Διαφωνίες για την εγκύκλιο περί ορκωμοσίας

Συζήτηση και αντεγκλήσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών με τις οδηγίες για την ορκωμοσία των νέων δημοτικών συμβουλίων με την οποία διευκρινίζεται μεν ότι από τις κείμενες διατάξεις δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών, παρά μόνο για το περιεχόμενο του όρκου.
Ο όρκος που δίνεται έχει ως εξής:
«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Και στη συνέχεια αναφέρεται ότι όσοι αιρετοί επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή αν κάποιος αιρετός πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που επιβάλλει ίδιο τύπο όρκου, τότε, εφόσον το επιθυμεί ο όρκος δίδεται κατά τον τύπο αυτό (πχ ενώπιον του κορανίου).
Επίσης, εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, με τον εξής τρόπο:
«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»19
Αιρετοί κυρίως της αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς εκφράζουν την δυσφορία τους για την εγκύκλιο η οποία δίνει την δυνατότητα στους Δημάρχους να “εκθέσουν” την θρησκευτική ταυτότητα των δημοτικών συμβούλων και να δημιουργηθούν ίσως και εντάσεις αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ορκίζονται ένας – ένας αλλά όλοι μαζί. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη με την προεκλογική κόντρα Μπουτάρη και Ανθιμου αναμένονται ιδιαίτερες εντάσεις.
Κύκλοι πάντως της Αριστεράς σημείωναν ότι ο όρκος είναι πολιτικός και ότι θα πρέπει να διευκρινίζεται στην εγκύκλιο χωρίς να αφήνει περιθώρια σύγχυσης. Αυτή άλλωστε είναι η πρακτική εδώ και πολλά χρόνια.