Προκαθορισμένες οι κατανομές μεταξύ κοινοτήτων

ypes

Προκαθορισμένες θα είναι σχεδόν οι πιστώσεις που θα διατεθούν σε κάθε δημοτική κοινότητα Καλλικρατικού Δήμου, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται αυτές τις ημέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οπως προβλέπει το νέο διάταγμα: Από το σύνολο των πιστώσεων που καλύπτουν τις δαπάνες των έργων που περιλαμβάνονται στο Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα: διατίθεται για κάθε δημοτική ενότητα για έργα που εκτελούνται σε αυτή, ποσοστό τουλάχιστον 80% των πιστώσεων εκείνων που θα της διετίθεντο, αν η κατανομή στις δημοτικές ενότητες γινόταν με βάση τη ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για έργα) που αποδόθηκε και αντιστοιχούσε σ’ αυτές κατά το έτος 2010. Η βάση του υπολογισμού ισχύει για την πρώτη διετία. Το υπόλοιπο 20% διατίθεται σε έργα που αφορούν στο σύνολο του Δήμου ή δημοτικές και τοπικές κοινότητές του.
Τα Δημοτικά Συμβούλια, συνεχίζει το Π.Δ., δύνανται με απόφασή τους που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των παρόντων των μελών να αποφασίζουν την αύξηση του ποσοστού από 20% σε 35% και αντίστοιχα να αποφασίζουν τη μείωση του ποσοστού από 80% σε 65%. Οι σύμβουλοι της ΚΕΔΚΕ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τα ποσοστά αυτά ενώ επεσήμαναν ότι τα 4/5 είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν απαγορευτικό ποσοστό για να εξασφαλιστεί, ο δε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για ετεροδιοίκηση και για κατάργηση της αυτοδιοίκησης.
Ομως το Π.Δ. δεν μιλάει μόνο για τα έργα αλλά και για τις κατανομές των δράσεων μεταξύ των κοινοτήτων. Ετσι προβλέπει ότι από το σύνολο των πιστώσεων που καλύπτουν τις δαπάνες των λοιπών δράσεων – πλην των λειτουργικών δαπανών – που περιλαμβάνονται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, ποσοστό τουλάχιστον 50% αυτών επιμερίζεται ανά δημοτική ενότητα για δράσεις, βάση πληθυσμιακών κριτηρίων. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται για το σύνολο του Δήμου ή δημοτικές και τοπικές κοινότητές του.
Σύμφωνα με κύκλους αιρετών, στο Π.Δ. παρουσιάζονται δύο ελαττώματα. Το πρώτο αφορά το αδιευκρίνιστο ύψος και τις μειώσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ σε σχέση με το 2010. Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν οι δήμοι να υπολογίσουν σωστά τις κατανομές αφού με τα 14ρτημόρια δεν θα γνωρίζουν ποιές θα είναι τελικά οι πιστώσεις. Και το δεύτερο αφορά τους δήμους όπου πλέον του 20% των έργων και πλέον του 50% των δράσεων θα θεωρηθούν κοινά και όχι τοπικά έργα και δράσεις αντίστοιχα. Ειδικότερα οι καλλικρατικοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από έργα και δράσεις θα διατεθεί στην οργάνωση και την στέγαση των κοινών υπηρεσιών.
Και βέβαια ένα ακόμη ζήτημα υπάρχει με τους δήμους για τους οποίους, κοινότητές τους θα μπουν υπό επιτήρηση. Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον υπολογισμό των δράσεων και των έργων που θα επιτρέπονται για να συνυπολογιστούν.