Δημιουργήθηκε δασαρχείο Υμηττού

filakio

Δικαιώνεται η διαχρονική θέση του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) υπέρ της δημιουργίας δασαρχείου Υμηττού. Συγκεκριμένα, με το ΦΕΚ 228Α της 27ης Δεκεμβρίου 2010, συστήνεται δασαρχείο Υμηττού με έδρα την Ηλιούπολη που θα υπάγεται στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις δασικές περιοχές των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών, καθώς και για τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές των Δήμων Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και τμήματος του Δήμου Βάρης. Τα υφιστάμενα δασονομεία Υμηττού και Κορωπίου με έδρα τον Βύρωνα και το Κορωπί αντίστοιχα θα υπάγονται στο νέο δασαρχείο.
Την απόφαση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι «Ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύνδεσμος και οι Δήμοι-μέλη του παλεύουν εδώ και πολλά χρόνια. Το νέο δασαρχείο όχι μόνο θα συμβάλλει στην προστασία των δασικών εκτάσεων του Υμηττού, αλλά θα αποσυμφορήσει και το δασαρχείο Πεντέλης, περιλαμβάνοντας στη δικαιοδοσία του μια ευρύτερη του βουνού περιοχή». Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η στελέχωση του νέου δασαρχείου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του”.

Σήμερα γύρω από τον Υμηττό υπάρχουν 15 Δήμοι με πάνω από 1.100.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Και όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αρμόδιο Δασαρχείο και η τεράστια αυτή περιοχή καλυπτόταν από το γιγαντιαίο Δασαρχείο Πεντέλης.

Με τη δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ. 228 (τεύχος Α’) της 27ης Δεκέμβρη 2010, επισημοποιήθηκε η ίδρυση του Δασαρχείο Υμηττού. Το Δασαρχείο Υμηττού θα έχει ως έδρα του την Ηλιούπολη.
Συμφωνα με το ΦΕΚ  “συστήνεται Δασαρχείο Υμηττού με έδρα την Ηλιούπολη και τοπική αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κορωπίου, Παιανίας και της περιοχής Γλυκών Νερών, καθώς και των εκτός σχεδίου περιοχών των Δήμων Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και της περιοχής βόρεια της οδού Βούλας–Βάρης–Κορωπίου του Δήμου Βάρης.
Το Δασαρχείο Υμηττού διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α) Τμήμα Προστασίας, Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημόσιου Κατηγόρου, το οποίο είναι αρμόδιο ιδίως για τη διοίκηση, εκμετάλλευση και τη διαχείριση των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων, τη δασοπολιτική επιτήρηση επί των ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων, την επαλήθευση των διαχειριστικών μελετών, την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών, τη διάθεση των δασικών προϊόντων καθώς και θέματα οργάνωσης και εποπτείας της δασικής εργασίας των δασικών συνεταιρισμών, δασικής φορολογίας και δασικών βιομηχανιών. Επίσης, για το χειρισμό θεμάτων αναγομένων στην δίωξη των
παραβατών των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας εν γένει και τη μέριμνα εκδίκασης αυτών.
Στο ανωτέρω Τμήμα συστήνεται Γραφείο Ανάπτυξης Θήρας, Ιχθυοπονίας και Δασικής Αναψυχής, το οποίο είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν στα αντικείμενα της θήρας, ιχθυοπονίας ορεινών ρεόντων υδάτων, ελεγχομένων κυνηγετικών περιοχών και κυνηγετικών οργανώσεων, πλην της μελέτης και εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων, και των θεμάτων που αφορούν στους εθνικούς δρυμούς, τα αισθητικά δάση και τον ορεινό τουρισμό, πλην εκείνων της μελέτης και εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων.
β) Τμήμα Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων, το οποίο είναι αρμόδιο ιδίως για την παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος εκτέλεσης των πάσης φύσεως δασοτεχνικών έργων, τον έλεγχο για την ακριβή τήρηση και εφαρμογή των εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών, καθώς και τη μέριμνα για την προμήθεια του αναγκαίου μηχανικού εξοπλισμού και υλικού, τη φύλαξη και συντήρησή του.
γ) Τμήμα Διοικητικό – Λογιστικό, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση και την αντιμετώπιση κάθε διοικητικού θέματος του Δασαρχείου, τη διακίνηση της αλληλογραφίας και την τήρηση του φυσικού και ηλεκτρονικού αρχείου του, καθώς και για την παροχή στοιχείων στη Διεύθυνση Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφορούν στη σύνταξη του προϋπολογισμού της και του προγραμματισμού των προμηθειών της.
Το Δασαρχείο Υμηττού υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Δασών Αθηνών.