Κίνημα με Ποδηλατικό Καρναβάλι

podilato_karnabali

Εκατοντάδες καρναβαλιστές-ποδηλάτες ξεχύθηκαν φέτος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας με πολύ κέφι στο 2ο Ποδηλατικό Καρναβάλι που διοργανώνεται κάθε ΤΣΙΚΝΟ-ΠΕΜΠΤΗ με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του Ποδηλάτου στην Ελλάδα.
Στην πλατεία Χρηματιστήριου συγκεντρώθηκαν οι ποδηλάτες από τις 7μμ υπό τους ήχους των αφρικάνικων κρουστών του Άρη Παπανικολάου & τα τύμπανα του πύργου. Η διάθεση ανέβηκε, τα ποδήλατα στολίστηκαν, σφυρίχτρες μοιράστηκαν και η παρέλαση ξεκίνησε. Μπροστά δέσποζε το αποκριάτικο άρμα της Βουλή των Ελλήνων με το σατυρικό σύνθημα “Ψηφίστε Αλι Μπαμπά, έχει μόνο 40 κλέφτες” ακολουθούμενο από το αντίστοιχο “μπουλούκι” καρναβαλιστών με το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα το άρμα-άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έψαχνε την θέση του, ένα σχόλιο για το περίφημο ζήτημα της τοποθέτησης του. Τα ποδήλατα-κατασκευές που έμοιαζαν με βαγόνι Τρένου, Μετρό, Τραμ και με Αστικό λεωφορείο έκλεψαν την παράσταση διεκδικώντας την είσοδο του ποδηλάτου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στο τέλος της παρέλασης η Πλατεία Χρηματιστηρίου κατακλύστηκε από χιλιάδες ποδηλάτες και πεζούς και έγινε η παραδοσιακή καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου που φέτος ήταν οι κλέφτες της βουλής. Στη συνέχεια στήθηκε ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι νωρίς το πρωί με τα  Χάλκινα από την Γουμένισσα, τα αφροβραζιλιάνικα κρουστά και το χορευτικό των Paranaue , τους Lindy Hop Greece με χορό swing, αυθόρμητες μουσικές παρεμβάσεις με γκαίντα και DJ Set Atary και Ηρακλή. Την ατμόσφαιρα

συμπλήρωναν ξυλοπόδαροι, πυροτεχνήματα, το παραδοσιακό Γαιτανάκι … αλλά και το τσίκνισμα με σουβλάκι  και άφθονο κρασί.

Το ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ διοργανώνεται κάθε ΤΣΙΚΝΟ-ΠΕΜΠΤΗ στη Θεσσαλονίκη με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού με την αναβίωση της παράδοσης του Ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μετά την πολύ πετυχημένη πρώτη διοργάνωση το 2010, το καρναβάλι έρχεται ξανά στις 24 Φεβρουαρίου 2011.

Τον Ιανουάριο, το ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ συμμετείχε με τα ποδήλατα στα χέρια στο Καστοριανό Καρναβάλι “ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ”. Μαζί με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καστοριάς “ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ” και παρουσίασε τις “Νύφες του Θερμαΐκού και της Λίμνης” ζητώντας καθαρότερα νερά. Επιπλέον για ένα μήνα στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε η έκθεση αφίσας “ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥΝ” του Μπιν Ποδηλάντεν.

Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ / ΑΠΟΚΡΙΑ παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές αλλά και στις νεώτερες Ρωμαϊκές και σημαίνει η αποχή από το κρέας. Την ΤΣΙΚΝΟ-ΠΕΜΠΤΗ γίνεται μεγάλο φαγοπότι για την προετοιμασία για την νηστεία της Σαρακοστής.
Το ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ την Τσικνο-πέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την ΑΠΟΧΗ από την ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, θέλοντας να περάσει το μήνυμα:

ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η ΛΥΣΗ για την ΡΥΠΑΝΣΗ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, την ΥΓΕΙΑ, την ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΚΗΣΗ, την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, την ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.