Αλλάζουν πόθεν έσχες και χρηματοδοτήσεις

ragkoysis61

Την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στην κοινή συνείδηση ως προς την διαχείριση των οικονομικών επιχειρεί να διασκεδάσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης με νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγει στην Βουλή. Επανεξετάζεται και ανασκευάζεται το νομικό πλαίσιο του Πόθεν Εσχες και της χρηματοδότησης των κομμάτων. Οπως ανέφερε ο Υπουργός η αναμόρφωση του κράτους και της  πολιτείας απαιτεί σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά των κομμάτων. Αυτή άλλωστε είναι η εκτίμηση που έχει η Κυβέρνηση για την κοινή γνώμη. θεωρεί ότι στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε η αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων του πολιτικού συστήματος αποτελεί κυρίαρχο επικοινωνιακό εργαλείο. Γι αυτό το λόγο η καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία συνδέθηκε από τον κ. Ραγκούση και με τον νόμο των εκλογικών δαπανών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Παρ’ όλο που ο νόμος αποδείχτηκε εντελώς αναποτελεσματικός αφού τελικά δεν δηλώθηκε ούτε το 1/3 των πραγματικών δαπανών που έγιναν, η νομοθετική πρωτοβουλία είχε θετικό πολιτικό αποτέλεσμα στον βαθμό που επικοινωνήθηκε.  Τώρα είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί μια πολύ πιο μεγάλη επικοινωνιακή επίθεση με πολύ μεγαλύτερο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Μαίο και πιθανόν να έχει και αναδρομική ισχύ, θα επηρεάσει βέβαια και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης με πιο αυστηρό πλαίσιο αφού όπως αναφέρεται  στο άρθρο 61 του Καλλιρκάτη «Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.
Με το νέο νόμο θα αλλάξει ο τρόπος ελέγχου του πόθεν έσχες, ο τρόπος ανάρτησης στο διαδίκτυο, τα συγκριτικά δεδομένα μεταξύ της αρχής και του τέλους τη θητείας και οι κυρώσεις.
Επίσης θα αλλάξουν και τα όρια χρηματοδότησης των κομμάτων και των υποψηφίων. Για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης έχει ενεργοποιηθεί επιστημονική επιτροπή και για το κοινοβουλευτικό έργο θα ασχοληθεί ιδιαίτερα η Επιτροπή Οικονομικών και Πόθεν Εσχες της βουλής όπου αναμένεται να ανατραπεί ο συσχετισμός μεταξύ βουλευτών και δικαστικών υπέρ των δεύτερων που θα αποκτήσουν την πλειοψηφία.
Τέλος ο υπουργός επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην διαμόρφωση των τελικών διατάξεων και σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην υπόθεση των κουπονιών όπου εκτίμησε ότι δεν υπήρξε τελικά η σύγκρουση που είχε προαναγγελθεί από το ΚΚΕ. Να σημειώσουμε βέβαια ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση βρέθηκε διέξοδος με την έκδοση των κουπονιών από το ίδιο το κόμμα και τον σχηματισμό ενιαίας πανελλαδικής παράταξης με το όνομα Λαϊκή Συσπείρωση όπου ξεπεράστηκαν οι περιορισμοί των εκλογικών δαπανών.