Περιφερειακό Συμβούλιο Ελέγχου και Διαλόγου

ds_attikis

Το 1ο Περιφερειακό Συμβούλιο Ελέγχου και Διαλόγου της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 2011, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού.
Τα Περιφερειακά Συμβούλια με αυτή την καινοτόμο μορφή, θα πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα και θα αποτελούν   ουσιαστική και εποικοδομητική διαδικασία ελέγχου και διαλόγου, μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα θέτουν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι προς τη Διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα αφορούν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής  που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της 1ης  Συνεδρίασης τέθηκαν ερωτήματα από τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων στα οποία απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, οι Αντιπεριφερειάρχες καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Αναλυτικότερα:

«Παλαί δημόσιος χώρος  Αθλητισμού και Πολιτισμού» στο Γαλάτσι
Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού  «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» κ. Γ. Ζαφειρόπουλος, ο κ. Ν. Αθανασίου από τον συνδυασμό «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», η κ. Α. Μπαλού από τον συνδυασμό «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», ο κ. Χ. Καραθάνος εκ μέρους της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ» ,οι κ. κ. Ν. Βούτσης και Γ. Βαρεμένος από τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ο επικεφαλής της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ» κ. Κ.Διάκος και ο κ. Α.Χάγιος από τον συνδυασμό «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου Γαλατσίου προς όφελος των πολιτών αντί μετατροπής του σε ένα ακόμα εμπορικό κέντρο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να επικαιροποιήσει  το Ψήφισμα 50/2008 της Νομαρχίας Αθηνών με το οποίο καταδικάζεται κάθε είδους εμπορευματοποίηση των χώρων στο «Παλαί δημόσιο χώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού» στο Γαλάτσι, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Έργων και Διοίκησης Θεμάτων κ. Β. Κόκκαλη.

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου – Αξιοποίηση Ελληνικού
Καίριες ερωτήσεις σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής αλλά και την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό κατέθεσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ» κ. Π. Λούσκος, ο κ. Σ. Σπυρίδων από την «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», ο κ. Ν. Αθανασίου από τον συνδυασμό «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», ο κ. Χ. Καραθάνος εκ μέρους της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ», οι κ. κ. Ν. Βούτσης και Γ. Βαρεμένος από τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ο επικεφαλής της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ» κ. Κ. Διάκος και ο κ. Α. Χάγιος από τον συνδυασμό «ΑΝΤΑΡΣΙΑ».
Απαντώντας  ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, επεσήμανε την συνυπευθυνότητα όλων των Κυβερνήσεων σε επίπεδο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και νομοθεσιών τα τελευταία 50 χρόνια αλλά και  την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και επιλογή πρώτης προτεραιότητας. Είναι απαραίτητος ο συντονισμός των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων όλων των φορέων, μέσα από μια διευρυμένη ομάδα εργασίας.
Σχετικά με το Ελληνικό πρέπει να γνωρίζετε πώς η αυτοδιοίκηση θα κληθεί να συμμετάσχει στη διαβούλευση για την αξιοποίηση της έκτασης που δεν είναι μόνο Τοπικής σημασίας αλλά κυρίως Μητροπολιτικής. Πριν από αυτό όμως, δέχομαι τις προτάσεις σας για την διοργάνωση Ημερίδας με αποκλειστικό θέμα την αξιοποίηση του Ελληνικού  καθώς και για την πραγματοποίηση Ειδικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με το ίδιο θέμα».

Συγχωνεύσεις σχολείων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Στο θέμα των συγχωνεύσεων και των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επανήλθε με σχετική ερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού « ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» κ. Σ. Σπυρίδων.
Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Κ. Μανιάτης όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ» κ. Κ. Αθανασόπουλος  επέμειναν στην αρχική θέση πώς οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν πρωτίστως  με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια και με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών.

Υδροδότηση Νησιών
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» κ. Α. Γεωργιάδης  ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξουν μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, και αν θα κατασκευαστούν μικρά φράγματα σε νησιά με γεωργική παραγωγή, για να διαχειριστούν οι νησιωτικοί Δήμοι, με ορθολογισμό, τους υδάτινους πόρους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δ. Κατσικάρης τόνισε πώς τα περισσότερα νησιά  υδροδοτούνται κυρίως με μεταφορά νερού ή με μικρές γεωτρήσεις και δεν έχουν υποδομές που να παρέχουν αυτάρκεια και ποιότητα. «Η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχε γίνει κανένα έργο ουσιαστικής υποδομής στον κρίσιμο αυτό τομέα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, έχει ήδη έρθει σε επαφές με όλους του δήμους, αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες θα προκύψουν οι ενδεδειγμένες λύσεις για κάθε νησί και τόπο. Σήμερα οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού, υπάρχουν μεγάλα χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, με τους δήμους να αδυνατούν να εισπράττουν τα οφειλόμενα. Η Περιφέρεια Αττικής με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, έχουν ως βασική τους προτεραιότητα τη στήριξη των Νησιωτικών Δήμων στο μείζον αυτό ζήτημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, ώστε να πάψουν τα Νησιά μας να είναι σε διαρκή ομηρία. Η Περιφέρεια Αττικής στο νέο σχεδιασμό που για πρώτη φορά κάνουμε, θα συμβάλλει και οικονομικά, είτε με ίδιους πόρους, είτε με την ένταξη έργων υποδομών ύδρευσης σε προγράμματα χρηματοδότησης»

Υδροδότηση Δυτικής Αττικής(Κινέττα) – Προστασία Λίμνης Ρειτών
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» κ. Α. Γεωργιάδης ρώτησε, εάν ο Δήμος Μεγαρέων έχει υποβάλλει μελέτη προς την Περιφέρεια Αττικής για την ύδρευση της Κινέττας και αν η υδροδότηση της περιοχής θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για το αν προβλέπονται δράσεις για την προστασία του υδροβιότοπου της λίμνης Ρειτών (Κουμουνδούρου), σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην περιοχή και αν θα γίνει αξιοποίηση του χώρου της λίμνης με τον Αρχαιολογικό χώρο της Ιεράς Οδού, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος για τους πολίτες και τους μαθητές.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Σ. Δήμου ξεκαθάρισε πώς η ύδρευση μίας περιοχής υπάγεται στην αρμοδιότητα του οικείου δήμου. Είπε επίσης πώς με έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής απεστάλησαν στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας προτάσεις για ώριμα έργα Δήμων της Δυτικής Αττικής. Στην κατασκευή των έργων που αφορούν το Δήμο Μεγάρων, πρώτο έργο είναι η «κατασκευή δικτύου ύδρευσης της πόλης των Μεγάρων», προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκ ευρώ. Όπως προέκυψε από επικοινωνία της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΔΑ με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, στο έργο αυτό δεν περιλαμβάνεται η ύδρευση της Κινέττας, αλλά στο σχέδιο του υπό έγκριση προϋπολογισμού υπάρχει σχετικό κονδύλι. Αναφορικά με την προστασία της λίμνης Ρειτών η κ. Σ. Δήμου τόνισε : «η Περιφέρεια Αττικής ευαισθητοποιημένη σε τέτοιου είδους περιβαλλοντικά προβλήματα έχει προγραμματίσει τη σύγκληση σύσκεψης την Τετάρτη 27 Απριλίου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής προκειμένου να εξεταστεί η παρούσα κατάσταση που επικρατεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου και να συζητηθούν οι ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών υπό την Αιγίδα του ΥΠΕΚΑ έχει αναπτύξει και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ελέγχου της ρύπανσης της Λίμνης. Τέλος να σας ενημερώσουμε πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποιεί μόνο σωστικές ανασκαφές στην περιοχή, ενώ η μελέτη που ανατέθηκε και συντάχθηκε με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αφορά στην ενοποίηση και αξιοποίηση του χώρου, δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας περιοριστικών παραγόντων».

Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Περιφέρειας
Ερωτήσεις σχετικές με το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στη Περιφέρεια και ειδικότερα των συμβασιούχων κατέθεσαν αρχικά ο Περιφερειακός Σύμβουλος  του συνδυασμού ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ κ. Σ. Σπυρίδων και στη συνέχεια οι κ.κ. Ν. Βούτσης, Γ. Βαρεμένος και Δ. Τσουκαλάς από τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ο κ. Α. Χάγιος επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΙΑ», ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Περιφερειακή Σύμβουλος του συνδυασμού «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ» κ. Α. Μπαλού.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός δήλωσε επί του θέματος:
«Το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι γνωστό και διαρκές. Η θέση μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Νομάρχης Αθηνών το 2003 ήταν πως με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους που κρατούνται όμηροι χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μέλλον. Είναι αναποτελεσματικό για το Δημόσιο γιατί δεν εξασφαλίζει μόνιμη λύση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια στη Νομαρχία Αθηνών είχαμε επιλέξει την απόλυτη τήρηση της διαδικασίας που προέβλεπε ο νόμος. Τήρηση του τριμήνου διακοπής μεταξύ των συμβάσεων, ανώτατο όριο συμβάσεων στον ίδιο φορέα 24 μήνες κλπ. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τα περιθώρια που υπάρχουν για σύναψη ή παράταση συμβάσεων έργου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σεβόμαστε τη νομιμότητα στο ακέραιο, τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που να μας κάνουν πρόσκαιρα αρεστούς, χωρίς να έχουν νόμιμο έρεισμα».

Πολυχώρος «Απόλλων»
Απαντώντας σε ερωτήσεις που υπέβαλαν οι κ. κ Σ. Παναγούλης και Ν. Αθανασίου από τον συνδυασμό «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» και που αφορούν τον Πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στα Καμίνια ο οποίος περιήλθε στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώην Νομαρχία Πειραιά, (αν είναι λογικό το μίσθωμα, αν θα συνεχίσει, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ποιος ελέγχει την εκμισθώτρια κεφαλαιουχική εταιρία, ποιος υπέγραψε και βάση ποιάς εντολής το συμφωνητικό της μίσθωσης),
ο Περιφερειάρχης Αττικής είπε:
«Με βάση τα στοιχεία των Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Πειραιά το συγκεκριμένο οίκημα μισθώθηκε από  τη Νομαρχία Πειραιά τον Ιούλιο του 2005 με καθόλα νόμιμες διαδικασίες.
Η μίσθωση      λήγει  σε λίγους μήνες και πρέπει να κινηθούμε άμεσα για τη μεταστέγαση της υπηρεσίας. 
Την άποψή μου για χρηστή και λιτή διαχείριση την γνωρίζετε όλοι και έχω δώσει εξετάσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου ως Νομάρχης. Έχω χαράξει μια σαφή πολιτική μείωσης των λειτουργικών και στεγαστικών δαπανών.
Σας υπενθυμίζω και πάλι: Σκοπός μας είναι να περιορίσουμε κατά 25% όλα τα μισθώματα κτηρίων τον πρώτο χρόνο. Να φτάσουμε ακόμα και το 50%. Εάν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, τότε θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση αλλαγής κτιριακών εγκαταστάσεων. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων για την Περιφέρεια, αποτελεί για εμάς αυτοσκοπό.»

Νέος Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής
Σε ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Ανατολικής Αττικής κ. Δ. Μπαρούτα για το πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η σύνταξη και εφαρμογή του νέου οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής και αν σε αυτή προβλέπεται η σύσταση Διευθύνσεως Χωρικού Σχεδιασμού στην Ανατολική Αττική αλλά και Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου.
Η  Περιφερειακή Σύμβουλος Πειραιά κα Α. Μαντζιώκα απάντησε πώς έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο τροποποίησης για τις πέντε (5) από τις έξι (6) Γενικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας, ενώ εκκρεμεί η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών λόγω της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων στην Περιφέρεια. Προβλέπεται δε, η δημιουργία τμήματος χωρικού Σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της Περιφέρειας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Άνεργοι Ναυτικοί
Ο Επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ» κ. Α. Γεωργιάδης ρώτησε εάν έχει γίνει έρευνα αγοράς στα ναυτιλιακά γραφεία της Περιφέρειας για να διαπιστωθούν οι ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας σε κατώτερο  προσωπικό και αν θα προστεθεί ως νέο θεματικό πεδίο στα ΚΕΚ της ΝΕΛΕ Πειραιά η κατάρτιση ανέργων σε ειδικότητες κατωτέρου ναυτικού προσωπικού.
Απαντώντας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ»  κ. Ν. Ανδουλακάκης είπε: «Δεν έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εργασίας και δεν έχει γίνει και η σχετική έρευνα από την Περιφέρεια για  ευρωπαϊκά προγράμματα που να στοχεύουν στην εκπαίδευση ανέργων ναυτικών. Ζητάμε τη συνεργασία σας, ώστε μέσω της  νέας Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Να ενημερωθεί το Σώμα για το περιστατικό που έγινε στις αρχές  Μαρτίου και σχετίζεται με πυροβολισμούς που δέχθηκαν τα γραφεία του  6οu όροφοu της Περιφέρειας, επί της οδού Λεμπέση, ποιές ήταν οι ζημιές και ποιες οι ενέργειες της Αστυνομίας, ζήτησε να μάθει ο κ. Σ. Παναγούλης από το «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κ. Α. Τσάτσου-Παπαδημητρίου απαντώντας, είπε: «Την  15 Μαρτίου 2011 μεταξύ 06:00 και 07:00 το πρωί στα Κεντρικά Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε ένας σπασμένος υαλοπίνακας στον 6ο όροφο του κτιρίου. Το συμβάν δηλώθηκε με όλα τα στοιχεία, την ίδια μέρα στην Αστυνομία η οποία  έκρινε πώς δεν χρειαζόταν η παρέμβασή της. Παρόλα αυτά, ο φύλακας του Γραφείου του Περιφερειάρχη εξέφρασε με επιφύλαξη την άποψη ότι πιθανόν το συμβάν να οφείλεται σε αεροβόλο όπλο, εικασία που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ»