Θέμα με τους Γενικούς Γραμματείς

ypes

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με την πρόσληψη των Γενικών Γραμματέων των Καλλικρατικών δήμων, αφού αυτοί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον πέντε μήνες για τον νέο Οργανσιμό των Υπηρεσιών για να βοηθήσουν τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Σε μια εποχή μάλιστα που τους χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη. Το θέμα συζητήθηκε και στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ καθώς όπως ειπώθηκε τα μηνύματα διαμαρτυρίας φτάνουν από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους Καλλικρατικούς Δήμους που προέρχονται από ενώσεις δήμων κάτω των 20.000 κατοίκων που δεν είχαν δικαίωμα πρόσληψης Γεν. Γραμματέα. Και αυτό ειδικά σε μια εποχή όπου ο Γεν. Γραμματέας καλείται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο και να συντονίσει επικουρικά όλες τις υπηρεσίες που ενώνονται.
Το θέμα είχε τεθεί και στην ενημερωτική διημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τους νεοεκλογέντες δημάρχους και δεν είχε δοθεί απάντηση. Ομως τώρα που πλησιάζουν οι μέρες ανάληψης των νέων δημοτικών αρχών τα περιθώρια στενεύουν, οι πιέσεις γίνονται ασφυκτικές. Ο κ. Μαστοράκος πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ έθεσε το θέμα και πρότεινε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, και τουλάχιστον να διατηρηθεί όπου υπάρχει γραμματέας, στους δήμους έδρες των νομών.
Επίσης ο κ. Μαστοράκος μετέφερε στο Δ.Σ. τις αντιρρήσεις των δημάρχων στην απαίτηση οι ειδικοί σύμβουλοι να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ. Ο κ. Μαστοράκος επεσήμανε ότι αυτή η διάταξη απομακρύνει πολλά έμπειρα στελέχη από την Αυτοδιοίκηση και στερεί δυνατότητες από τις δημοτικές αρχές.