Το Σύμφωνο των Δημάρχων

tedkna2

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και οι Δυνατότητες Αξιοποίησής του από τους Δήμους της Αττικής» διοργάνωσε, η ΤΕΔΚΝΑ με τη συμμετοχή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων της Αττικής  και την υποστήριξη του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης αποτέλεσε η πληρέστερη ενημέρωση των Αιρετών της Αττικής, και ιδιαίτερα των νεοεκλεγμένων, γύρω από το Σύμφωνο των Δημάρχων και τις νεότερες εξελίξεις γύρω από αυτό.                
Η ΤΕΔΚΝΑ, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, την τελευταία διετία προβάλει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή δήμων της Αττικής  στο εν λόγω Σύμφωνο.
Ως γνωστόν, το Σύμφωνο αυτό, στην ουσία αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων στο οποίο, οι πόλεις που συμμετέχουν, δεσμεύονται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες επιδόσεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Θεωρείται ένα σοβαρό εργαλείο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, για την επίτευξη του στόχου 20-20-20 (20% εξοικονόμηση και 20% κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2020).
Το Σύμφωνο Συνεργασίας ΤΕΔΚΝΑ – ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, βοηθάει την ΤΕΔΚΝΑ στην προώθηση του παραπάνω στόχου της. Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο  πλαίσιο της Συνεργασίας της ΤΕΔΚΝΑ με το ΚΑΠΕ  και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Energy for Mayors.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης μίλησαν ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ, της ΤΕΔΚΝΑ και των Δήμων της Αττικής.
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ

«Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Εκ μέρους της ΤΕΔΚΝΑ, σας καλωσορίζω στην σημερινή Συνάντηση που συνδιοργανώνουμε με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), με θέμα «Το Σύμφωνο Δημάρχων για την βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη και τις δυνατότητες αξιοποίησής του, από τους δήμους της Αττικής».

Την τελευταία τετραετία, σαν ΤΕΔΚΝΑ, μιλήσαμε επανειλημμένα για το Σύμφωνο Δημάρχων. Επειδή όμως το θεωρούμε σαν ένα πολύ σοβαρό θεσμό, κρίναμε σκόπιμο, τώρα στην αρχή της νέας τετραετίας, να επαναλάβουμε την συζήτηση. Αφενός για ενημερωθούμε για κάθε τι το νεώτερο και τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με το Σύμφωνο και, αφετέρου, για να γνωρίσουν οι νέοι Συνάδελφοι τον θεσμό αυτό και να προβληματισθούν, για το πώς ενδεχομένως θα τον προωθήσουν στους Δήμους τους.  Κάτι δηλαδή σαν αυτό που λέμε «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι»……

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Η ΤΕΔΚΝΑ, πρώτη από όλους τους Αυτοδιοικητικούς Φορείς της χώρας μας, έθεσε το θέμα της Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Το 2002, μέσα από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε (Πρόγραμμα DEEP) εκδίδει, σε συνεργασία με την ΕΠΤΑ,  τον Οδηγό για εξοικονόμηση ενέργειας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ιδιαίτερα θετικά σχόλια εκ μέρους των δήμων στους οποίους είχε αποσταλεί και εκ μέρους των ειδικών. Από τότε, συνεχώς, μέσα από Ημερίδες, ειδικές Συσκέψεις και θεματικά Συνέδρια, προσπαθεί να συμβάλει στη ενεργοποίηση των  Δήμων της Αττικής, προκειμένου να υιοθετήσουν της εξοικονόμησης ενέργειας σαν βασικό άξονα της  πολιτικής τους.

Χαρακτηριστικά να θυμίσουμε ότι, στο Ετησιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη (Νοέμβριος 2007), στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου, οργανώσαμε σαν ΤΕΔΚΝΑ με ιδιαίτερη επιτυχία, ειδική Σύσκεψη με θέμα της εξοικονόμηση ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΟΤΑ από όλη την χώρα.

Ένα χρόνο πρίν, είχαμε ξεκινήσει επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον τότε Γενικό Γραμματέα κ. Μουσουρούλη, για την διαμόρφωση, και ένταξη του στο ΕΣΠΑ, ειδικού Προγράμματος για την εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους της Αττικής. Είμαστε μάλιστα σε επαφή και με την Περιφέρεια για ενδεχόμενη ένταξη του εν λόγω Προγράμματος στο ΠΕΠ Αττικής. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν ολοκληρώθηκαν γιατί, στην πορεία, δρομολογήθηκε η πρωτοβουλία ΚΑΠΕ – ΚΕΔΚΕ  για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο οι δήμοι της Αττικής ανταποκριθήκαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Κα με την ευκαιρία, επειδή εδώ έχουμε εκπροσώπους και του ΚΑΠΕ, αλλα και της ΚΕΔΚΕ, θα ήθελα να ρωτήσω «τι γίνεται με το εξοικονομώ»; Σαν δήμοι ξοδευτήκαμε, ετοιμάσαμε Επιχειρησιακά Σχέδια, προετοιμαστήκαμε έτσι ώστε με άξονα το συγκεκριμένο Πρόγραμμα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο έργο και είναι κρίμα, όλο αυτό να μείνει στα χαρτιά.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής μας, για προώθηση της φιλοσοφίας για εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν ΤΕΔΚΝΑ, την τελευταία διετία προβάλλουμε με ιδιαίτερη έμφαση το Σύμφωνο των Δημάρχων για την βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη.  Ως γνωστόν, το Σύμφωνο αυτό, στην ουσία αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων στο οποίο, οι πόλεις που συμμετέχουν, δεσμεύονται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες επιδόσεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Θεωρείται ένα σοβαρό εργαλείο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, για την επίτευξη του γνωστού μας στόχου 20-20-20 (20% εξοικονόμηση και 20% κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2020).

Επιθυμούμε, όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι της Αττικής να γίνουν μέλη του συγκεκριμένοι Δικτύου. Επιθυμούμε επίσης να υπάρξει μια ομάδα δήμων της Αττικής που, με καινοτομικές πρωτοβουλίες και δράσεις γύρω από τα θέματα τα οποία το δίκτυο διαπραγματεύεται, να αναδειχθούν σε δήμους αναφοράς, αυτό που λέμε δήμους πιλότους, σε πανελλαδικό επίπεδο και ευρύτερα.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας ΤΕΔΚΝΑ – ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, μας βοηθάει στην προώθηση του παραπάνω στόχου μας. Στο πλαίσιο της Συνεργασίας αυτής, οργανώνουμε, με την υποστήριξη του ΚΑΠΕ τη σημερινή Συνάντηση που  δεν  θα είναι η μόνη μας συνάντηση και θα τα ξαναπούμε.
Προς το παρόν όμως να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην σημερινή μας Συνάντηση και καλή τετραετία με ουσιαστικά αποτελέσματα στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας».