Σύγχυση και απόσυρση για τα τέλη των ημιυπαίθριων

ntolios

Μεγάλη σύγχυση, συγνώμη και απόσυρση προκάλεσε η εγκύκλιος που έστειλε στους δήμους ο Υφυπουργός κ. Ντόλιος για το δικαίωμα αναδρομικής χρέωσης και προστίμων στα δημοτικά τέλη για τους ημιυπαίθριους χώρους που νομιμοποιήθηκαν.
Προχθές το πρωί ο κ. Ντόλιος υπέγραψε και έστειλε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν και πρόστιμα αλλά και να χρεώσουν αναδρομικά τις επιφάνειες των ημιυπαίθριων χώρων στους δημότες. Η εγκύκλιος αυτή σήκωσε θύελα αντιδράσεων. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε ότι δεν θα γίνει φοροεισπράκτορας και ότι δικαιώθηκε όταν αντίδρασε στην πρόταση Ραγκούση για επιβολή φόρων, οι υπεύθυνοι των τομέων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας με κοινή ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι αθετεί την δέσμευσή της για μη επιβολή επιλέον φόρων για του ημιυπαίθριους, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γιάννης Δημαράς, ενώ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την διαφωνία της ηγεσίας του.
Αμέσως ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υπόθεση και από τον κ. Ραγκούση και στο Υπουργικό Συμβούλιο άστραψε και βρόντηξε. Ετσι ο κ. Ντόλιος αναγκάστηκε να βγει στη βουλή και να  δηλώσει ότι αποσύρεται η εγκύκλιος με συγνώμη προς τους πολίτες για την αναστάτωση.  Ο πρωθυπουργός ζήτησε και την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση επιβολής αναδρομικών τελών και προστίμων.
Ετσι για μια φορά ακόμη αυτοπαγιδεύτηκε όπως φαίνεται το Υπουργείο Εσωτερικών με την πρακτική του να νομοθετεί μέσω εγκυκλίων. Μία πρακτική που έχει δημιουργήσει τεράστια και επιπλέον προβλήματα στην εφαρμογή του Καλλικράτη για τους δήμους.
Το ερώτημα τώρα που μπαίνει είναι με ποιό τρόπο αποσύρεται μια εγκύκλιος και μάλιστα προφορικά. Επίσης άλλο ένα ερώτημα είναι αν και κατά πόσο μπορεί να αποσυρθεί μια εγκύκλιος. Αφορά λανθασμένη ερμηνεία του νόμου ή διάταξη του νόμου που δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης;
Τελικά σύμφωνα με το νόμο τα δημοτικά συμβούλια έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν αναδρομικά τέλη και πρόστιμα στους ημιυπαίθριους; Η λύση αναμένεται στο νομοσχέδιο σκούπα του Υπ. Εσωτερικών που ετοιμάζεται εντός των ημερών και το οποίο τελικά προβλέπεται να περιλαμβάνει όσα άρθρα είχε και ο Καλλικράτης.