Απλήρωτοι υπό απόλυση και σε κατάληψη 300 συμβασιούχοι στην Ηλιούπολη

300 συμβασιούχοι και αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται στον αέρα στο δήμο Ηλιούπολης σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πρόεδρος των εργαζομένων κα Καραγιαννίδου στο ilioupolisonline.gr

Οπως αναφέρει η κα Καραγιαννίδου, είναι μια ιστορία που δεν ξεκινάει και τελειώνει σήμερα. Ας μιλήσουμε για το άμεσο, που αφορά  τους εργαζόμενους στην «Ευώνυμος».

Από την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση «Ευώνυμος» οι εργαζόμενοι είναι με δίμηνες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις. Η « Ευώνυμος» είναι μια επιχείρηση ανώνυμη του Δήμου , που έχει την ευθύνη λειτουργίας και εργαζόμενους στα τρία αναψυκτήρια , εκμεταλλεύεται τα κυλικεία στο νεκροταφείο και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Εκμεταλλεύσεις και ενοικιάσεις χώρων του Δήμου. Αυτή τη στιγμή απασχολεί 53 εργαζόμενους

Τους εργαζόμενους αυτούς όμως, από τη μέρα που ξεκίνησε, πάντα τους είχε χρεωμένους και απλήρωτους για ένα ή δύο μήνες. Υπήρχε ένας φόβος των εργαζόμενων όλο αυτό το διάστημα. Ένιωθαν συνέχεια ανασφαλείς και υπό συνεχή ομηρεία περιμένοντας την ανανέωση κάθε φορά των συμβάσεων τους. Αυτός είναι ο λόγος που ως σωματείο διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, γιατί, προφανώς, όποιος ζει περιμένοντας κάθε δίμηνο την ανανέωση της σύμβασης του γίνεται όμηρος της διοίκησης , δεν μιλάει , αποδέχεται πάρα πολλά πράγματα και παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη του.

Όπως ας πούμε , οι συλλογικές συμβάσεις που έδινε η επιχείρηση είχαν πέσει κάτω από το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπει η της Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Η Ευώνυμος είναι ίσως η πρώτη δημοτική επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα που δεν έδινε εκείνα που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση για τους σερβιτόρους, τους φύλακες ,τους εργάτες. Ήδη η επιθεώρηση εργασίας μετά από καταγγελίες και παρεμβάσεις από τους εργαζομένους θα καταλογίσει πρόστιμο στην επιχείρηση γιατί έσπασε τη εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, αυτό είναι και ποινικό, δεν πλήρωνε τις υπερωρίες , δεν υπήρχε Άδεια για να κάνουνε υπερωρίες.

Οι εργαζόμενοι δουλεύανε εφτά μέρες τη βδομάδα, δώδεκα ώρες την ημέρα και πληρωνόταν παράνομα υπερωρίες. Κανονικά αν δεν έχεις έγκριση για υπερωρίες από την Επιθεώρηση εργασίας , πρέπει να τις πληρώνεις 100%, το δεύτερο ποινικό που έχει η επιχείρηση.

Στις 22/12/2010 που είχαμε την τριμερή διαβούλευση μεταξύ του Δήμου ,του σωματείου και της επιχείρησης με την Επιθεώρηση, η τελευταία προσπαθούσε να βρει τον κ. Χριστοδουλάκη, που είναι ο οικονομικός διαχειριστής και αντιπρόεδρος της επιχείρησης.

Έγινε μήνυση από την επιθεώρηση εργασίας και από τους εργαζόμενους την Τετάρτη , υπάρχει και αυτόφωρο που εκκρεμεί, κατά του διοικητικού Συμβουλίου της Ευώνυμος γιατί, μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει καταβληθεί το δώρο. Το πρόστιμο ανάγεται στο ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο του δώρου επί των 33ων εργαζομένων.

[ σ.σ. λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων ].

Έχουμε ξεκινήσει παρεμβάσεις εκ μέρους των εργαζομένων από καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν άρχισαν οι εργαζόμενοι δειλά δειλά να σηκώνουν το κεφάλι και να αντιδρούν. Ο κος Χριστοδουλάκης δήλωνε επανειλημμένα ότι οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι και ότι εμείς ως σωματείο λέμε ψέματα, στην πραγματικότητα έναντι των οφειλομένων έδινε , και φτάσαμε σήμερα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι Οκτώβριο, Νοέμβριο ,Δεκέμβριο και δώρο Χριστουγέννων.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι λήξανε οι συμβάσεις τους. Η επιθεώρηση εργασίας δεν το δέχεται αυτό, θεωρεί ότι είναι απολυμένοι και μάλιστα χωρίς νόμιμο τρόπο, δηλαδή με έγγραφη βεβαίωση, οι μισοί είναι σε επίσχεση εργασίας που σημαίνει ότι είναι κανονικά εργαζόμενοι της επιχείρησης και διεκδικούν και δεδουλευμένα μέχρι σήμερα.

Δεν θα σταματήσουμε την κατάληψη , έχουμε πάρει αποφάσεις ως σωματείο για επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέχρι να πληρωθούνε, οι εργαζόμενοι γενικότερα στο Δήμο της Ηλιούπολης θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στις μέρες μας ειδικά εργαζόμενοι απλήρωτοι, το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου συμμετείχαν στην στάση εργασίας 7-9 που είχαμε προκηρύξει και ήταν όλοι μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου , γιατί το σημαντικό και το ουσιώδες είναι ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο την «Ευώνυμος» αλλά και στην ΚΕΔΗΛ, ας πούμε, είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και υπάρχουν και άλλοι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον Δήμο.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατί αν απολύσουν τους συμβασιούχους που καλύπτουν τις θέσεις των μονίμων , πρακτικά θα κλείσουν υπηρεσίες.

Όταν απολύθηκαν και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ή δεν έγιναν αορίστου χρόνου οι τριάντα συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς , κλείσανε τα βρεφικά τμήματα, με αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους του Δήμου.

Στις 6/1/2011 απολύονται 33 άτομα από την καθαριότητα. Ποιοι θα δουλέψουνε και θα μαζέψουνε τα σκουπίδια ; Θα δώσουνε τη λειτουργία τέτοιων ή ανάλογων υπηρεσιών σε ιδιώτες;

Αν έτσι έχουνε προαποφασίσει, αυτό θα έχει ένα οικονομικό αντίκτυπο στους κατοίκους γιατί σημαίνει περισσότερα δημοτικά τέλη και νέους φόρους.

Στις διεκδικήσεις μας δεν ζητάμε αύξηση του μισθού μας. Το μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους του Δήμου έχει άμεση σχέση με το κατά πόσο θα υπάρχουνε δημοτικές υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσωπο προς τους πολίτες.

Μέχρι τέλος του 2010 απολύονται 100 άτομα με σύμβαση εργασίας στον Δήμο. Θέλουμε μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου για να υπάρχουνε οι εργαζόμενοι που απαιτούνται για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Οι κενές θέσεις στον δήμο και στα νομικά πρόσωπα είναι 400.

Οι συμβασιούχοι είναι 300.

Καταλαβαίνετε ότι με τη δουλειά που προσφέρουν οι υπό απόλυση συμβασιούχοι παραμένουν ανοικτά τα ΚΑΠΗ, ή οι παιδικοί σταθμοί.

Με τον «Καλλικράτη», δεν πρόκειται να γίνει ξανά συμβάσεις , αλλά δεν θα γίνει και πρόσληψη μονίμων. Το μνημόνιο μιλάει ξεκάθαρα για πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια πέντε να φεύγουνε , ένας να μπαίνει.

Εδώ έχουμε πέντε άτομα κανονικά επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που περιμένουν το διορισμό τους και δεν ορκίζονται ως μόνιμοι.

Νομίζω ότι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει είναι να ξεμπερδέψουμε με τον δημόσιο τομέα. Ξεκινάνε με τους συμβασιούχους και έρχεται και η σειρά των υπολοίπων.

Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι υπεύθυνος για τη λύση των προβλημάτων της πόλης είναι και αυτός που είναι Δήμαρχος, απευθυνόμαστε λοιπόν, στον κ. Αναγνώστου.

Όμως εκτιμήσαμε ότι θα πρέπει νε ενημερώσουμε, ως σωματείο εργαζομένων του Δήμου, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο.

Προσέξτε να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα και την κατάσταση που θα παραλάβει , δεν είχαμε την απαίτηση να δεσμευτεί για λύση πριν την ανάληψη της Δημαρχίας, αλλά να κάνει την παρέμβαση που απαιτείται στον κ Αναγνώστου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ Βαλασόπουλο μου απάντησε ότι θα τα πούμε από 1/1/2011, τίποτα άλλο.

Σα σωματείο ρωτάμε ανοικτά.

Υπάρχει συμφωνία της απερχόμενης διοίκησης με τη νεοεισερχόμενη διοίκηση ;

Ο στόχος τους είναι η καινούρια διοίκηση να βρει πεντακάθαρη την επιχείρηση ώστε να δώσει τη λειτουργία της σε ιδιώτες ;

Να τους θυμίσουμε ότι τα αναψυκτήρια είναι δημοτικά , κάποτε οι Ηλιουπολίτες δώσανε μάχες για να υπάρχει ο δημοτικός τους χαραχτήρας και όχι για να είναι ή να γίνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της τσέπης των δημοτών.