Μεγάλα κενά συμβασιούχων

ergazomenoi3

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τις λήξεις των συμβάσεων των εργαζομένων σ’ αυτούς καθώς προκαλούνται τεράστια κενά στις υπηρεσίες. Παιδικοί Σταθμοί, Πνευματικά Κέντρα, Δημοτικά Ιατρεία, τμήματα καθαριότητας και υπηρεσίες δημοτολογίων υπολειτουργούν στην κυριολεξία ενώ έχουν κλείσει και πολλά τμήματα. Οι περισσότερες απερχόμενες δημοτικές αρχές δεν έκαναν έγκαιρο προγραμματισμό και δεν υπέβαλαν αιτήσεις εγκρίσεων νέων συμβάσεων ενώ οι νέες δημοτικές αρχές που εγκαταστάθηκαν δεν γνωρίζουν ακόμη ούτε ποιές υπηρεσίες διαθέτουν και ποιες πραγματικά ανάγκες έχουν.
Παράλληλα ομάδες εργαζομένων που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια καθώς αυτοί ικανοποιούσαν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι δημοτικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις πριν προβούν σε νέες προσλήψεις μέσω α ΑΣΕΠ.
Από την άλλη οι νέοι δήμαρχοι είναι όμηροι των οφειλών δεδουλευμένων και δεν προβαίνουν σε «απολύσεις» (οριστική ανακοίνωση της μη ανανέωσης της σύμβασης). Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει και έντονο ηθικό πρόβλημα. Εργαζόμενοι με εξακριβωμένα ψυχολογικά προβλήματα, ή μονογεϊκές οικογένειες με τεράστιες οικονομικές ανάγκες (γνωστά οικογενειακά δράματα της γειτονιάς) που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διατηρούσαν ημιπαράνομα για κοινωνικούς λόγους, με την συναίνεση και της αντιπολίτευσης που τώρα έχει αναλάβει την διοίκηση.
Σε κάθε δήμο συναντάει κανείς περιπτώσεις που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστούν με το ψυχρό γράμμα του νόμου. Ετσι δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που εκτός από τους λειτουργικούς και οικονομικούς λόγους δεν προχωράνε σε προγραμματισμό νέων προσλήψεων και από καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους.
Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλές από τις προσφερόμενες στο παρελθόν υπηρεσίες έχουν διακοπεί καθώς οι συμβάσεις έχουν λήξει και δεν υπάρχει άμεση διαδικασία επανεκκίνησης.
Ολα αυτά τα φαινόμενα κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι τελικά θα έπρεπε να υπάρξει κάποια μεταβατική ρύθμιση στο θέμα των συμβασιούχων.