Σε αδιέξοδο η συνάντηση στην Κερατέα για το ΧΥΤΥ

mpirmpili

 

 

Χωρίς αποτέλεσμα τελείωσε η χθεσινή δεύτερη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, με τους τοπικούς φορείς της Κερατέας και της Λαυρεωτικής για το θέμα του ΧΥΤΥ. Οι εκπρόσωποι του δήμου το μόνο που κατέθεσαν ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟ.ΔΙ.ΒΙ.ΚΕ για εγκατάσταση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ, δεν πρότειναν χώρο για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ μετά και την απόρριψη των λατομείων Μερέντας από το Δήμο Μαρκόπουλου, ενώ, βεβαίως, δεν είχαν και γραπτή συνολική πρόταση, όπως τους είχε ζητηθεί από την υπουργό στην προηγούμενη συνάντηση.

Η κ. Τ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι τα βασικά προβλήματα για το υπουργείο είναι τα εξής:

-Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων. -Η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Η κ. Μπιρμπίλη από την πλευρά της επέμεινε στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στη θέση Οβριόκαστρο, που αποτελεί και την κυβερνητική θέση όπως αυτή εκφράστηκε και από τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση. «Ο ΧΥΤΥ είναι χωροθετημένος βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού και δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπιρμπίλη. Πάντως, η υπουργός συζητά τη δημιουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης στο ΒΙΟΠΑ του Λαυρίου, και δημιουργία στο Οβριόκαστρο μόνο του ΧΥΤΥ, ενώ ζήτησε από τους φορείς την κατάθεση έγγραφης συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης για τη μέθοδο επεξεργασίας καθώς και για την ποσότητα των απορριμμάτων που διαχειρίζεται η μονάδα. Η πρόταση αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετους τους τοπικούς φορείς οι οποίοι φαίνεται να αντιπροτείνουν ως θέση για το ΧΥΤΥ και την παλιά δημοτική χωματερή της Κερατέας.

Η υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για το έργο) και εξήγησε ότι τα βασικά ζητήματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασία σε σύγχρονα εργοστάσια και ασφαλής ταφή υπολειμμάτων, αλλά και η διασφάλιση ότι όλα τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό