Συναντήσεις Οικολόγων για τα σκουπίδια

oikoogoi

Στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Αττική αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων  είχε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.).
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/2/2011 στα κεντρικά γραφεία των Οικολόγων Πράσινων, από πλευράς ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Θ. Μπαλασόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής Θ. Καραγιαννάκης και Σ. Πολυζώης. Τους Οικολόγους Πράσινους εκπροσώπησαν ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Τάσος Κρομμύδας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτήρισαν πολύ θετικές τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για τα απορρίμματα και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους προκειμένου να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης με κοινή δράση όλων των φορέων πέρα από το συνδικαλιστικό επίπεδο.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στον προωθούμενο σχεδιασμό που είναι πιο οικονομική, κοινωνικά υπεύθυνη και περιβαλλοντικά αποτελεσματική. Η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών πρέπει να συζητήσουν με τους φορείς, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έχουν καταθέσει μια συγκλίνουσα και τεκμηριωμένη άποψη για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με την ΕΕΑΑ
Συνάντηση εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων με τον δ/ντή της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γ. Ραζή και την υπεύθυνη Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ Αν Σιμοπούλου, έγινε στα γραφεία της εταιρίας στο Μαρούσι την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου. Στην αντιπροσωπεία των  Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, (Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου), ο Κώστας Διάκος (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής), καθώς και οι: Νίκος Μάντζαρης, Αλέξανδρος Αργυρόπουλος και Μαρία Βιτωράκη, στελέχη της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος.
Έγινε αναλυτική συζήτηση της πορείας ανάπτυξης, των επιτευγμάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση συσκευασιών σήμερα. Από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης κατατέθηκαν στοιχεία για την πορεία της ανακύκλωσης από το 2004 έως και το 2010, σύμφωνα με τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους μπλε κάδους και με άλλα ειδικά προγράμματα (χωριστή συλλογή βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασιών) το 2009 και το 2010 αντιστοίχως 432.013 και 412783 τόνοι απορριμμάτων συσκευασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των συσκευασιών και των αποβλήτων συσκευασιών κατά 13%, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των υλικών που συλλέχτηκαν για ανακύκλωση, ίσως λόγω της κρίσης στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Από τα στοιχεία που υπάρχουν διαπιστώνεται ότι πολύ καλά αποτελέσματα επιτυγχάνουν οι δήμοι που είναι καλά οργανωμένοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της ΕΕΑΑ για τη δημιουργία σχεδόν 1900 θέσεων εργασίας στη συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων παρουσίασε τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ανακύκλωση στους διάφορους δήμους και τόνισε είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο ΠΕΚΑ αλλά και ο ΕΟΣΔΑΠ να εγκρίνουν άμεσα ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα να επεκταθεί και να βελτιωθεί η ανακύκλωση συσκευασιών τόσο στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη), όσο και σε περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα τα νησιά, όπου η ανακύκλωση είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.