Άδειασε την κυβέρνηση ο Επίτροπος Περιβάλλοντος

potisnik

Άδειασε την κυβέρνηση και δικαίωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους κατοίκους της Κερατέας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ ο οποίος  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή,  τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή.
Έτσι ο Επίτροπος που φτάνει σήμερα στην Αθήνα φρόντισε να προϊδεάσει την κυβέρνηση για τις θέσεις του αλλά και να δώσει σοβαρότατα επιχειρήματα σε όσους αντιδρούν στον σημερινό Περιφερειακό πανάκριβο σχεδιασμό με την δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων παλαιάς τεχνολογίας στο Γραμματικό και την Κερατέα.
Με τον πιο επίσημο τρόπο η Κομισιόν αποθαρρύνει έτσι την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, προκρίνοντας ως αποτελεσματικότερη λύση διαχείρισης την ανακύκλωση αναφορικά με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην Ε.Ε. Παράλληλα η λύση των ΧΥΤΑ δεν είναι συμβατή όμως κα με το νέο σύστημα «Ο ρυπαίνον πληρώνει» που προωθεί η Ε.Ε.
Και όλο αυτό το σκηνικό εν μέσω μαχών στη Κερατέα όπου η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά χάσει κάθε έρεισμα στην κοινή γνώμη για την δημιουργία ΧΥΤΑ.
Να θυμίσουμε ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους ΠΟΕ – ΟΤΑ όσο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις GREEN PEACE, WWF, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχουν προτείνει την ακύρωση του περιφερειακού σχεδιασμού με τα εργοστάσια και τις υπερβολικές επενδύσεις και την εγκατάσταση 4 κάδων στους δήμους για την διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.