Πόλεμος εργαζομένων ΕΣΔΚΝΑ

poeota2

Σε πραγματικό πόλεμο έχει εξελιχθεί η υπόθεση των σκουπιδιών και η διαχείριση τους στην Αττική μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΕΣΔΚΝΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας.
Με δελτίο τύπου ο ΕΣΔΚΝΑ δεν κάνει λόγο για υπογραφή σύμβασης. Αναφέρει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ έστειλε το εγκεκριμένο Σχέδιο  προγραμματικής σύμβασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (που αντικατάστησε την Περιφέρεια Αττικής) για τις περαιτέρω ενέργειες της σύμφωνα με τον νόμο για τον Περιφερειακό σχεδιασμό που ισχύει από το 2003.
Επίσης το Δελτίο τύπου επισημαίνει ότι πρόκειται για την κατασκευή (και όχι «και την λειτουργία») των εργοστασίων για την ανακύκλωση απορριμμάτων στην Αττική με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Εντωμεταξύ όμως ο κ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ αναφέρει και λειτουργία αφού οι όροι της δημοπράτησης είναι ανοιχτοί.
Από την άλλη δελτίο τύπου καταγγελία εξέδωσε εκτός από την ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΑΣΚ ΟΤΑ στο οποίο αναφέρει.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο προκειμένου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους  απέναντι στα εργολαβικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χρυσοφόρο κύκλωμα των σκουπιδιών.
Αφού απέτυχαν τρεις  φορές στο διοικητικό συμβούλιο λόγω  της αντίδρασης των εργαζομένων  να επικυρώσουν την απόφαση της Ε.Ε του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.  προκειμένου  να υπογράψουν σύμβαση με την περιφέρεια για την ανάθεση σε ιδιώτες τεράστιων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  δεν το έβαλαν κάτω.
Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. που δεν μπορεί εδώ και ένα χρόνο να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, που έχουν σχέση με τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, έδειξε απίστευτη κινητικότητα στο θέμα της εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες.
Έκαναν  ρεβεγιόν στα γραφεία  του συνδέσμου(31/12/2010),  προκειμένου να υπογράψουν  σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – ΛΩΛΟΣ Χ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΟΕ –ΑΡΣΗ ΑΕ», συμφερόντων Μπόμπολα για την συντήρηση και λειτουργία του Ε.Μ.Α.Κ στα Άνω Λιόσια αντί του ποσού των 59.940.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Και με τον νέο χρόνο βρήκαν την νομική φόρμουλα να υπογραφεί τελικά η σύμβαση μόνο με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.
Ταυτόχρονα η  Υπουργός Περιβάλλοντος  εξέδωσε περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία του εργοστασίου 700.000 τόνων στην Φυλή προκρίνοντας ουσιαστικά την πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αυτή της βιοξήρανσης και της θερμικής επεξεργασίας, επιλογή που είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.
H κυβέρνηση επεδίωκε την επίλυση των διαδικαστικών προβλημάτων και την εκχώρηση της αρμοδιότητας στην περιφέρεια για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του fast track και η εκχώρηση της αρμοδιότητας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τη διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ
Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. είναι δέσμιοι εργολαβικών συμφερόντων και για αυτόν το λόγο κάνουν ότι κάνουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και  το κόστος της διαχείρισης που θα εκτιναχτεί στα ύψη .
Και όλα αυτά ενώ γνωρίζουν πως υπάρχουν λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης με τρόπο σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον  πού ταυτόχρονα θα είναι πολύ πιο οικονομικός και θα εξασφαλίζει και πολλές θέσεις εργασίας.
Εμείς οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. μαζί με τα οικολογικά κινήματα, τα κινήματα πόλης και τους δημότες που τελικά θα πληρώσουν το μάρμαρο, οφείλουμε να αντισταθούμε και θα αντισταθούμε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή όμως του ΕΣΔΚΝΑ σημειώνει ότι το Σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης προέκειψε μετά από αλλαγές, παρατηρήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις της, που εξασφαλίζουν : 
1.    τον ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΣΔΚΝΑ ως φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
2.    τους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο και
3.    την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική, με κατεύθυνση την προάσπιση της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της.

Και καταλήγει «δυστυχώς κάποιοι, με ξένες προς την αυτοδιοίκηση τακτικές, αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά, για διάφορους και ποικίλους λόγους, βίαια, εμπόδισαν τρεις φορές την σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου για να αποφασίσει επί του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρειας Αττικής, ώστε ο ΕΣΔΚΝΑ να μεταβιβάσει στην Περιφέρεια τις μελέτες που έχει εκπονήσει και η Περιφέρεια να δημοπρατήσει τα εργοστάσια με δική της χρηματοδότηση και όχι του Συνδέσμου, παραμένοντας ο ΕΣΔΚΝΑ η διευθύνουσα υπηρεσία κατά την διάρκεια κατασκευής των έργων.