Πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για τους δήμους

bodrum2

Την συμπλήρωση εργατικού κυρίως δυναμικού στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν σήμερα οι δήμοι, προτείνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το πρόγραμμα  <<Παροχής Κοινωφελούς Εργασίας κρατουμένων>> σε υπηρεσίες του Κράτους και σε ΟΤΑ, θέλωντας παράλληλα να δώσει λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών αλλά και να προωθήσει την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία μέσω ενός εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, κρατούμενος που έχει καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκισης θα πρέπει να εκτελέσει κοινωνικό έργο εκτός φυλακής για διάστημα επίσης τριών χρόνων. Σε περίπτωση όμως που εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, μπορεί να αποφυλακιστεί σε 14 μήνες. Αυτή είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες που οι κρατούμενοι προτιμούν να παραμείνουν εντός φυλακής παρά να μετατρέψουν την ποινή τους σε ποινή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Η νέα πρόταση που κάνει το Υπουργείο συγκεκριμένα είναι η μια ημέρα κοινωφελούς εργασίας να ισοδυναμεί με 2 ημέρες φυλάκισης που σημαίνει ότι ο κρατούμενος με 3 χρόνια φυλακή θα εκτίει το μισό της ποινής του και θα αποφυλακίζεται.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) ήδη συμμετέχει στον θεσμό αυτό απασχολώντας  τρία άτομα με κύριες δραστηριότητες τακτοποίηση αποθηκών, κηπουρικές εργασίες  και ελαιοχρωματισμούς.

Με τον κάθε αιτούντα ενδιαφερόμενο, συνήθως νεαρής ηλικίας  και μετά από  επικοινωνία με την Εισαγγελία, ακολουθούνται οι εξής ενέργειες:

•διερεύνηση του αδικήματος (αποκλείεται η μετατροπή σε παροχή Κοινωφελούς Εργασίας, όταν το αδίκημα  χαρακτηρίζεται κακούργημα),
•η μετατροπή της ποινής σε χρηματική και αν υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής από τον αιτούντα.
•Στη συνέχεια υπογράφεται Σύμβαση από τον Γενικό Γραμματέα και τον αιτούντα την παροχή της κοινωφελούς εργασίας, στην οποία ορίζεται: ο χρόνος, η διάρκεια της καθημερινή απασχόλησης ( ώρες παραμονής στην υπηρεσία) και η εργασία που θα παρέχει ο αιτών.

Η Παροχή κοινωφελούς εργασίας κρατουμένων δείχνει ότι υπάρχει ένας τρίτος δρόμος ανάμεσα στην δημιουργία νέων φυλακών και στην φυγοδικία ο οποίος αν αξιοποιηθεί από τους ΟΤΑ θα συνδράμει αποτελεσματικά τόσο στο άτομο όσο και στην Κοινωνία.