H Αυτόνομη Παρέμαβση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

aytonomi_paremb

Η Αυτόνομη Παρέμβαση με ευκαιρία την Ημέρα της Γυναίκας απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις εργαζόμενες, στις γυναίκες όλου του κόσμου. Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τις γυναίκες και εκφράζει τους αγώνες του γυναικείου κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες καθώς και για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την πιο άγρια επίθεση, όλα αυτά που συμβολίζει η 8η του Μάρτη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Βιώνουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης καπιταλιστικής κρίσης. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή εξελίσσεται μια πραγματική επέλαση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν κατακτηθεί με αίμα εδώ και έναν αιώνα. Μισθοί μειώνονται, συντάξεις εκμηδενίζονται, συλλογικές συμβάσεις και κοινωνικές παροχές (μεγάλες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος) ουσιαστικά καταργούνται.
Η υπογραφή του μνημονίου, το οποίο επικαιροποιημένο συνεχώς επιβάλλει νέα μέτρα, τάχα για τη σωτηρία της πατρίδας, αποδεικνύεται καταστροφικό όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ίδια την οικονομία, το δημόσιο πλούτο και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.
Τα πρώτα θύματα του μνημονίου αλλά και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης είναι τα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού και ιδίως οι γυναίκες και οι νέοι εργαζόμενοι.
Η ανεργία, η οποία αυξάνεται αλματωδώς και προβλέπεται να ξεπεράσει το 20%, είναι πολύ υψηλότερη στις γυναίκες, αφού με στοιχεία της ΕΣΥΕ (Οκτώβριος 2010) οι γυναίκες αποτελούν το 17,6% των ανέργων και οι άνδρες το 10,4 %.
Εκτός από την ανεργία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αυξάνονται αλματωδώς έναντι της μόνιμης εργασίας, αφορούν περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες (λόγω και των παραδοσιακών προτύπων που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία) αναγκάζονται να αποδεχθούν περιορισμένα δικαιώματα για να αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες της οικογένειας.
Η επίθεση ενάντια στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα συνδυάστηκε με άνευ προηγουμένου χτύπημα στο κράτος πρόνοιας και στις κοινωνικές παροχές.
Παιδικοί σταθμοί, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων  περιορίζονται ή ουσιαστικά καταργούνται για λόγους δημοσιονομικούς, με συνέπεια οι οικογένειες και ιδιαίτερα η γυναίκα να επιβαρύνονται περισσότερο οικονομικά και πρακτικά για να αναπληρώσουν την έλλειψή τους.
Κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες λοιπόν αποτελεί αναλγησία αλλά και εμπαιγμό προς τις γυναίκες το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια αλλαγής του ασφαλιστικού συστήματος, όχι μόνο μείωσε δραστικά τις συντάξεις αλλά και αύξησε ραγδαία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών τάχα για λόγους ισότητας!!!
Οι γενικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για ισότητα των δύο φύλων και ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες, για άλλη μια φορά αποδεικνύονται ως προσπάθεια εξαπάτησης, αφού στη δικτατορία του μνημονίου αμφισβητούνται όλες οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και φυσικά αυτή της ισότητας.
Πραγματική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε κοινωνικό περιβάλλον όπου ενισχύονται οι αδικίες και οι ανισότητες, όπου επικρατεί κοινωνική βαρβαρότητα.
Διεκδικούμε
Ανατροπή του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που απορρέουν απ΄ αυτό, έτσι ώστε, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική πλέον κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.
Αγωνιζόμαστε για:
1.    Αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα της αυξανόμενης ανεργίας των γυναικών.
2.    Σταθερή μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης
3.    Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για εργασία και επαγγελματική εξέλιξη και για τα δύο φύλα, που θα οδηγήσει σε ίση αμοιβή και πραγματική ισότητα στην εργασία,
4.    Κατοχύρωση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Ίδρυση και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών με δωρεάν παροχές και πλήρη ωράρια καθώς και κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων,
5.    Επέκταση του μέτρου «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλο τον πληθυσμό και ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες,
6.    Εξασφάλιση με συγκεκριμένα μέτρα της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,
7.    Λήψη ουσιαστικών μέτρων (Εκπαίδευση- ΜΜΕ) από την Πολιτεία για τη δημιουργία άλλων πολιτιστικών προτύπων, που να προωθούν την ουσιαστική ισότητα των γυναικών.
Συναδέλφισσες,
Υφιστάμεθα μια τρομακτική επίθεση με στόχο να ανατραπούν κατακτήσεις του εργατικού και του γυναικείου κινήματος που έχουμε επιτύχει εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν θα τους το επιτρέψουμε. 
Η αντίσταση και ο αγώνας θα είναι η απάντησή μας.