Πληρώνονται οι μεν, αλλά όχι οι δε

grafeio52

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υπαλλήλων μπήκε παραμονή της πρωτοχρονιάς με εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ που διευκρινίζει ότι η πληρωμή τους μπορεί να γίνει με απλές μισθοδοτικές καταστάσεις, χωρίς να εκδοθούν χρηματικά εντάλματα. Οπως είναι γνωστό, στους μόνιμους υπαλλήλους ο μισθός προκαταβάλλεται στην αρχή κάθε δεκαπενθημέρου. Ομως στους νέους δήμους δεν έχουν οριστεί ούτε ταμίες για να υπογράψουν τα εντάλματα, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί για να περάσουν οι μισθοί. Ετσι όπως διευκρινίζεται προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών, οι καταστάσεις θα
συνταχθούν και θα υπογραφούν από τα ίδια όργανα, αιρετά και
υπηρεσιακά, που ασκούν τη σχετική αρμοδιότητα μέχρι 31/12/2010
Επίσης μέχρι την κατάργηση των επί μέρους λογαριασμών καταθέσεων
των συνενούμενων δήμων και τη δημιουργία του ενιαίου τραπεζικού
λογαριασμού από το νέο δήμο, οι λογαριασμοί των καταργούμενων
δήμων θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Από τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των Νομαρχιών , μόνο οι υπάλληλοι των
ΤΥΔΚ εντάσσονται στις μισθολογικές καταστάσεις του δήμου όπως και οι καθαρίστριες των σχολείων. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι θα πληρώνονται στο πρώτο τρίμηνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ανάλογες ευχάριστες πρωτοχρονιάτικες ειδήσεις όμως δεν πήρανε και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες προμηθευτές των δήμων. Οτι λεφτά πήραν οι δήμοι μέσα στον Δεκέμβριο χρησιμοποιήθηκαν για τα δώρα και τους μισθούς του Δεκεμβρίου αλλά και για τις μισθοδοσίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ετσι ακόμη και τα 27 εκατομμύρια από τέλη διαφήμισης και από το ΤΑΠ μπλοκαρίστηκαν από τους υπαλλήλους και παρέμειναν στα ταμεία. Οι εργολάβοι και οι προμηθευτές που πήγαν έστω και στις 31 του μηνός να λάβουνε κάτι έναντι για να πληρώσουν καθυστερημένα δώρα και μισθούς των υπαλλήλων τους έφυγαν άπρακτοι. Για αυτούς δυστυχώς δεν υπήρχε μέριμνα και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους δεν έβρισκαν ούτε δημάρχους ούτε υπαλλήλους για να απευθυνθούν. Ετσι εκατοντάδες είναι οι εταιρείες που ετοιμάζουν αγωγές να καταθέσουν την Δευτέρα για κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών των δήμων. Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ εργαζομένων στους δήμους και προμηθευτών αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις το επόμενο τρίμηνο καθώς οι δήμοι δεν θα έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς.