Ολα βαίνουν καλώς με τον Καλλικράτη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνάντηση ενημέρωσης που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννη Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης θύμισε για μια ακόμη φορά ότι οι νέες δημοτικές αρχές έχουν στα χέρια τους τον πλήρη οδηγό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν και ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, όλα πηγαίνουν πολύ καλά, οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, οι υπάλληλοι είναι στις θέσεις τους και οι προϋπολογισμοί τρέχουν. Ο Υπουργός μάλιστα τόνισε ότι όλα τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν εκδοθεί και ότι όλα είναι έτοιμα.
Τέλος επεσήμανε το γεγονός ότι έχει μπει σε εφαρμογή και το σύστημα των απευθείας ηλεκτρονικών ενημερώσεων για τα οικονομικά στοιχεία των δήμων το οποίο μάλιστα επισύρει και παρακράτηση απο τους ΚΑΠ αν αγνοηθεί.
Οι δηλώσεις αυτές του Υπουργού προκάλεσαν την δυσαρέσκεια αρκετών αιρετών και πολλών προϊστάμενων υπηρεσιών των δήμων που ζουν στον λαβύρινθο του Καλλικράτη. Κατ’ αρχήν τα 12μόρια του προϋπολογισμού που δεν επιτρέπουν κανένα προγραμματισμό, ούτε ελαστικές δαπάνες και χάραξη πολιτικής. Ολες οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κρίνονται «προσωρινές μέχρι νεοτέρας». Οι περισσότεροι δήμοι υπολειτουργούν ενώ εκκρεμεί σειρά Υπουργικών Αποφάσεων πρώτα απ´ όλα για τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, δευτερογεννώς για τις Σχολικές Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα, επίσης για τις νέες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ και για την απογραφή στους υπερχρεωμένους δήμους. Ειδικά οι δήμοι υποδοχής μετατάξεων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Εν όψη Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε πολλές υπηρεσίες δεν έχουν ούτε γραφεία για να κάτσουν, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν μπει προσωρινά στο ψυγείο. Σχολικές Επιτροπές δεν υπάρχουν εκεί όπου η διοίκηση άλλαξε. Οι προσωρινοί προϋπολογισμοί καταρτίζονται μόνο με τις ανελαστικές δαπάνες. Πολλές διευθύνσεις δήμων περιμένουν τις νέες εγκρίσεις των συμβάσεων. Ακόμη και υποβολή των οικονομικών στοιχείων των δήμων δεν λειτουργούν κανονικά καθώς τα προγράμματα μέσω διαδικτύου παρουσιάζουν πολλά προβλήματα συμβατότητας. Οι οφειλές παρελθόντων ετών των δήμων έχουν παγώσει για μετά τον Μάρτιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει το καθεστώς των καθαριστών των σχολείων αλλά και των συμβάσεων με εταιρείες καθαριότητας καθώς πολλοί δήμοι παρουσιάζουν αδυναμία συγκρότηση τέτοιων υπηρεσιών που θα ανεβάσει κατά πολύ το λειτουργικό κόστος.
Ολα αυτά μαζί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημάρχων, έχουν δημιουργήσει ένα επιπλέον τελικά κόστος, κακή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και συσσωρευμένα χρέη αφού πολλοί προμηθευτές προχωράνε σε κατασχέσεις μισθοδοσίας στις τράπεζας με επιπλέον απαιτήσεις σε δικηγορικά έξοδα και τόκους. Ενα μεγάλο κόστος επίσης έχει δημιουργήσει στους δήμους η κατασκευή και διαμόρφωση νέων γραφείων στις αποκεντρωμένες αλλά και στις κεντρικές διευθύνσεις. Και τέλος σε πολλούς δήμους δεν υπάρχει η δυνατότητα ακόμη για την πρόσληψη Γραμματέα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τεχνική υποστήριξη για τις δημοτικές αρχές.
Να θυμίσουμε δε ότι μέσα σ’ όλα αυτά οι δήμοι καλούνται να ετοιμάσουν και την Απογραφή εντός του Φεβρουαρίου.