Το μεγάλο πρόβλημα της αναλογικότητας και των εκπροσωπήσεων στα συλλογικά όργανα απασχόλησε το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ εν’ όψη του Προεδρικού Διατάγματος που αναμένεται να εκδοθεί πριν να ξεκινήσουν οι εκλογικές διαδικασίες για τις ΠΕΔ τέως ΤΕΔΚ και για την ΚΕΔΕ τεώς ΚΕΔΚΕ.
Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας πολύ δύσκολος αλγόριθμος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εκπροσώπησης.
Ενας αλγόριθμος που να δίνει πληθυσμιακή εκπροσώπηση στους δήμους, αλλά και ταυτόχρονα παραταξιακή εκπροσώπηση.
Οπως διατυπώθηκε το πληθυσμιακό κριτήριο που εισήγαγε η πρόταση του Υπουργείου δημιουργεί τεράστιες ανισότητες με αποτέλεσμα οι δύο μεγάλες ΠΕΔ Αθηνας και Θεσσαλονίκης να κατακτούν το 52% των εδρών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ ενώ δεν εκπροσωπούνται
114 μειοψηφίες πανελλαδικά και 51 πλειοψηφίες δημοτικών συμβουλίων.
Στην Αθήνα από 49 μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται 37 αντιπρόσωποι στην ΠΕΔ Αττικής και στην Θεσσαλονίκη από 49 μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται 32. Αντίθετα ο Δήμος Καλλιθέας με 47 μέλη στο Δ.Σ. εκλέγει μόνο 5.
Επίσης αναφέρθηκε το πρόβλημα της εκπροσώπησης των πρώην Νομών στις ΠΕΔ. Σε πολλές περιφέρειες ανάλογα με τους πολιτικούς συσχετισμού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποκλειστούν ολόκληροι Νομοί.
Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στην υιοθέτηση του αιτήματος της απλής αναλογικής και του πληθυσμιακού κριτηρίου στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ ενώ αυτά δεν εφαρμόζονται στις δημοτικές εκλογές.