συμβασιούχων σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Χάρδας στην ΚΕΔΚΕ. Και ενώ η περιβαλλοντική μελέτη για το ΧΥΤΑ της Φυλής προβλέπει να δέχεται 3.500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως, έφτασε να δεχτεί μέχρι 10.500 τόνους ενώ στην καθημερινή του λειτουργία δέχεται 7.500 τόνους παρανόμως.
Από 35 εργαζόμενους που χρειάζεται στο 24ωρω σήμερα λειτουργεί με 4 βάρδιες με 12 εργαζόμενους που δουλεύουν 12 και 14 ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα. «Κάτι τέτοιο δεν  μπορεί να συνεχιστεί για πολύ» επεσήμανε ο κ. Χάρδας «και σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.»
Να θυμίσουμε ότι από τις 23 Νοεμβρίου που έληξαν οι συμβάσεις 100 συμβασιούχων στον ΧΥΤΑ δημιουργήθηκαν τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα να μειωθεί στο ελάχιστο η απορροφητικότητα των απορριμμάτων.
Οι εργαζόμενοι στο ΧΥΤΑ ζητάνε πενταετή παράταξη των συμβάσεων όπως έγινε με τους δασοπυροσβέστες, και η ΚΕΔΚΕ ζητάει διετή παράταση και μοριοδότηση των συμβασιούχων, αιτήματα τα οποία δεν δέχεται η κυβέρνηση. Οπως επεσήμανε ο κ Χάρδας έχουν ξοδευτεί υπέρογκα ποσά στην  εξειδίκευση των ήδη εργαζομένων στον ΧΥΤΑ καθώς το σύστημα λειτουργεί πια ψηφιακά και όλοι οι εργαζόμενοι και οι χειριστές των μηχανημάτων συνδέονται με αυτό.
Η κυβέρνηση με πρόσφατη εγκύκλιο της άνοιξε ένα παράθυρο για πρόσληψη νέων εποχικών συμβασιούχων, όμως όπως διατυπώθηκε κάτι τέτοιο είναι χρονοβόρο, θα εξασφαλίσει ανειδίκευτο προσωπικό μειωμένης απόδοσης, ενώ είναι αμφίβολο αν θα εγκριθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας τους από τον πάρεδρο καθώς η εγκύκλιος βασίζεται σε ερμηνεία του νόμου και όχι στο γράμμα του.