Αντιπαράθεση για την ψήφο των μεταναστών

zois2

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών:

«Η παραπεμπτική στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απόφαση του Δ’ τμήματος αντιμετωπίζει όλα εκείνα τα θέματα, που προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεση της Ν.Δ. με την κυβέρνηση, ακριβώς ένα χρόνο πριν, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες, στα τέκνα αλλοδαπών, αλλά και για την αναγνώριση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι μεταξύ άλλων και μεταναστών τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.
Υπενθυμίζω ότι, με τρόπο κατηγορηματικό, η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει το σχετικό νόμο, δεδομένου ότι θεωρείται από τους πλέον «χαλαρούς» μεταξύ των σχετικών ισχυόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι οι τυπικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση μεταναστών κρίνονται  «χαλαρότερες» άλλων σχετικών, που ισχύουν σε έννομες τάξεις άλλων χωρών της Ε.Ε., με σαφώς μεγαλύτερη πείρα στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου.
Εις ό,τι αφορά την ιθαγένεια των τέκνων αλλοδαπών αναγνωρίζουμε το δικαίωμα τους μόνο εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παρακολούθησαν την εννιάχρονη υποχρεωτική για όλα τα Ελληνόπουλα εκπαίδευση και ζητούν μετά την ενηλικίωσή τους, τα ίδια, να τους αποδοθεί αυτή.
Τέλος, ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήμασταν και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη συμμετοχή μη Ελλήνων πολιτών σ’ αυτές, με την εξαίρεση βεβαίως των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι και συμμετέχουν σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία.
Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά, όχι μόνο τις θέσεις της Ν.Δ., αλλά και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Με σπουδή αδικαιολόγητη, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πρόταξε την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα που χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο διαβούλευσης και ωρίμανσης.  Αυτή την ανεξήγητη επιπολαιότητα πληρώνει  η κυβέρνηση. Και, δυστυχώς, οι συνέπειες αυτής της επιπολαιότητας απειλούν ενδεχομένως και την ομαλή λειτουργία αυτοδιοικητικών μονάδων, δεδομένης της θεώρησης ως ανίσχυρων όλων των σχετικών με τη συμμετοχή μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές διατάξεων.
Μετά από αυτό, το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει ν’ απαξιώσει τη δικαστική κρίση και να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη, υιοθετώντας έξαλλες απόψεις περί δικαστικού πραξικοπήματος. Οφείλουμε όλοι πίστη στο Σύνταγμα, την τήρηση του οποίου εγγυάται η Δικαιοσύνη.

Σε απάντηση δηλώσεων από τη Νέα Δημοκρατία το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Νέα Δημοκρατία αφού κατ΄επανάληψη στο παρελθόν είχε εξαγγείλει την πρόθεσή της να θεσπίσει το δικαίωμα συμμετοχής των νομίμων μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, η ΝΔ η οποία κατηγορηματικά απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε στη Βουλή το ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη διάρκεια ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου – με δηλώσεις που έχουν ήδη αποσταλεί για την ενημέρωσή σας- αυτή η ίδια ΝΔ με παροιμιώδη ανευθυνότητα εγείρει θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Σε αυτή τη ΝΔ το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να την ενημερώσουμε ότι  με το νόμο 3838/2010, οι νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες δεν απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές. Πολύ απλά δεν ψήφισαν σε  «κάποιες περιφέρειες», δεν ψήφισαν σε καμία περιφέρεια .

Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σχετικά με την απόφαση του τέταρτου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, για το δικαίωμα ψήφου των νομίμων μεταναστών που ζουν στην χώρα μας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ΠΑΣΟΚ, θέσπισε τον πιο προοδευτικό και συγχρόνως αποτελεσματικό νόμο για τη ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και για πρώτη φορά, αυστηρότατες προϋποθέσεις για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας βάζοντας τέλος στην a la cart και με ρουσφετόχαρτα χορήγησή της από την φαύλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε στη Βουλή καταθέτοντας στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα.
Το 4ο Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας υιοθετεί ιδεολογικές εμμονές συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που τέθηκε κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή μόνο από το Λ.Α.Ο.Σ. καταψηφίστηκε συλλήβδην από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναμένουμε την τελική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και λυπούμαστε, που η Νέα Δημοκρατία υποκρινόμενη, διασύρεται με αντιφάσεις, κάνοντας όνειρα θερινής νυκτός για την ανατροπή των δυσάρεστων για την ίδια αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών τα οποία, κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει.