Παρέμβαση Δημαρά για τον Προϋπολογισμό

«Αυτή η υπέροχη πατρίδα μας μπορεί να πωλείται ως υποθηκευμένη κατασκευή σε αισχροκερδούντες , αλητήριους των πολυεθνικών και των μεγαλοτραπεζιτών ;» Το ερώτημα  έθεσε χθες στη Βουλή  ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς , απαντώντας ταυτόχρονα με ένα μεγάλο «ΟΧΙ», κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2011.    
Είπε, μεταξύ άλλων ότι, «οι κυβερνώντες τη χώρα παλινδρομούν, ψεύδονται , λανθάνουν και πάντως δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τον ελληνικό λαό. Στραγγαλίζουν την ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικονομία υποτάσσοντάς την στους όρους του μνημονίου με ψευδή προσχήματα, ενώ καταδικάζουν σε υποβάθμιση την ελληνική κοινωνία. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης της χώρας, κάνουν εκπτώσεις σε ατομικά, κοινωνικά και πιθανότατα κυριαρχικά δικαιώματα».
Καλούμαστε να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, τόνισε στην ομιλία του , τον σκληρότερο, πιο απάνθρωπο και πιο αντικοινωνικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος δεν είναι δικός μας και είναι καταναγκαστικός. Και πρόσθεσε : «Εχουμε φτάσει να λατρεύουμε σαν θρησκευτικό δόγμα την αντίληψη των αγορών, αγνοώντας πως εδώ δεν είναι η Wall Street, αλλά το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σας το επαναλαμβάνω, το Ελληνικό Κοινοβούλιο!  Και οι Ελληνες πολίτες δεν είναι μετοχές!»
Ο Γιάννης Δημαράς στηλίτευσε το θέμα της κομματικής πειθαρχίας  σε σχέση με τη συνταγματική ελευθερία των βουλευτών και δήλωσε τέλος ότι :
«Δεν είναι δυνατόν να έχει το προνόμιο ο πρωθυπουργός της χώρας να αποπέμπει από την κοινοβουλευτική ομάδα και να διαγράφει βουλευτές που διαφωνούν είτε με τον προϋπολογισμό είτε με το μνημόνιο και μάλιστα την ώρα που διεξάγεται ακόμη η συνεδρίαση της Βουλής και δεν έχει ολοκληρωθεί.  Δεν είναι προνόμιο του πρωθυπουργού , αλλά είναι προνομία του Ελληνικού Λαού , ο οποίος αποφασίζει».