Οικονομικό τσουνάμι με τους συμβασιούχους

ergazomenoi

Μείζον θέμα και τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τους δήμους έχει δημιουργηθεί μετά την δικαίωση των συμβασιούχων από τον Αρειο Πάγο που τους αναγνώρισε την εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών. Εκτός από τους συμβασιούχους που ήδη έχουν δικαιωθεί και διεκδικούν χρήματα από του δήμους, εκτός από τις δικαστικές δαπάνες που οι δήμοι επιβαρύνονται για την παρουσία τους στα δικαστήρια, τώρα ετοιμάζεται ένα νέο κύμα συμβασιούχων να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα με τις οδηγίες του Υπ. Εσωτερικών οι δήμοι είτε έχουν κινήσει διαδικασία, είτε έχουν ήδη προσλάβει νέα στρατιά συμβασιούχων με τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να προσλάβουν και τους παλιούς. Σχεδόν σε κάθε δήμο τα δημοτικά συμβούλια αντιμετωπίζουν σχετικά θέματα.
Κύκλοι της αυτοδιοίκησης είναι πολύ ανήσυχοι καθώς όπως λένε οι δήμοι κινδυνεύουν να υποχρεωθούν σε καταβολές μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων.
Εντωμεταξύ η δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί για μια πραγματικότητα αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι συμβασιούχοι κάλυπταν επί πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους με σταθερή και εξαρτώμενη εργασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα οι ίδιες οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν τους συμβασιούχους στα δικαστήρια καθώς αυτοί διαθέτουν πια πολύχρονη εμπειρία σε διάφορα τμήματα των δήμων που όμως ο νόμος δεν τους την αναγνωρίζει επαρκώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του δήμου Αμαρουσίου που αποφάσισε τη συμβολική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, σε ένδειξη συμπαράστασης της Δημοτικής Αρχής προς τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου.
Η ίδια η ΚΕΔΚΕ άλλωστε έχει αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα και διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση με μεταβατικές διατάξεις. Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές που θα εκδικαστούν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Είτε λοιπόν οι δήμοι θα υποχρεωθούν να προσλάβουν μαζί με τους σημερινούς συμβασιούχους και αυτούς που έχουν σήμερα, είτε θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις και τόκους δεδουλευμένων για τους παλιούς.