Σπίθες σε όλες τις γειτονιές

spitha_athina

Προσκλήσεις μέσω διαδικτύου και συνελεύσεις συγκρότησης Προσωρινών Συμβουλευτικών Επιτροπών με την επωνυμία “Σπίθα” διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν σε όλες τις γειτονιές και τους δήμους της Ελλάδας με μοντέλο το ψήφισμα της «Σπίθα Κέντρο Αθήνας – Δήμου Αθηναίων»

Τα ψηφίσματα αναφέρουν «με ιδιαίτερη ικανοποίηση μάθαμε τη συγκρότηση της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, όπως άλλωστε είχε αναγγελθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη στην ιδρυτική διακήρυξη την 1η Δεκεμβρίου.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γνωριστούμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Τα μέλη της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι λίγο ή πολύ γνωστά για την πολιτική τους διαδρομή. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στη διεύρυνση και το βάθεμα των ιδεών της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών.
Εμείς σαν Σπίθα Κέντρου Αθηνών βρισκόμαστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση και θα θέλαμε την βοήθειά και την συμβολή τους στην διαμόρφωση των απόψεών μας.
Εκτιμούμε ωστόσο ότι τα όργανα που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην μελλοντική λειτουργία και ανάπτυξη του Κινήματος μας θα αναδειχτούν από την εσωτερική λειτουργία των ίδιων των Σπιθών μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Θεωρούμε αναγκαίο η κίνησή μας να υπάρξει και να σταθεί «ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό – κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη, που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από την βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση».
Οφείλει και η Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή στις πρωτοβουλίες της, στις δραστηριότητές της και στους προβληματισμούς της να ανταποκρίνεται στην σ’ αυτή την προοπτική.
Την όλη προσπάθεια θα πρέπει να διέπει πνεύμα συλλογικότητας,  σύνθεσης επί μέρους απόψεων, τεκμηρίωσης και μαχητικότητας, αφήνοντας στην άκρη αρνητικές εμπειρίες τους παρελθόντος και προσωπικές στρατηγικές.
Επίσης θεωρούμε ότι η Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή οφείλει να είναι προσωρινή και συμβουλευτική, όπως ο τίτλος ορίζει.

Η Σπίθα Κέντρου Αθήνας – Δήμου Αθηναίων συγκροτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2011. Έχει οργανώσει τρεις συναντήσεις και έχει εγκρίνει την ιδρυτική διακήρυξη. Θεωρεί αυτήν ως εργαλείο για τη διαμόρφωση των ιδεολογικών και πολιτικών της θέσεων.
Έχει συγκροτήσει τις παρακάτω ομάδες εργασίας για:
1.     Την ανάπτυξη των επί μέρους θεμάτων της ιδρυτικής διακήρυξης, μέσω εσωτερικών συζητήσεων και ανοιχτών εκδηλώσεων.
2.     Συμμετοχή σε πρακτικές δράσεις, συντονιζόμενη με τις άλλες Σπίθες και κοινωνικά κινήματα.
3.     Ομάδα για την εσωτερική οργάνωση και ενημέρωση των μελών.
4.     Ομάδα Ιντερνέτ.

Φυσικά οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά αισιοδοξούμε και προχωρούμε.
Οι Σπίθες πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνεχίσουν την αυτόνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη και οι φίλοι να γνωριστούν καλύτερα, να αναπτύξουν την εσωτερική τους  λειτουργία, να συγκροτηθούν, να έρθουν σε επαφή με τις άλλες Σπίθες, να ομογενοποιηθούν σε κοινές δράσεις και κοινές εκδηλώσεις.
θα θέλαμε απο την προσωρινή συμβουλευτική επιτροπή και την βοηθειά της σε ορισμένα θέματα
1.για την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων που έχουμε στα σκαριά
η μία είναι με θέμα: «Ιδρυτική διακήρυξη-ένα εργαλείο που μας έδωσε ο Μίκης » αφού πιστεύουμε στην οσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών πάνω στην διακήρυξη. Επίσης και τη δημιουργία εκδήλωσης, με θέμα: ” Η ανυπακοή ως πολιτική πραξη ” για να καταλάβουμε καλύτερα την πρόταση μας και να πάψουμε να φοβόμαστε.
2. την συμβουλή της σε ορισμενες δράσεις που θέλουμε να κάνουμε, μία απο αυτές την ονομάζουμε ” δεν πληρώνω εισητήριο για να πάω στην δουλειά μου ” και θέλουμε να μας βοηθήσει για αυτό ενας οικονομολόγος και ένας νομικός.

Μετά από ένα πρώτο επίπεδο λειτουργίας και δράσεων, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο επίπεδο συντονισμού. Αυτό εκτιμούμε ότι δε θα γίνει σε  σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ζωή και η ανάγκη των καταστάσεων θα το δείξει.
Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι την συμμετοχή και η δράση μας στην Σπίθα οφείλουν να προσδιορίζουν το ήθος, η ανιδιοτέλεια και η αξιοπρέπεια του καθενός μας.