Ερχονται τα 107 αλλά…

tpd

Ερχονται τα πρώτα 107 εκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόσης του 2011 των παρακρατηθέντων, αφού έπεσαν και οι τελευταίες υπογραφές.
Το θέμα είχε συζητηθεί με ανησυχία και στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ αφού υπήρχε η υπόσχεση από το Υπουργείο αλλά τα λεφτά δεν είχαν δρομολογηθεί.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τα 1,7 δις (όσο ακριβώς έχει καταγραφεί το χρέος των δήμων) που παρακρατούσε το κράτος «τεχνικά» από τους δήμους από το 1989 που είχε ψηφιστεί ο νόμος 1828 που προέβλεπε τους θεσμοθετημένους πόρους.
Το κράτος κάθε χρόνο προϋπολόγιζε λιγότερα χρήματα από αυτά που αναλογούσαν πραγματικά να αποδοθούν στους δήμους από το φόρο εισοδήματος, τους τόκους των τραπεζών κλπ. Στο τέλος όμως κάθε χρόνου δεν έκανε διόρθωση και δεν απέδιδε τελικά το 100% των θεσμοθετημένων πόρων.
Ετσι συσσωρεύτηκε ένα υπόλοιπο 1,7 δις οφειλόμενο στους δήμους.
Με το άρθρο 27 του νόμου 3756 του 2009 ορίστηκε η απόδοση της οφειλής σε οκτώ δόσεις κάθε Ιανουάριο.
Φέτος το Υπ. Εσωτερικών είχε ενημερώσει την ΚΕΔΚΕ ότι η δόση του 2011 θα αποδοθεί σε δύο τμήματα. Η πρώτη των 107 πριν από λίγες εβδομάδες και η δεύτερη τον Ιούνιο.
Ετσι πριν από λίγες ημέρες υπογράφτηκε η Υπουργική Απόφαση και τα πρώτα 107 εκατομμύρια απελευθερώθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών Ταμείων για να αποδοθούν στους δήμους.
Να σημειώσουμε επίσης ότι έγινε και διόρθωση της υπουργικής απόφασης και τα χρήματα που αποδίδονται δεν προβλέπονται αποκλειστικά και μόνο για επενδύσεις όπως είχε ορίσει το Υπουργείο αρχικά αλλά είναι ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν για όπου οι δήμοι κρίνουν απαραίτητο σύμφωνα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Τέλος να θυμίσουμε ότι μπορεί οι δήμοι να λαμβάνουν 214 εκατομμύρια το χρόνο από τα παρελθόντα έτη, συμμετέχουν όμως κατά 500 εκατομμύρια ετησίως στο πρόγραμμα σταθερότητας και λαμβάνουν αντίστοιχα λιγότερα ποσά από τους θεσμοθετημένους πόρους τουλάχιστον μέχρι το 2013.