Εντονη ανησυχία και λουκέτα στις τοπικές αγορές

agora2

Πρωτόγνωρη συσπείρωση και ενεργοποίηση παρουσιάζουν οι τοπικές αγορές των γειτονιών της Αττικής όπως διαβάζουμε καθημερινά στις τοπικές εφημερίδες. Από την Βούλα μέχρι τον Ωρωπό τα λουκέτα αποτελούν μείζον θέμα και διαρκές αντικείμενο των τοπικών κοινωνιών. Στο Μοσχάτο το κλείσιμο για οικονομικούς λόγους του ιστορικότερου ζαχαροπλαστείου πανελλαδικής φήμης της Ρούμελης που αποτέλεσε κέντρο και σημείο αναφοράς της πόλης από το 1960, συνοδεύτηκε με θρήνο και ειδικά δισέλιδα αφιερώματα.

agora3

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας με θέμα «2011 Τάσεις και Προοπτικές του Εμπορίου » παρουσιάστηκε μια πρωτόγνωρη κοσμοσυρροή που εξέπληξε τους διοργανωτές.  Ο κόσμος του τοπικού εμπορίου προσήλθε με αγωνία να ακούσει τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργο Μπενέτο και τον πρώην Υπουργό κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο .
agora1

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας είπε: «Ζούμε στην χειρότερη εποχή για τον εμπορικό κόσμο.  Μια εποχή που τα λουκέτα, διαδέχονται το ένα το άλλο. Εμείς αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στα μέλη μας, είναι ότι θα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, η σημερινή ημερίδα πιστεύουμε ότι είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των Εμπορικών Συλλόγων όλου του Λεκανοπεδίου, και υποσχόμαστε ότι θα προβούμε άμεσα σε ακόμα πιο δυναμικές δράσεις, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον Κερατσινιώτη και τον Δραπετσωνίτη έμπορο, να καταφέρει να ανταπεξέλθει της πρωτοφανούς κρίσης».
Ο κ. Κορκίδης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την «δυσκολία της συγκυρίας», λέγοντας χαρακτηριστικά «πως αν χρειαζόταν να περιγράψω με μια λέξη της κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΜΜΕ, αυτή θα ήταν η λέξη ΚΑΠΝΟΣ. Καπνός για τα εισοδήματα, καπνός για το φορολογικό, καπνός για τις δουλειές μας, καπνός για τις θέσεις εργασίας, καπνός για όλη την κατάσταση».

Γενικά σε όλο το Λεκανοπέδιο συγκροτούνται επαγγελματικοί σύλλογοι, ακόμη και στις περιοχές που δεν υπήρχαν και οι δήμοι δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για πρώτη φορά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης των τοπικών τους αγορών.