Στις Βρυξέλες για τις χωματερές

ragkoympirmpili12

Στις Βρυξέλες βρίσκονται σήμερα σε κοινή συνάντηση οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, με τον Επίτροπο Janez Potočnik για το ζήτημα των ανεξέλεγκτων χωματερών και της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Οι δύο υπουργοί πάνε να πείσουν ότι έχει ξεκινήσει σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα και να πάρουν παράταση για τα πρόστιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τη δυνατότητα πλήρους εφαρμογής των προβλέψεων της οδηγίας και το κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 έκλεισαν 96 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων ενώ μέσα στο 2011 προγραμματίζεται να κλείσουν άλλοι 81 το πρώτο εξάμηνο του 2011, ενώ ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011.
Επίσης οι Υπουργοί θα παρουσιάσουν τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προκηρύξεις των έργων. Γενικά η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στις παρατάσεις και ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος προστίμων.
Υπάρχει όμως μια ανησυχία ότι από την πλευρά της Ε.Ε. θα υπάρξουν πιέσεις προώθησης συγκεκριμένων συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς οι επενδύσεις που ετοιμάζονται να γίνουν στην Ελλάδα στα σκουπίδια είναι οι μεγαλύτερες από κάθε άλλο τομέα και στο πρώτο μόνο στάδιο αγγίζουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.